10 feb. 2014

LIDERII POLITICI DOBROGENI RĂSPUND LA:

1. „Electorata“ este o măsură care într-adevăr vizează stimularea consumului sau este o măsură pur electorală?
2. Cum comentați declarația premierului conform căreia nu mai există dreapta și stânga în politica românească?


     Opinia publică din România a fost scindată din nou de recenta măsură adoptată de Guvernul Ponta conform căreia aproximativ un milion de români cu credite bancare (fără restanțe mai mari de 90 de zile) și cu venituri mai mici de 1600 de lei/lună vor beneficia de un ajutor financiar din partea sta-tului (nu mai mare de 500 de lei). Unii consideră că vorbim despre cea mai mare mită electorală (denumită sugestiv „electorata” de jurnalistul Cristian Tudor Popescu) din istoria României oferită tocmai bine, cu mai puțin de trei luni înainte de europarlamentare și cu nici un an înainte de prezidențiale, alții spun că astfel va fi încurajat consumul. Se pare că măsura criticată de liberalul Klaus Iohannis zdruncină din nou și USL (și măsura, dar și propunerea primarului pentru funcția de ministru al Internelor și vicepremier), mai ales după întrebarea retorică a premierului conform căreia: „Haideți să fim serioși, cine mai e liberal acum în România?”. Contactați telefonic, mai mulți lideri politici din Dobrogea au acceptat să ne răspundă la două întrebări: 1. „Controversata măsură a Guvernului Ponta este o măsură pur electorală?” și, evident, „Cine mai e de dreapta în România?”.

Christian Gigi Chiru, senator și președinte PDL Constanța:„Ponta s-a inspirat de la Mazăre în ce privește mita electorală”

„În calitate de constănțean, consider că domnul Ponta ne vinde pielea ursului din pădure, ne dă cu o mână și ne ia cu două. Când a luat această măsură s-a inspirat din modelul lui Radu Mazăre care își asigură mandatele din mita electorală asigurată din bugetul primăriei. Am putea să acceptăm și această mită, pentru că o anumită categorie de români beneficiază de această mită, dacă am fi avut parte de o administrație eficientă și de bună-credință. Din nefericire însă, ei nu fac decât să manipuleze electoratul și să servească interesele lor și ale grupurilor din jurul lor. Cred că astfel de măsuri ar trebui să nu producă efecte electorale. Dar, din păcate, cu siguranță vor produce efecte electorale câțiva ani de-acum încolo, până când electoratul va discerne între oamenii cu adevărat mărinimoși și cei care îi manipulează.

„PDL și PNL se vor așeza la masa discuțiilor. Poate vor dispărea unii de la noi, unii de la ei pentru ca acest lucru să se întâmple”

Cât despre afirmația premierului Ponta cu privire la faptul că nu mai există dreapta, aceasta este corectă din perspectiva primului ministru care controlează în totalitate PNL, din perspectiva domnului Antonescu care a subordonat PNL PSD-ului. Și mai are dreptate dacă mai apreciem că în 90% din afirmații, domnul Ponta manipulează și minte. Normal că îi convine să considere că PNL nu e un partid de dreapta. Pe de altă parte, nu are dreptate pentru că PDL este într-un proces de reconstrucție, lucrurile se vor aranja și apreciem că USL va dispărea până în 2016. Așteptăm ca PNL să ocupe poziția pe care trebuie să o ocupe și PDL și PNL să se așeze serios la masa discuțiilor pentru un proiect de unificare și consolidare a dreptei. Asta se va întâmpla cu siguranță. E adevărat că poate or să dispară unii de la noi, unii de la ei, pentru ca acest proiect să se realizeze. E singurul proiect serios care poate face față PSD: PDL-PNL. Și probabil vor mai trece 20 de ani ca stânga să scadă sub 30% și nu e normal pentru că stânga nu a adus niciodată prosperitate”, a declarat Christian Gigi Chiru, președintele PDL Constanța.

Dănuț Culețu, președintele FC Constanța: „Milionul de români miluiți de <<preacucernicul>> Ponta se va încolona la alegeri să voteze partidul-stat și pe al său președinte-haiduc”

„După modelul Zgonea, care se visa coleg cu Mihai Viteazul, Victor Ponta se vrea un haiduc modern, cu tușe de tătuc protector (precum mentorul său, Ion Iliescu), care mângâie pe cap <<săracii>> pentru voturile lor și îngroapă sub taxe <<bogații>>, al căror vot nu-l interesează. La începutul acestei săptămâni, premierul nematurizat al României a declarat că, Guvernul pe care îl conduce va avea grijă numai de românii cu un venit de sub 1.600 lei/lună, care nu-și mai pot achita cre-ditele contractate de la bănci, dar a căror scadență nu a depășit 90 de zile. Restul, chiar dacă ar avea un venit de 1610 lei/lună, cuantum identic cu 1.600 lei/lună în dinamica achitării unor rate, pot fi îngropați fără remușcări de sau sub creditele contractate. Planul pur electoral al Guvernului Ponta este ca cei aproximativ un milion de români aflați în această situație să beneficieze de o înjumătățire a ratei pe o perioadă de doi ani, dar respectiva reducere să nu depășească 500 de lei. După această perioadă, debitorii vor putea beneficia, pe o perioada de doi ani, de un credit fiscal, mai precis de o scutire de 200 lei/lunar la plata impozitului pe venit. Iar în această perioadă, milionul de români miluiți de <<preacucernicul>> Ponta se va încolona la alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2014, precum și la cele locale și parlamentare din 2016, pentru a vota partidul stat și pe al său președinte-haiduc.

