5 mar. 2014

1-0 pentru primari. Iată cu cât le-au crescut salariile în urma protestelor!     Pe 25 februarie a.c., Camera Deputaților a aprobat mărirea salariilor primarilor și viceprimarilor, care va intra în vigoare începând cu 1 iulie. Acest demers poate fi considerat o reușită a Asociației Comunelor din România, ai cărei membri au militat în mai multe rânduri pentru eliminarea diferențelor salariale dintre primarii din mediul rural și cei din mediul urban, prin mărirea remunerațiilor, având în vedere că problemele cu care se confruntă edilii din comune sunt și mai
numeroase, și mai grave.

„Dacă suntem uniți și există voință, putem rezolva orice solicitare legitimă”

     În urma protestului de la Adunarea Generală de la mijlocul lunii februarie, o delegație formată din 6 primari a convenit promovarea în regim de urgență a unui amendament la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 103/2013 prin care să se majoreze indemnizațiile primarilor de comune. Chiar dacă nu s-a eliminat separarea pe categorii de unități administrativ-teritoriale, diferențele față de orașe s-au redus. „E o dovadă în plus că dacă există voință se poate rezolva rapid orice solicitare legitimă din partea noastră. Se pare că presiunea pusă de asociația noastră începe încet, încet să dea roade”, a declarat Emil Drăghici, președintele A.Co.R România.

  Dragnea, fanul primarilor, despre măririle salariale: „S-a făcut dreptate”  

     „Salariile cresc simţitor la primarii şi viceprimarii de comune, o creştere mică la viceprimarii municipiilor de categoria a doua. La preşedinţii de consilii judeţene nu se măresc salariile. Indiferent de culoarea politică, fiecare ales local are dreptul la o salarizare decentă, pentru că, indiferent de localitate, fiecare ales are o responsabilitate mare și o legitimitate mare, dată de votul cetăţenilor. Acest amendament pe care l-am făcut prevede o reaşezare a salariilor din administraţia locală. Cred că se poate numi înfăptuirea unui act de dreptate în ceea ce priveşte aleşii locali”, a declarat Liviu Dragnea.

  Salarii cu până la 50% mai mari!  

     Cele mai mari creșteri salariale, conform proiectului de lege adoptat astăzi, vor fi înregistrate la nivelul primarilor și viceprimarilor de comună, cu 44,4% până la 50,1%. Pentru primarii și viceprimarii de oraș salariul va crește cu până la 16,6%, pentru viceprimarii de municipiu categoria II și pentru primarii de municipiu categoria I și II cu până la 7,2%, iar pentru primarul general al municipiului București, cu 5,5%.

  O nouă reușită A.Co.R: cofinanțarea măsurătorilor topografice (Legea 165/2013)  

      La doar o zi după votul favorabil al Camerei Deputaților, pe 26 februarie a.c.,  în ședința Guvernului României, a fost realizată o altă propunere a Asociației Comunelor din România, respectiv cea de asi-gurare a resurselor financiare necesare cofinanțării lucrărilor pentru măsurătorile topografice prevăzute de Legea nr. 165/2013, în cuantum de 6 (șase) lei pentru un hectar. Banii vor fi virați de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară la încheierea acțiunii de inventariere a terenurilor și sub condiția ca documentația să fie avizată de Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară; ordinea priorităților va fi determinată de prefectul județului. Primarii susțin că materializarea acestei măsuri nu ar fi fost posibilă fără implicarea vicepremierului Liviu Dragnea.

  Adunare generală a A.Co.R Tulcea, pe 11 aprilie  

      Adunarea generală a Filialei Județene Tulcea a A.Co.R va avea loc vineri, 11 aprilie 2014, la Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Județean Tulcea. Pentru pregătirea acestei întâlniri, pe alcătuirea ordinei de zi, pe lângă documentele contabile și de secretariat ce vor fi aprobate, președintele asociației, Ștefan Ilie, își invită colegii primari să propună și alte discuții, sau eventuale acorduri de cooperare de care breasla edililor tulceni ar avea nevoie. „Vom invita de asemenea, reprezentanții autorităților locale, ai structurilor deconcentrate, precum și președintele consiliului județean, prefectul și primarii orașelor din Tulcea”, a declarat primarul din Luncavița și liderul A.Co.R Tulcea.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro