10 dec. 2013

Cum se pregătesc primarii dobrogeni de Crăciun?Spiridușii Moșului le-au pregătit copiilor petreceri pe cinste, cadouri și zeci de surprize

     Au mai rămas puține zile până la Sfânta Săbătoare a Nașterii Domnului Iisus Hristos. Ziua de 25 decembrie reprezintă, fără dar și poate, cel mai așteptat moment de toți copiii. Nu numai pentru că se vor bucura din plin de zăpadă și vacanță, dar și pentru că este ziua în care vor găsi sub brad cadourile lui Moș Crăciun. Primarii din mediul rural dobrogean se pregătesc la rândul lor să îndeplinească rolul de mesageri ai Moșului, mai ales că în cele mai multe dintre localități acest lucru a devenit o tradiție.

În Peștera, copiii au anunțat sosirea Crăciunului

     Unii, mai norocoși, au oferit cadouri copiilor și de Moș Nicolae. Este și cazul comunei Peștera, acolo unde primarul Valentin Vrabie le-a oferit localnicilor două motive de sărbătoare pe 6 decembrie. În seara Sfântului Nicolae, când toți copiii au primit cadouri, micuții au fost cei care au aprins beculețele de sărbători care iluminează întreaga localitate: „I-am lăsat pe copii să organizeze totul, în cadrul programelor școlare, alături de domnii profesori. Este sărbătoarea copiilor, tot ce am investit în aranjamentele festive de Crăciun am făcut pentru ei și pentru bucuria de pe chipul lor. Așa că am lăsat întreaga serbare în mâinile lor. Sunt foarte mândru de copiii din localitatea Peștera și, așa cum am spus de fiecare dată, prio-ritatea unei comune sau unui oraș sunt copiii, ei ne reprezintă pe noi și în ei se oglindește viitorul nostru. Educația este piatra de temelie în orice societate. De aceea, atât timp cât voi fi primarul comunei Peștera, prima grijă a administrației publice locale va fi reprezentată de copii. Încercăm să ne recompensăm față de aceștia și să le arătăm dragostea noastră fiind alături de ei în aceste momente atât de importante pentru ei, prin împărțirea cadourilor către toți cei 500 de copii din localitate”, a declarat Valentin Vrabie, primarul comunei Peștera. Un alt segment social care va fi cadorisit de administrația publică din Peștera, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, sunt bătrânii din comună, care se vor bucura la rândul lor de dărnicia lui Moș Crăciun.

Fuego împodobește bradul la Mihail Kogălniceanu!

     Moș Crăciun și-a umplut sacul până la refuz cu 1500 de cadouri pentru toți copiii din comuna Mihail Kogălniceanu, dar și pentru vârstnicii din localitate. Moșul va ajunge negreșit la petrecerea de zile mari organizată de Primăria Mihail Kogălniceanu în perioada 21-22 decembrie. La sărbătoarea organizată cu doar câteva zile înainte de Crăciun vor fi alături de localnicii comunei și o serie de artiști de renume. Dintre aceștia îi amintim, ca exemplu, pe Fuego, Raoul și Mirabela Dauer. Parcul din localitate a fost deja amenajat cum se cuvine și este gata să îi primească cu luminițele festive aprinse pe toți localnicii care vor să se distreze pe cinste de Crăciun! Gospodinele din Mihail Kogălniceanu au de două ori mai multe motive să participe la festivitățile de pe 21 și 22 decembrie:  Primăria a organizat un târg cu produse culinare tradiționale în cadrul căruia își vor expune bunătățile și specialitățile din carne, brânzeturi și dulciuri cei mai importanți producători din toate colțurile țării: „Îi așteptăm pe toți cu mare drag la petrecerea de Crăciun. Vom petrece împreună, alături de artiști celebri, și vom gusta din deliciile culinare ale producătorilor sosiți din toată țara. Copiii vor primi cadouri de la Moș Crăciun, iar festivitățile vor fi presărate cu multe surprize”, ne-a declarat Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Pe ei, Moș Crăciun nu i-a ocolit niciodată!

