26 ian. 2014

Expoziții de excepție la Muzeul „Dunării de Jos“ din Călărași


     În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române organizate de Muzeul „Dunării de Jos” din Călăraşi, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Buzău, au fost vernisate două expoziții: „Cloşca cu puii de aur - Tezaurul de la Pietroasa“ și „Telefonul de-a lungul timpului“.
     „Tezaurul de la Pietroasa“, cunoscut şi sub numele de „Cloşca cu puii de aur” - a fost
descoperit în anul 1837 de doi ţărani la Pietroasele. Notorietatea internaţională a dobândit-o 30 de ani mai târziu, când piesele au fost expuse la Marea Expoziţie Universală de la Paris.
     Specialiştii au lansat două ipoteze privind provenienţa tezaurului: fie el a aparţinut vizigoţilor care s-au refugiat în Imperiul Roman odată cu apropierea hunilor, fie ostrogoţilor, din prima jumătate a secolului al V-lea.
     Pentru ca toată lumea să poată admira tezaurul, bijutierul familiei imperiale de Habsburg a realizat patru replici după tezaurul de la Pietroasele, la sfârşitul secolului al XIX-lea, când tezaurul a fost restaurat, primind forma de astăzi.

„Telefonul de-a lungul timpului“

     Expoziţia cuprinde 40 de piese de excepţie, reprezentative pentru perioada 1898-1985. Aparatele expuse, devenite acum piese de muzeu, pot fi considerate adevărate mărturii istorice care permit înţelegerea etapelor evolutive ale telefonului. Colecţia este una dintre cele mai mari din ţară. Toate telefoanele se află în stare de funcţionare şi sunt restaurate cu piese originale. Telefoanele sunt civile de masă, de perete, telefoane militare şi centrale telefonice din perioade diferite. Cea mai veche piesă aflată în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău, un model de telefon Ericsson, datează din 1898.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro