5 mar. 2014

Un parlamentar constănțean atrage atenția asupra spitalelor care ajung victime ale intereselor imobiliareSenator PDL, despre județul Constanța: „Este locul de joacă al baronilor PSD”

     Senatorul constănțean al PDL Christian Gigi Chiru a susţinut o declaraţie politică având titlul „PSD Constanţa face afaceri cu Sănătatea”. Acesta a criticat dur starea deplorabilă  în care se află sistemul sanitar constănțean și a menționat, ca principal vinovat pentru acest lucru, Consiliul Județean Constanța.  „Judeţul Constanţa a ajuns, cu tristeţe o spun, locul de joacă al baronilor PSD, prin cei doi „fii” cărora li se permite orice, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Constantinescu, se joacă cu sănătatea constănţenilor. În primă fază, CJC a pus mâna pe Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pe care l-a „amanetat” prietenilor PSD-ului local. Clinici făcute pentru prieteni, co-inculpaţi în dosarul retrocedărilor puşi la conducerea secţiilor, iar medicii cu renume au fost alungaţi. Sănătatea constănţenilor este preţul ambiţiilor lor de afaceri. Pentru că, aşa cum am văzut cu toţii, atunci când a descoperit că are probleme medicale, Nicuşor Constantinescu a ales să se trateze în Austria, Statele Unite şi în Turcia, nicidecum în spitalul în care a investit zeci de mi-lioane de euro”, și-a început declarația politică senatorul constănțean în faţa colegilor parlamentari.

  „Spitalul de la Eforie, victima intereselor afaceriștilor constănțeni”  

     În declaraţia politică, Christian Gigi Chiru a subliniat că victima lăcomiei PSD este şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală din Eforie Nord, unitate spitalicească desfiinţată după ce a fost trecută în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa, „un spital cunoscut în toată ţara, cu un potenţial imobiliar enorm, clădirile şi cele 10 hectare situate pe malul mării devenind ţinta intereselor de afaceri ale cuplului Mazăre-Constantinescu”. În declaraţia politică, se-natorul Christian Gigi Chiru trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, trecut în februarie 2013 de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătăţii, dar dorit de Nicuşor Constantinescu la Consiliul Judeţean.

  „Spitalul Clinic Căi Ferate, ținta intereselor imobiliare”  

     Consilierii judeţeni au votat în şedinţa din 7 august 2013 un proiect privind promovarea unei hotărâri de Guvern pentru preluarea conducerii Spitalului Clinic Căi Ferate Constanţa de la Ministerul Sănătăţii de către Consiliul Judeţean. Senatorul PDL a atras atenția asupra viitorului Spitalului Clinic Căi Ferate: „Având trei secţii, trei clădiri dintre care una în Portul Constanţa, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa este ţinta intereselor imobi-liare ale afaceriştilor din PSD. Şi de data aceasta, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi gaşca lor au găsit o sursă de venit din patrimoniul constănţenilor. Jaful din sistemul me-dical constănţean va continua cu desfiinţarea Spitalului Clinic Căi Ferate Constanţa în timp ce constănţenii sunt nevoiţi să caute servicii medicale de calitate în Turcia sau Austria. Până nu e prea târziu, stimaţi guvernanţi, dragi colegi parlamentari, opriţi jaful din Sănătatea constănţeană!”, a transmis Chiru de la tribuna Senatului.

  Întrebări incomode pentru conducerea Ministerului Sănătății  

     Pentru completarea demersului său, parlamentarul constănţean a trimis şi o interpelare ministrului Sănătăţii, la acel moment, Eugen Nicolăescu. „În februarie 2013, în vremea în care ministru al Transporturilor era Relu Fenechiu (cel care ştim foarte bine unde se află la acest moment), 13 unităţi sanitare au ajuns în „ograda” Ministerului Sănătăţii. Printre acestea şi Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, unitate spitalicească binecunoscută în Dobrogea în cadrul căreia activează cadre medicale cu renume. O simplă căutare pe Internet ne arată că <<Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța s-a înfiinţat prin Ordinul Ministrului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor nr.1044 din 05.08.1980. Necesitatea organizării şi dezvoltării unei reţele sanitare proprii Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Infrastructurii rezidă din domeniul de activitate al acestei instituţii, respectiv transportul feroviar, auto şi naval, domeniu de importanţă naţională maximă.  Ca urmare a adresei nr. 6223 din 7 mai 1948, are loc transformarea Dispensarului D.P.M. de pe vremea aceea, în Spital, făcându-se primele demersuri de amenajare şi dotare corespunzătoare pentru noua destinaţie a spaţiului>>. După cum vedeţi, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa are şi a avut încă de la înfiinţare o deosebită importanţă. Bineînţeles, ceea ce a funcţionat bine întotdeauna a devenit brusc nefuncţional în guvernarea USL. (...) Orice marinar al acestei ţări îşi face controalele medicale la Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, orice şofer trece tot pe acolo pentru vizitele medicale. Importanţa medicală a acestei unităţi ar fi trebuit să fie cunoscută dar, se pare că interesele paralele acestei activităţi, acelea care ţin de afacerile personale ale unora sunt mai importante”, se arată în document.

În acest context, senatorul Christian Gigi Chiru i-a adresat ministrului Sănătăţii următoarele întrebări:
-De la preluarea de către Ministerul Sănătăţii, aţi vizitat Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa?
-Ce sume au fost alocate anul acesta Spitalului Clinic Căi Ferate Constanţa?
-Intenţionaţi desfiinţarea acestei unităţi sanitare?
-Dat fiind faptul că serviciile me-dicale se plătesc (exemplu - analizele pentru marinari), care a fost profitul Spitalului Clinic Căi Ferate Constanţa în anii 2012 şi 2013?
-Care este strategia Ministerului Sănătăţii pentru Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa?
-Aşa cum propune Consiliul Judeţean Constanţa prin Hotărârea nr. 306 din 7.08.2013, se intenţionează promovarea unei hotărâri de Guvern pentru trecerea Spitalului Clinic Căi Ferate Constanţa de la Ministerul Sănătăţii la Consiliul Judeţean Constanţa?