     O altă localitate în care cadourile de Crăciun au devenit deja o tradiție este Săcele. Fie că alocă bani din bugetul local, fie că este ajutat de sponsori, primarul Ion Oprea a găsit de fiecare dată fondurile necesare prin care să aducă zâmbetul pe buzele copiilor și ale vârstnicilor: „Anual, 800 de familii nevoiașe din Săcele primesc pachete alimentare de Paște și de Crăciun. Încercăm astfel să le aducem zâmbetul pe buze măcar de două ori pe an. Nevoile și grijile lor sunt mari, însă facem și noi, ca reprezentanți ai administrației locale, tot ce putem. Când am ajuns primar am încercat să găsesc soluții și, împreună cu echipa din primărie, am stabilit că unul dintre lucrurile pe care putem și trebuie să le facem este să îi ajutăm măcar cu ocazia acestor două mari sărbători. A devenit deja o tradiție ca 800 de familii din Săcele să primească ulei, făină, zahăr, pui, cozonac, fructe și alte alimente. Am făcut asta dintotdeauna și voi continua tradiția cât voi fi primar”, ne-a declarat Ion Oprea.

Cât de plin e sacul Moșului din Albești?

     Nici Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albeşti, nu renunţă la rolul lui Moş Crăciun. Vremurile nu sunt deloc optimiste pentru administrația publică din localitatea constănțeană, problemele sunt multe, însă acest lucru nu îl împiedică pe primarul din Albeşti să se gândească deja la cadourile pentru copiii din localitate. Și pentru edilul din Albești copiii reprezintă o prioritate, drept pentru care acesta investește în educația micuților ori de câte ori are ocazia. Printre cele mai cunoscute izbânde ale puștilor din Albești sunt premiile câștigate cu Ansamblul „Plai de Dor”, în cadrul concursurilor și festivalurilor internaționale. Gheorghe Moldovan susţine că, la fel ca în fiecare an, aceştia vor fi răsplătiţi de Moş Crăciun, dacă au fost cuminţi, şi-au ascultat părinţii şi au fost sârguincioşi de-a lungul anului. Moşul va dărui cadouri într-un moment festiv, la serbarea „Pomului de Crăciun”, după ce copiii vor spune poezii şi vor cânta. Bătrânii vor fi de asemenea cadorisiţi cu pachete alimentare care cuprind un kilogram de zahăr, unul de ulei, un pui şi un cozonac.

La Luncavița, Moș Nicolae a sosit tocmai din Anglia!

     Joi, 5 decembrie 2013, în ajun de Sfântul Nicolae, luncăvițenii au primit cu mare bucurie, vizita prietenilor englezi ai comunei, conduși de Freederick Charles Cox. Aceștia au fost mesageri destoinici ai lui Moș Nicolae și au oferit cadouri tuturor copiilor din localitate: pom de iarnă tuturor elevilor Liceului Tehnologic „Simion LEONESCU”, începând cu primele grupe de la grădiniță și până la ultimele clase de liceu.  În total peste 750 de elevi cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani au primit și în acest an daruri aduse de reprezentantul fundației „Baby AID”, în parteneriat cu Asociația „Viața Zâmbește” din Luncavița. Astfel, deși anul trecut se părea că s-a ajuns la finalul colaborării, spre bucuria luncăvițenilor, parteneriatul s-a prelungit și în 2013!

„De la acești  oameni minunați, conduși de Fred Cox, noi am învățat cu adevărat ce înseamnă să dăruiești din inimă, să fii voluntar, să iubești necondiționat pe cei din jur, să ierți și să treci cu vederea nepăsarea sau batjocura altora. Împreună cu ei am pus bazele unei continuități a programelor sociale înființând, împreună cu Consiliul Local al Comunei Luncavița și alți localnici, un ONG cu același scop,  „Viața Zâmbește”.  Acesta va prelua misiunea lui Fred și a noastră, a tuturor celor care i-au fost parteneri, și împreună cu autoritățile locale, alți sponsori și voluntari va implementa și în anii următori programe pentru elevi, tineri și alte categorii sociale.  Deja în ultimii trei ani Asociația Viața Zâmbește a desfășurat ample programe în cadrul activităților social-culturale ale Comunei Luncavița, colaborând cu diverse instituții și obținând programe de finanțare inclusiv de la Banca Mondială. Mulțumesc, pe această cale, domnului Freederick Charles COX pentru cele nouă minunate prezențe la școala din Luncavița și Rachelu, pentru sprijinul acordat bătrânilor, bolnavilor și altor categorii defavorizate!”, ne-a declarat Ștefan Ilie, primarul comunei tulcene Luncavița.

„Dar din dar se face rai”

     Una dintre localitățile constănțene unde Moșul a venit negreșit în fiecare an este Nicolae Bălcescu. Cu tolba plină de fiecare dată, Moș Crăciun împarte cadouri atât copiilor, cât și vârstinicilor din comună. Dulciuri, jucării și alimente de bază, sunt lucrurile pe care localnicii din Nicolae Bălcescu le primesc cu atâta bucurie în fiecare iarnă: „Acesta este modul prin care încercăm să aducem bucurie oamenilor măcar în preajma sărbătorilor, să nu aibă nici o grijă și să mai economisească niște bănuți. Niciodată nu am folosit banii din bugetul local, ca să nu e-xiste discuții și să eliminăm suspiciunile care ar putea să apară. Acordarea cadourilor de Paște și de Crăciun, dar și evenimentele pentru copii sunt întotdeauna finanțate de sponsori. Așa cum spune și vorba: Dar din dar se face Rai”, ne-a declarat Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu.

Peste 5000 de cadouri pentru copiii din Năvodari

     Pe 6 decembrie a.c., copiii din Năvodari, aflați la ore, au primit cu mare bucurie vizita lui Moș Nicolae! Spiridușii moșului au fost nimeni alții decât angajații Primăriei Năvodari care au făcut turul școlilor și al grădinițelor din oraș, împărțind cu voioșie cadouri pentru toți copiii din Năvodari, de la grădiniță și până la liceu. Moș Nicolae s-a dovedit a fi extrem de generos anul acesta, din punguțele copiilor nelipsind  ciocolata, biscuiţii, napolitanele, chipsurile, brioşele şi multe altele, în total 17 produse de calitate, prefe-ratele copiilor. Primii care au primit cadourile au fost, evident, copiii de la creșă și preșcolarii de la cele cinci grădinițe din oraș. Au urmat apoi elevii școlilor generale ”Grigore Moisil”, ”George Enescu” și ”Tudor Arghezi”, iar spiridușii și-au încheiat misiunea la Grupul Școlar ”Lazăr Edeleanu”, unde liceeni, deși trecuți de vârsta copilăriei, s-au bucurat la fel de mult pentru cadourile primite. Moș Crăciun își anunță și el sosirea,  de data aceasta pentru vârstnicii din oraș. Elevii îl vor aștepta pe Moș Crăciun cu o serbare deosebită, organizată de directorii instituțiilor de învățământ din Năvodari!

Moș Crăciun și sponsorii de aur de la Crucea

     Crucea este o altă localitate constănțeană unde împărțirea darurilor de Paște și de Crăciun a devenit o tradiție. Anul acesta, 1200 de familii din comună vor primi pachete cu alimentele de bază (ulei, făină, zahăr), iar 500 de copii vor primi cadouri care constau în dul-ciuri și fructe: „Datorită bunăvoinței sponsorilor, anual, de Paște și de Crăciun, localnicii din Crucea primesc mici ajutoare constând în alimentele de bază, iar copilașii primesc dulciuri și fructe. Este modul prin care noi încercăm să le aducem zâmbetul pe buze și să îi facem fericiți cu mici atenții din partea noastră. Atenția noastră este îndreptată mai ales către copii, pentru că ei reprezintă viitorul nostru și noi, cei din administrația locală, suntem la fel de responsabili de educația lor. Astfel, prin proiectele derulate și prin atenția pe care o acordăm formării lor, încercăm să contribuim la buna lor educație. În fiecare an, oricât de greu a fost din punct de vedere financiar, am găsit soluțiile prin care cadourile copiilor să nu lipsească. Trebuie să mulțumesc, pe această cale, sponsorilor fideli ai comunei noastre: STEAG, Enel Green Power și Mahmud Impex, care ne-au fost alături de fiecare dată, din momentul în care am demarat colaborările cu reprezentanții acestor companii”, ne-a declarat Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea.

Vasile Delicoti, mesagerul Moșului dinainte să fie primar în Poarta Albă

     Încă dinainte să fie primar, Vasile Delicoti a ținut locul lui Moș Crăciun în comuna Poarta Albă. Și anul acesta 850 de copii și 850 de vârstnici vor primi cadouri din partea administrației publice locale: „Evident că toți copiii din comuna noastră au fost cuminți și merită să primească din partea Moșului câte un cadou care va consta în dulciuri și fructe. Nu putem să trecem cu vederea Crăciunul, fără să dăm cadouri copiilor și vârstnicilor, având în vedere că este cea mai importantă sărbătoare creștin-ortodoxă, după Paște. Și cu ocazia Sfintei Sărbători a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos Primăria Poarta Albă oferă tuturor copiilor și vârstnicilor pachete cu dulciuri, respectiv alimente de bază. Copiii reprezintă viitorul nostru și educația lor depinde în mare măsură și de atenția pe care le-o acordăm”, ne-a declarat Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro