10 dec. 2013

A XII-a ediție a Festivalului de Colinde „Leru-i Ler“

La evenimentul găzduit de orașul Babadag au participat copii din Jurilovca, Sarichioi, Mihai Bravu, Mihail Kogălniceanu și Stejaru

     Dacă ai încerca, în aceste zile, să-ți antamezi un sejur de Crăciun prin pensiunile turistice din Bucovina sau Maramureș, n-ai avea nici o șansă să mai prinzi locuri libere. Tradițiile noastre, alea neeuropenizate forțat, bucatele total contraindicate de nutriționiști, colindele și datinile transmise din moși, poate și zăpada care este mai albă decât pe marile bulevarde sunt tot atâtea puncte forte în ocuparea din timp a locașurilor turistice, fie cu străini impresionați până la lacrimi de România, fie de români tentați de o scurtă evadare în copilăria pierdută printre sau după blocuri.
     Tocmai de aceea salutăm inițiativa Clubului Copiilor din Babadag, a doamnei director Bănică, de a organiza cu ajutorul Primăriei și a Centrului Cultural din localitate, a douăsprezecea ediție a festivalului de colinde și datini de Crăciun ,,Leru-i Ler”.
     Astfel, sâmbătă 7 decembrie a.c., pe scenă au urcat copii de la școlile din Mihail Kogălniceanu, Mihai Bravu, Lunca, Jurilovca, Stejaru, Sarichioi, școala ,,Mircea cel Bătrân” și Clubul Copiilor Babadag. Puținii spectatori (păcat că individualismul a mușcat prea adânc în sufletele noastre!) au avut ce aprecia, dincolo de tentația colindelor hrușciene, au răsunat în sala glacială (proiectul de reabilitare completă a Centrului e aprobat, n. red.) vechi cântări locale, transmise, culese și reînviate de câțiva dascăli inimoși.
Cu costume naționale, cu iconițe, împărțind celor prezenți nuci și iubire pură, copiii au cântat, s-au și ne-au bucurat. Și români și ruși lipoveni au vestit Nașterea de-o potrivă!
     Ca și concurs, palmaresul festivalului din acest an este următorul: premiul I la secțiunea ,,Datini”,  școala din Sarichioi iar la ,,Vocal” copiii din Mihai Bravu. Locurile secunde au fost ocupate de cei din Lunca, Sălcioara (Jurilovca), Mihai Bravu și Clubul Copiilor Babadag iar un premiu III a mers la tinerii din Mihail Kogălniceanu. Câștigătorii vor participa la Tulcea, în zilele următoare, la festivalul județean de același fel!
Cu felicitările de rigoare pentru câștigători și mulțumiri sponsorilor care i-au ajutat pe organizatori să omenească grupurile de colindători nu-mi rămâne decât să vă urez și eu Sărbători Fericite și La Mulți Ani!

Viorel Crețu
redactia@info-sud-est.ro