„Pe Victor Ponta îl interesează doar sărăcia celor care l-ar putea vota”

Forța Civică Constanța dezavuează public năstrușnica idee produsă de cel mai incompetent premier din istoria României, întrucât aceasta, pe de o parte, aduce după sine taxe și impozite noi, pentru a acoperi deficitul bugetar care se va crea natural prin scutirea milionului de români miluiți de la plata impozitelor, iar pe de altă parte discriminează românii pe baza unui criteriu arbitrar, eminamente electoral, împărțindu-i în două categorii: miluiți și pedepsiți. Dacă pe Victor Ponta îl interesează sărăcia tuturor românilor, nu numai a celor care l-ar putea vota, atunci să facă ceva cu puterea de cumpărare care scade pe zi ce trece din guvernarea catastrofală a USL, să frâneze creșterea accelerată a șomajului, să stimuleze întreprinzătorii mici și mijlocii, să ridice cascada de taxe de pe umerii contribuabililor, să nu mărească prețul la combustibili, să crească rata de absorbție a fondurilor europene și câte și mai câte. Într-un cuvânt, să guverneze pentru români și nu pentru interesele sale”.

Claudiu Palaz, președintele PMP Constanța: „Este o măsură disperată pentru că Ponta și USL sunt în picaj”

„Este o măsură electorală și Ponta nu are nici o logică în declarațiile lui prin care încearcă să demonstreze că este o măsură bună. Nu are cum să fie o măsură bună, este doar o măsură disperată a Guvernului Ponta pentru că USL este în cădere și acum acționează la fel cum a acționat și Tăriceanu. Le transmit oamenilor care vor beneficia de electorată să le ia banii și să voteze cu PMP. Oricum, electorata nu va avea efectele electorale pe care și le dorește Ponta pentru că românul și-a dat seama că astfel de măsuri sunt pur electorale.

„USL e doar o gașcă care jupoaie poporul român”

Cât despre declarația lui Ponta că nu mai există dreapta și stânga în USL, să știți că are dreptate și e pentru prima oară când recunoaște un lucru, când spune adevărul: În USL nu mai există dreapta și stânga, în USL există doar o mare gașcă care jupoaie poporul român”.

Octavian Popa, deputat și președinte PNL Tulcea: „Guvernatorul BNR a ajuns la concluzia că măsura nu poate fi implementată. Specialiștii trebuie să decidă”

„Eu nu cunosc măsura, nu sunt specialist, deci prefer să fiu rezervat. Din câte știu, guvernatorul BNR a avut, inițial, o opinie pozitivă dar, ulterior, și-a dat seama că o asemenea măsură nu poate fi implementată. Deci cred că astfel de măsuri trebuie lăsate la latitudinea specialiștilor cum ar fi guvernatorul BNR, ministrul Economiei și alții. Ca liberal însă, deși am toată compasiunea pentru cei care sunt împovărați de cre-ditele bancare, consider că banii trebuie direcționați către investiții.

„Dreapta există și este singura care poate relansa economia. Probabil premierul a dat un răspuns pe fugă...”

Cât despre importanța liberalilor și a dreptei, să știți că în România și în toată Europa relansarea economiei înseamnă adoptarea unor măsuri de dreapta. Doar ele pot reporni motorul economiei. Probabil premierul a dat un răspuns pe fugă și sub presiunea unor idei pe care le-a avut și pe care nu a reușit să le dezvolte cum trebuia”, a declarat Octavian Popa, președintele PNL Tulcea.

Maria Stavrositu, vicepreședinte al PNȚCD: „Guvernul de stânga al USL fură din banii românilor care produc valoare adăugată pentru a da cea mai mare pomană electorală din istorie - 1 miliard de euro”

„Puterea USL împarte cea mai mare pomană electorală din istorie, bani obţinuţi din buzunarele românilor care muncesc.  Practic, prin această măsură, 3 milioane de români vor plăti ratele unui milion, fără ca aceşti oameni  să îşi fi dat acordul pentru acest lucru. Totodată, această decizie aberantă, va creşte evaziunea fiscală, mulţi români fiind tentaţi să îşi diminueze veniturile declarate pentru a obţine credite finanţate de stat. Prin acest tip de măsuri, Guvernul face dovada incompetenței sale”.

„3 milioane de români vor plăti ratele unui milion de români fără ca acești oameni să își fi dat acordul”

USL nu este capabil să promoveze un set de măsuri economice, care să creeze dezvoltare economică reală, preferând, pentru a-și masca incapacitatea, să adopte măsuri prin care să cumpere voturi și care, în fapt, nu duc decât la slăbirea unei economii și așa aflate în declin. PNȚCD consideră că numai printr-o strategie economică de dreapta, care să susţină micii întreprinzători și să-i încurajeze pe cei care produc, România are șansa de a scăpa de haosul și declinul economic în  care este acum adusă de USL”.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro