21 nov. 2013

Jurilovca, singura localitate din România premiată de Comisia Europeană. Iată de ce!

Comuna tulceană, în top 20, alături de localități turistice din Austria, Croaţia, Cipru, Cehia, Țările Baltice, Benelux, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Polonia, Slovenia, Spania şi Turcia

Președintele Consiliului Județean (mijloc) și Prefectul de Tulcea (dreapta)
nu au decât cuvinte de laudă la adresa primarului din Jurilovca
     Vestea conform căreia o localitate tulceană a fost premiată de Comisia Europeană pentru performanțe în turism a făcut înconjurul presei românești. Este vorba de comuna Jurilovca, situată la porțile Deltei, care a fost catalogată de reprezentanții UE ca fiind „o zonă unică, cu un peisaj de basm”. 
     Comuna a primit premiul ca urmare a eforturilor autorităţilor locale de a facilita accesul „vizitatorilor de toate vârstele din întreaga Europă”. Astfel, Comisia Europeană a decis să acorde comunei Jurilovca „Premiul european de excelenţă pentru turism accesibil” (EDEN).

Iată cum este descrisă localitatea tulceană de către Comisia Europeană!

     Într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles, comuna tulceană este descrisă astfel: „Jurilovca este situată într-un peisaj de basm în apropiere de Marea Neagră şi de Delta Dunării, o zonă unică şi o localitate aflată în patrimoniul mondial al UNESCO pentru biodiversitatea şi peisajele sale uimitoare”. Într-adevăr, Jurilovca este locul ideal pentru o vacanță liniștită și relaxantă, mai ales pentru cei care abia așteaptă să își petreacă timpul liber în mijlocul naturii. Peisajele superbe nu fac decât să completeze un tablou rupt complet de agitația și forfota citadină. Posibilități de cazare există pentru toate gusturile, localitatea beneficiază de toate investițiile necesare unui trai decent, iar până în Delta Dunării nu mai este decât un pas… în bărcile care sunt parcate într-un mini-port cochet, nou-nouț.

Ce este EDEN?

     Acronimul EDEN („European Destinations of Excellence”) a fost ales pentru a desemna destinaţiile europene de excelenţă. Acest proiect promovează modele de dezvoltare a turismului durabil în Uniunea Europeană. Proiectul se bazează pe concursuri naţionale care au loc în fiecare an şi în cadrul cărora este selectată câte o „destinaţie turistică de excelenţă” în fiecare ţară participantă. Prin selectarea destinaţiilor, EDEN pune accentul pe valorile, diversitatea şi trăsăturile comune ale destinaţiilor turistice europene. Acest proiect sporeşte vizi-bilitatea destinaţiilor europene emergente, creează o platformă pentru schimbul bunelor practici în Europa si promovează construirea unei reţele între destinaţiile premiate. Acest proiect beneficiază de sprijinul Comisiei Europene, care l-a lansat în 2006 şi care încă mai joacă rolul fundamental de coordonare. Sarcinile Comisiei consistă în încurajarea dialogului între părţile interesate, co-finanţarea procedurilor de selecţie, organizarea ceremoniei de decernare a premiilor (în primii doi ani, în cadrul Forumului european al turismului) şi coordonarea unei campanii complete de comunicare.

În atenția primarilor interesați! Iată ce trebuie să faceți ca să câștigați premiul Comisiei Europene pentru turism!

     Acest concurs european de excelenţă în turism este elaborat pe baza unei teme anuale, aleasă de Comisia Europeană în colaborare cu organizaţiile naţionale din turism competente. Această temă funcţionează ca un laitmotiv: până acum turismul rural, patrimoniul imaterial şi zonele protejate au fost principalele teme EDEN. Principala trăsătură a destinaţiilor selectate este implicarea acestora în promovarea unor modele sociale, culturale şi de mediu durabile. Laureaţii acestui premiu sunt destinaţii europene emergente, puţin cunoscute, din cele 27 de state membre şi din ţările candidate. Proiectul EDEN contribuie la diseminarea în Uniune a practicilor durabile aplicate în destinaţiile alese şi la transformarea acestora în destinaţii turistice de succes. Acest proces vizează decongestionarea destinaţiilor turistice foarte frecventate.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro