21 nov. 2013

Primarul și cântecele sale despre Luncavița au ajuns peste hotareTradițiile din comuna tulceană au făcut înconjurul lumii și au contribuit decisiv la dezvoltarea turismului 

     Cea mai mediatizată localitate din Dobrogea și una dintre cele mai mediatizate din țară este, fără îndoială, comuna tulceană Luncavița. Acest lucru i se datorează în proporție de 90% primarului Ștefan Ilie, ale cărui originalitate, inițiativă și energie par fără de sfârșit.
     Tânăr, boem, optimist și parcă îndrumându-se după zicala „Dacă vrei, poți”, Ștefan Ilie își promovează localitatea natală oricând prinde ocazia. Astfel, tradițiile luncăvițenilor au făcut înconjurul lumii, ansamblurile artistice din localitate participând și câștigând zeci de premii la festiva-lurile internaționale. Însuși primarul este ambasadorul cel mai de seamă al Luncaviței. Nu există sărbătoare în Luncavița la care Ștefan Ilie să nu își ia chitara sub braț și să nu cânte și dănțuiască în mijlocul sătenilor.

Exemplu de mediatizare: Toate sms-urile pe care le trimite primarul se termină cu „www.luncavita.ro”

     Mai mult decât atât, primarul a găsit o soluție inedită să își promoveze puternic localitatea și site-ul oficial al acesteia. Ștefan Ilie și-a setat telefonul mobil astfel încât la finalul fiecărui sms pe care îl trimite să apară mesajul www.luncavita.ro. Și cum de multe ori acesta este ocupat și nu poate răspunde la telefon, răspunde la mesaje. Inevitabil, interlocutorul vede linkul către pagina web a Luncaviței și, cel puțin o dată, accesează site-ul. Și odată ajuns pe pagina www.luncavita.ro, are ce vedea: zeci de galerii foto de la evenimente, investițiile derulate și finalizate, anunțuri publice, documente de interes public, imagini cu localnici în diferite ipostaze, istoricul localității etc. Absolut tot ce te interesează despre comună, primar sau primărie, găsești pe site. Demn de menționat ar mai fi că Luncavița a fost localitatea din mediul rural românesc ce a implementat sistemul de plăți online al taxelor și impozitelor. Inițiativă de lăudat, având în vedere că locuitorii sectorului 5 din București încă se mai înghesuie la cozi pentru a-și plăti dările la stat…

Turismul în Luncavița: Dezvoltat cu bani europeni, promovat prin datini de secole

     Ambiția, volubilitatea și amplele investiții în segmentul socio-cultural l-au ajutat pe Ștefan Ilie să aducă în Luncavița vedete renumite și să își promoveze localitatea în cele mai vizionate emisiuni. Eforturile destinate dezvoltării localității i-au adus nenumărate laude și aprecieri pu-blice ale autorităților județene și centrale. Unul dintre cele mai importante segmente dezvoltate de administrația publică locală în ultima perioadă este cel al atragerii fondurilor europene destinate turismului. Astfel, cel mai recent succes al Primăriei Luncavița, în acest domeniu, este obținerea finanțării pentru proiectul „Înființarea centrului local de Informare turistică și marketingul serviciilor legate de tu-rismul rural în comuna Luncavița, județul Tulcea”, cu maximum de puncte și în valoare de 152.364 euro! Întreaga valoare este 100% finanțată din Programul Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 313 – Încurajarea activităților turistice. Astfel, o nouă clădire, (în locul vechii farmacii) cu dotări aferente desfășurării activității de informare turistică, va fi construită în centrul localității Luncavița în anul 2014. Serviciile oferite vor avea ca principali beneficiari localnicii și investitorii din segmentul turistic și vor contribui la dezvoltarea economică și socială a comunei.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro