10 dec. 2013

Interviu cu senatorul Christian Gigi Chiru, președintele OJ PDL Constanța


„PSD rămâne un duşman ideologic, pe când PNL poate fi oricând un partener de discuţie“

PDL în contextul politic naţional vs. alegerile prezidenţiale 

ISE: În ce context poate redeveni PDL un partid puternic? 
Gigi Chiru: Poate întrebarea dvs. ar trebui să fie când va reveni PDL-ul la guvernare şi, cel mai sigur şi cel mai repede în 2016. Însă, astăzi, fără PDL pe scena politică românească, cei 23 de ani de democraţie şi Revoluţia din `89 ar fi în zadar. Forţa PDL de astăzi dă viaţă democraţiei în România. Este evident că numai cu 20% în Parlament este greu să faci opoziţie. PDL astăzi este bucurie pentru români şi un semnal că democraţia va avea viitor.

ISE: Cum aţi caracteriza relaţiile dintre PDL şi Mişcarea Populară, respectiv Forţa Civică, la nivel local, respectiv central? 
G.C.: Din punctul meu de vedere, mai ales că nu am nicio dispută personală cu nimeni, şi pot sublinia că încă din 2012 sunt promotorul unui curent de unificare a opoziţiei din Constanţa, care nu exclude nici măcar PNL, pot purta discuţii cu oricine atunci când vine vorba de interesul Constanţei şi al constănţenilor. Tot ce ţine de bunăstarea constănţenilor, gigacalorie mai ieftină, transformarea într-un oraş european, locuri de muncă, dar şi condiţii de trai decente, pot constitui o agendă de discuţii cu partidele care se aliniază la aceste idei. Mai mult decât atât, când mă uit la anumiţi foşti colegi văd nişte copii care au ajuns să arunce cu pietre în părinţi. Dar ştiţi cum este în viaţă, fiii rătăcitori se întorc întotdeauna acasă. Iar casa dreptei, în Constanţa şi în ţară, este PDL.

ISE: În cazul stabilirii unei alianţe, care dintre aceste partide va da prezidenţiabilul?
G.C.: Fără urmă de îndoială, PDL va da candidatul la preşedinţie.

ISE: Cât de important va fi rolul pe care îl va juca Traian Băsescu în coagularea dreptei, după ce acesta îşi va fi încheiat mandatul prezidenţial? 
G.C.: O vorbă populară spune că după ce ai căzut de pe cal cu greu te urci înapoi. Eu cred că Băsescu şi-a îndeplinit misiunea istorică de preşedinte care s-a luptat pentru a-numite valori şi principii în această ţară. După ce a stat cu cei mai importanţi lideri ai lumii la masă, preocuparea lui va fi mai mult ca sigur o carieră în diplomaţie şi protejarea intereselor României în lume. Important va fi ce se va întâmpla după europarlamentare şi cu ce aport ar putea să vină partidele nou-înfiinţate care se dau de dreapta. Fără un aport concret la lupta electorală şi un procent lăudabil nu contezi în viaţa politică.

ISE: Se vehiculează tot mai des numele lui Emil Boc, drept potenţial candidat la alegerile prezidenţiale. Ce şanse credeţi că ar avea şi care este scorul pe care l-ar putea obţine? 
G.C.: PDL-iştii au ales în procent covârşitor ca persoana care îi va reprezenta în competiţia electorală pentru Cotroceni să fie Cătălin Predoiu.
 
Viitoarea scenă politică şi posibile alianţe după ruperea USL

ISE: Cum i-aţi caracteriza pe următorii: Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungu-reanu, Eugen Tomac şi Elena Udrea?
G.C.: Politicieni. Unii mai buni, alţii mai slabi.

ISE: Când previzionaţi ruperea USL şi în ce context? Cine va face primul pas către ruptură şi cum previzionaţi următoarele alianţe ale PSD şi PNL pentru alegerile prezidenţiale? 
G.C.: De jure USL-ul există, dar de facto, nu există. Cu alte cuvinte, USL-ul există doar pe hârtie şi este unit în jurul guvernării. Liderii PNL şi PSD ştiu că cine pleacă de pe scaunul puterii are de pierdut. Cine renunţă la avantajele puterii are de pierdut. Baronii locali aşteaptă resursele de la bugetul de stat, resurse care se pot transforma în voturi. Aşa că, USL-ul există doar pe hârtie, ruptura dintre ei s-a produs acum câteva luni, iar exemple în acest sens sunt destule şi au fost prezentate şi dezbătute pe larg de mass-media. Spre nefericirea lor, nu pot renunţa la acest mariaj de convenienţă, la această uniune lipsită de principii ideologice, pentru că plecarea de la guvernare ar fi fatală în perspectiva viitoarelor alegeri.

ISE: Care partid, dintre PNL şi PSD, este mai frecventabil pentru PDL? Dacă aţi avea de ales între cele două, cu care dintre acestea aţi alege să construiţi o alianţă pentru o viitoare guvernare? 
G.C.: Am trăit experienţa şi cu unii şi cu alţii. PSD rămâne un duşman ideologic, pe când PNL poate fi oricând un partener de discuţie.

Administraţie şi politică în judeţul Constanţa

ISE: Soarta Cazinoului din Constanţa a reprezentat laitmotivul din campania dumneavoastră electorală. Ce demersuri aţi iniţiat ulterior pierderii alegerilor locale, pentru salvarea Cazinoului, şi ce rezultate au avut acestea? 
G.C.: Simbolul Constanţei este Cazinoul. Este o mândrie pentru orice constănţean şi va fi o bucurie pentru oricine dacă acesta va fi readus la viaţă. Nu a fost laitmotivul campaniei mele, ci o dorinţă a unui constănţean. Pe dumneavoastră nu vă deranjează ce se întâmplă cu Cazinoul? Prin demersurile noastre, ale PDL Constanţa şi ale societăţii civile, am reuşit să aducem Cazinoul în atenţia opiniei publice. Acum, orice constănţean este atent la ceea ce se întâmplă cu Cazinoul. Cred că acesta este marele câştig pentru noi toţi, că Mazăre nu va putea face oricând orice va vrea cu simbolul oraşului nostru. La momentul de faţă, împreună cu echipa mea, avem un proiect pentru salvarea Cazinoului, iar dacă până în primăvara anului viitor Mazăre nu vine cu soluţii o să mă duc personal şi o să le pun soluţia pe masă, atât cea tehnică, cât şi cea financiară.

ISE: Cum vă explicaţi, din postura de fost candidat la alegerile locale, următorul paradox: Deşi primarul Constanţei promovează intens viaţa de noapte, desfrâul şi luxul, cel mai fidel electorat al acestuia este reprezentat tocmai de bătrânii conservatori care, de altfel, critică vehement atitudinea „tinerilor din ziua de azi”?
G.C.: Dacă într-un oraş cu un potenţial economic uriaş la momentul de faţă sunt peste 40.000 de oameni abonaţi la ajutoare sociale, atunci aceasta este explicaţia că mita instituţionalizată îţi poate asigura locul pe veşnicie. Chiar şi Nicolae Ceauşescu s-a crezut nemuritor, dar i-a venit sfârşitul.

A consemnat Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro