5 mar. 2014

R.A.E.D.P.P. răspunde întrebărilor despre campusul social Henri Coandă:

„NU AM TOLERAT ȘI NICI NU TOLERĂM CA ÎN ACEST CAMPUS SĂ LOCUIASCĂ FAMILII VIOLENTE CARE SĂ PARTICIPE LA DIFERITE ACTIVITĂȚI CU CARACTER ANTISOCIAL ÎN CONSTANȚA“

     În ediția 12-18 februarie a.c., ziarul Info Sud-Est a publicat un reportaj social cu titlul „Constanța necunoscută: Călătorie prin țara asistaților. Fața nevăzută a cartierului social Henri Coandă: Bătăi, mașini scumpe, droguri și abonamente TV mai mari decât chiria“. În timpul documentării a fost adresat și un set de întrebări reprezentanților R.A.E.D.P.P., instituție care se ocupă de administrarea campusul social Henri Coandă. Răspunsurile au întârziat să apară timp de aproximativ o lună de zile, însă, într-un final, ele au venit.
     Astfel, în rândurile ce urmează, vă invităm să citiți răspunsurile R.A.E.D.P.P. cu privire la nere-gulile semnalate în campusul social Henri Coandă.

ISE: Care este numărul persoanelor care locuiesc în cartierul social Henri Coandă?
R.A.E.D.P.P.: Vă comunicăm faptul că, în campusul social Henri Coandă locuiesc 2500 de persoane.

ISE: Ce valoare are chiria, în funcție de numărul de camere al apartamentului?
R.A.E.D.P.P.: Conform HCL nr. 145/10.05.2012 privind stabilirea nivelului chiriei pentru unitățile locative modulare din campusul social Henri Coandă, chiriașii care dețin în baza contractului de închiriere o locuință formată din 1 cameră și dependințe plătesc 30 lei/lună inclusiv tva, 2 camere și dependințe 50 lei/lună inclusiv tva și 3 camere și dependințe 70 lei/lună inclusiv tva.

ISE: Aveți o statistică care să arate numărul de persoane cu loc de muncă care locuiesc în acest cartier? Câți dintre copiii care locuiesc în cartierul Henri Coandă urmează cursurile unei școli?
R.A.E.D.P.P.: R.A.E.D.P.P. Constanța nu deține o evidență exactă a persoanelor care au loc de muncă sau a copiilor care urmează cursurile unei școli, însă, instituția noastră a colaborat cu directorii unității de învățământ ce sunt arondate cartierului social Henri Coandă, în sensul că angajații Serviciului Administrativ din incinta campusului s-au prezentat la familiile care au copii ce trebuie să frecventeze cursurile unei unități de învățământ și le-au comunicat atât faptul că este necesar să se prezinte la școli pentru a înscrie copiii cât și actele necesare înscrierii. În prezent se colaborează cu directorii instituțiilor de învățământ în vederea trimiterii copiilor deja înscriși la școală, în cazul în care aceștia din diverse motive lipsesc nemotivat de la școală.

ISE: Sunt plângeri în ceea ce privește liniștea publică din cartier?
R.A.E.D.P.P.: Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat“ Constanța, înființată prin Hotărârea Consiliului Local Muni-cipal Constanța nr. 332/02.08.1996, administrează, gestionează și întreține fondul locativ de stat aflat în proprietatea statului prin perfectarea contractelor de închiriere, comodat și prestări servicii, astfel că tulburarea ordinii și liniștii publice nu intră în atribuțiile R.A.E.D.P.P.  Constanța, drept urmare, este necesar să vă adresați organelor competente, respectiv poliției.

ISE: Câte persoane au fost evacuate în urma neplății datoriilor de întreținere și câte persoane au fost evacuate din cauza încălcării liniștii publice sau a regulilor din cartier?
R.A.E.D.P.P.: Până la data prezentei au fost evacuate din locuințele sociale aflate în incinta Campusului Henri Coandă un număr de 7 titulari de contract împreună cu familiile lor, întrucât au fost implicați în diferite scandaluri, având un comportament inadecvat (violent) care a dus la perturbarea climatului de liniște și siguranță din campus, sau nu au achitat chiria și utilitățile de întreținere cel putin 2 luni consecutiv.
Având în vedere faptul că Primăria Municipiului Constanța și R.A.E.D.P.P. Constanța NU AU TOLERAT ȘI NICI NU TOLEREAZĂ ca în acest campus să locuiască FAMILII VIOLENTE CARE SĂ PARTICIPE LA DIFERITE ACTIVITĂȚI CU CA-RACTER ANTISOCIAL ÎN CONSTANȚA vă aducem la cunoștință faptul că vom evacua în continuare orice familie sau persoană care săvârșește fapte antisociale sau care înregistrează debite restante în evidențele contabile ale instituției noastre.

(Precizăm că răspunsurile la întrebările de mai sus au fost solicitate după ce mai mulți constănțeni care locuiesc în zona cartierului Henri Coandă, dar și persoane care locuiesc chiar în campusul social au reclamat fapte de violență, tulburarea liniștii publice și au declarat că, deși beneficiază de multe scutiri din partea Primăriei, cei ce locuiesc în campusul social nu muncesc, nu își trimit copiii la școală și au un comportament inadecvat)  

Cristian Andrei Leonte
cristian.leonte@info-sud-est.ro