17 mar. 2014

Fostul șef ANAF, europarlamentarul constănțean Sebastian Bodu, către președintele Băsescu:

„Grațierea lui Becali ar fi un semnal negativ pentru românii care au început să aibă încredere în Justiție”


     Sebastian Bodu este europarlamentarul constănțean ale cărui inițiative, pe vremea când era șeful ANAF, au urnit tăvălugul anchetelor penale în cazul transferurilor din fotbalul românesc. După discursul președintelui Traian Băsescu referitor la grațierea lui Gigi Becali, care lăsa loc interpretărilor, Sebastian Bodu i-a adresat președintelui o scrisoare deschisă prin care cerea public respingerea cererilor de grațiere ale lui Becali. Inițiativa europarlamentarului a stârnit controverse pe pagina de socializare a acestuia. Mulți dintre cei care au citit scrisoarea adresată președintelui l-au felicitat pe Bodu pentru inițiativă, dar, în același timp, fanii lui Becali l-au înjurat pe europarlamentar mai ceva ca la ușa cortului, determinându-l pe acesta să facă haz de necaz și să ajungă la concluzia că ”cine se aseamănă se adună”.

  „Cererea lui Becali, lipsită de orice demnitate, evidențiază diferența dintre un baci și un cioban”  

     Vă redăm în rândurile ce urmează, scrisoarea deschisă adresată de Sebastian Bodu președintelui Traian Băsescu: ”Vă scriu această scrisoare deoarece în recentele declaraţii publice ați lăsat deschisă posibilitatea graţierii lui Gigi Becali, condamnat la închisoare cu executare (și) pentru fapte de corupție. Declaraţia Dumneavostră mă obligă, atât ca cetăţean, dar şi ca om implicat în efortul de consolidare a instituţilor statului de drept, să vă adresez apelul public de a respinge graţierea condamnatului Gigi Becali. Alături de multi români, cred că o decizie contrară, o premieră în acest mandat al Dumneavoastră, ar reprezenta un semnal negativ atât pentru cei implicați în impunerea legii, cât şi pentru acești români, care au început să își câştige încrederea în Justiţia statului lor.
     Condamnarea lui Gigi Becali a însemnat un mare pas înainte în procesul de instituire a echilibrului moral și juridic. Ca și în cazurile Năstase ori al transferurilor din fotbal, sentințele definitive au dat speranță multora că Justiţia devine funcţională şi nepărtinitoare, inclusiv cu aceia care s-au comportat ca stăpâni de facto ai ţării şi imuni în faţa legii, bazându-se pe notorietate, pe poziţie politică ori pe avere. De aceea, o graţiere influențată de campanii pseudoumanitare şi manipulatorii, concepute doar ca să stoarcă lacrimi gratuite, ar pune în pericol singurul sprijin pe care îl are astăzi Justiția: încrederea milioanelor de români care vor să trăiască într-o societate morală şi dreaptă.
     Închei, Domnule Președinte, cu speranța că veți ține cont de toate acestea și nu veți da curs cererii de grațiere pe care Gigi Becali o cere cu o milă lipsită de orice demnitate, cerere ce pune atât de evident în lumină deosebirea dintre un baci și un cioban”, a conchis europarlamentarul constănțean.