24 feb. 2014

Iată cum vor arăta alegerile europarlamentare, prin ochii unor primari constănțeni cu experiență în administrație

     Primarii sunt cei care se autoproclamă adeseori „mașinării de vot” pentru politicienii care le întorc spatele degrabă după finalizarea campaniilor electorale. Ba mai mult, nemulțumirile lor cu privire la indiferența cu care sunt tratați de parlamentari și reprezentanții guvernului s-au acutizat în ultima vreme.
     Aceștia nu au ezitat să-și ceară drepturile în mai multe rânduri, fără sorți de izbândă însă. Ba dimpotrivă, atât primarii din mediul rural, cât și cei din mediul urban, invocă tot mai des o legislație tot mai stufoasă și potrivnică autonomiei administrațiilor locale. Nici o problemă însă, vorba aceea: „Câinii latră, ursul merge“. Și uite așa ne apropiem cu pași repezi de o nouă rundă electorală, de data aceasta pentru Parlamentul European. Primarii sunt băgați iar în ședințe și primesc din nou targeturi cu procentele minime pe care trebuie să le obțină partidele din care provin. Relațiile dintre primari și șefii de la centru stau însă pe un butoi de pulbere mai ales în contextul în care USL nu mai există, iar săbiile dintre cei doi foști parteneri se ascut tot mai rău. Primarii însă par să se fi săturat de politică și reguli impuse de partide și să facă front comun, indiferent de partidele din care provin, condiționându-i tot mai dur pe liderii de la București cu rezolvarea unor lungi liste de proiecte suspendate din cauza crizei politice și de neputința de care a dat dovadă actuala guvernare în așa-zisa încercare de relansare economică. Așadar, am cerut punctele de vedere a trei primari din județul Constanța, cu experiență în actul administrativ, pentru a vedea cum se vor desfășura alegerile europarlamentare din luna mai, în viziunea  lor. Vă invităm să citiți opiniile primarilor Valentin Vrabie, Vasile Delicoti și Nicolae Matei. Precizăm că primarii liberali au preferat, și de această dată, să fie rezervați în declarații.

Valentin Vrabie, primarul comunei Peștera:  

„Ei pot să-și facă orice strategie. Dar ce observ eu între oameni, le este atât de lehamite de politică încât o să fie prezență foarte mică. Nu știu dacă primarii își mai permit să meargă la porțile oamenilor pentru că n-au ce să le mai zică. Din cauza ineficienței și minciunilor USL nimeni nu mai are încredere, toată lumea s-a dezumflat. Ceea ce se va întâmpla și prezența la vot vor veni ca un bumerang pentru USL. De doi ani de zile, lucrurile stau mai prost în administrația publică. Nu cred că e vreun coleg primar care poate spune că a avut mai mulți bani, mai mult sprijin sau mai multe investiții în guvernarea USL. După ce ajung în funcții, toți politicienii uită cum au ajuns acolo, ba mai mult, fac legi prin care pun botniță primarilor și nu mai avem voie să ne manifestăm. Părerea mea a fost de la început aceeași: ei nu au principii, strategii sau doctrine comune. Ei au stat împreună doar pentru un ciolan pe care l-au împărțit. Ca într-o haită, vin pe rând și iau și unul vrea mai mult. N-au nici un interes în afară de ciolan: afaceri. În doi ani de zile, cu această majoritate covârșitoare, cu 90% din administrații, au toate pârghiile și cu toate astea nu fac nimic. Noi am muncit patru ani să atragem investiții în eoliene iar ei au venit și au blocat totul într-o secundă. Oamenii mei din comună nu mai apleacă urechea la vrăjeala de genul „Băsescu e de vină!”. Nici Crin nu vrea să treacă acea Constituție. Pare că nu vrea să mai fie doar un punct de sprjiin pentru USL. Ceea ce e bine pentru sănătatea democrației. Dacă Băsescu nu ar mai fi fost acum președinte, noi eram de mult în dictatură, iar eu acum nu mai puteam să vorbesc și să atrag atenția asupra neregulilor și minciunilor. Și ar fi trebuit să aplaudăm ca în Coreea de Nord”.

Nicolae Matei, primarul orașului Năvodari:

„Din punctul meu de vedere o să fie o campanie electorală mai urâtă și mai grea. Este decizia celor de la centru, fără să ne întrebe și pe noi în teritoriu. Eu, la Năvodari, nu am avut USL, nu am semnat nici un protocol, dar cred că este o greșeală să se rupă uniunea acum. Și spun asta tocmai eu care, repet, nu am semnat nici un acord cu PNL. Cu toate astea, cred că se încearcă eliminarea PNL și, în politică, la fel ca în viață, caracterele contează, iar oamenii, cel puțin în subconștient, știu asta. Este o greșeală să ne eliminăm partenerii pe parcursul unui drum, mai ales înainte ca acest drum să își fi atins scopul. Nu știu cui aparține vina, poate e vina PNL. Poate. Dar întotdeauna într-o despărțire, vina și adevărul sunt la mijloc”.

Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă: 

„Campania va fi destul de dură pentru că va trebui fiecare să își scoată electoratul și PNL a cam pierdut. Tot ce e sărac și prost e la PSD, în afară de conducători, pentru că ăia sunt bogați și deștepți. Este invers proporțional la ei. PSD își va face campanie agresivă pe seama PNL, pentru că nu se mai pot lua de Băsescu. De-aia au și făcut USD, ca să păcălească USL. Oamenii de rând, de la țară,  nu fac diferența între USD și USL. La fel ca la Negoiță în sectorul 3. Dacă mai iau 3-4% din greșeală, aia e. PNL va fi singur și USD va avea de câștigat pentru că omului i s-a băgat în cap USL, USL, USL și la țară e cam greu să faci diferența... Asta e făcută ca să demonstreze că nu se vor rupe, dar apoi PSD va arăta către PNL: Uite, noi avem 40%, voi aveți 17%, deci ce mai vreți? PMP 6%, PDL 20%, UDMR are procentul ei de 5%, în rest 1% și 2% pe linie. Cam așa o să arate procentele la europarlamentare. Iar cei din PNL au simțit, își dau seama, dar acum nu pot decât să forțeze nota, cum o și fac de altfel. Abia după europarlamentare va face PSD pasul și vor spune că nu pot să facă treabă din cauza PNL, a lui Crin care era înțeles cu Băsescu. Nimic nu mai mișcă în țară, nimeni nu are de muncă, e dezastru, nu se construiește nimic, nu se investește. Ori că sunt lași, ori că sunt slabi, cei din PNL nu au vrut să-l schimbe pe Crin. Ce i-a oprit să provoace un Congres Extrordinar și să-l schimbe dacă erau liberalii așa nemulțumiți? Așa că nu-i de vină Crin, el își face datoria, joacă la cacealma ca la poker și îi iese bine, nu-i iese, iar bine. Doar n-o fi moștenitorul tronului Angliei, e un neica nimeni, ce-are de pierdut? Oricum, altă șansă n-are decât să forțeze nota la maxim. Măcar a ajuns președinte de Senat. Aaa, a mai fost și președinte interimar! Păi, visa vreodată să ajungă ce-a ajuns?”.  

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro