11 nov. 2013

Grecia, singura piedică în drumul spre Mondialele de Fotbal din Brazilia!


     Vineri, 15 noiembrie, de la ora 21:45, naționala tricoloră va disputa unul dintre cele mai importante meciuri pentru fotbalul românesc din ultimii ani: Grecia-România.
     Meciul tur din barajul care ne poate asigura un bilet pentru Campionatul Mondial de la Rio, din 2014, se va disputa la Pireu. Partida va fi condusă de o brigadă din Portugalia, alcătuită din Pedro Proenca (central), Bertino Cunha Miranda şi Jose Tiago Garcias Bolinhas Trigo (asistenţi). Proenca i-a mai arbitrat pe „tricolori” la înfrângerea cu Franţa, scor 0-2, la Paris, în preliminariile Euro 2012.
     La returul programat pe Arena Naţională de pe 19 noiembrie, a fost delegată o brigadă din Serbia, care-l va avea la centru pe Milorad Mazic. Acesta va fi ajutat de asistenţii Milovan Ristic şi Dalibor Djurdjevic. Mazici a arbitrat România chiar în actualele preliminarii, 2-0 în deplasarea din Estonia, dar şi la două înfrângeri, în amicalele cu Turcia (0-2) şi Israel (0-2).

Televizarea meciului tur, un scandal cu iz politic

     Scandalul drepturilor de televizare pentru meciul disputat la Pireu a făcut înconjurul presei românești și a inflamat spiritele, atât a celor din televiziune, cât și a oamenilor implicați în viața politică. După ce Consiliul de Administrație al postului public TVR a refuzat să plătească 270.000 de euro pentru a cumpăra drepturile de televizare a acestui meci, partida Grecia-România va fi transmisă, în premieră, de o televiziune de nișă. România TV a achiziționat drepturile de televizare pentru a putea transmite meciul naționalei, însă, neavând departament de sport, va trebui să angajeze un comentator extern.
     Și cum bine știm că RTV este patronat de deputatul PSD Sebastian Ghiță, un apropiat al premierului Victor Ponta, iar șeful Consiliului de Administrație al TVR, Claudiu Săftoiu, este membru al PNL, meciul de fotbal Grecia-România s-a transformat, peste noapte, dintr-un eveniment sportiv într-un instrument de luptă politică, într-o modalitate de a câștiga influență și popularitate.

Și astrele sunt tricolore

     Dubla manșă dintre România și Grecia a atras atenția tuturor, iar campania media de promovare a meciului a celor de la RTV a inclus și analiza unui „cititor în stele“. Oana Hanganu a analizat pentru postul de televiziune condus de Sebastian Ghiță șansele naționalei României, din punct de vedere astrologic: „Ziua în care se desfăşoară meciul are o vibraţie 5, iar asta înseamnă surprize neaşteptate şi faptul că meciul se va juca până în ultima clipă. Oricum, 2013 este un an favorabil fotbalului românesc, pentru că Federaţia Română de Fotbal a fost fondată într-un an al Cocoşului, iar în mitologia şi astrologia chinezească astfel de începuturi sunt favorizate într-un an al Şarpelui, cum este 2013. În acelaşi timp, căpitanul naţionalei României, Vlad Chiricheş, s-a născut într-un an al Şarpelui de Pământ, iar anul acesta ar trebui să fie foarte bun pentru el. Dar şi căpitanul naţionalei Greciei este născut tot într-un an al Şarpelui, însă este un Şarpe de Foc. Dacă ţinem seama de Teoria celor 5 elemente asta înseamnă că raportul este în favoarea căpitanului României. În ceea ce-l priveşte pe Victor Piţurcă, el este ajutat de planeta Marte, numai că va fi cam dur cu elevii săi şi
s-ar putea ca pe jucători să nu îi ajute prea mult această atitudine”, a spus Oana Hanganu, la România TV.

Cristian Andrei Leonte
cristian.leonte@info-sud-est.ro