11 nov. 2013

Diplomația SUA marchează 50 de ani de la asasinarea lui J.F. Kennedy, la Universitatea „Ovidius“


     Joi, 14 noiembrie a.c., Bruce P. Kleiner, Consilierul pentru Presă și Cultură din cadrul Ambasadei SUA la București, va susține o conferință la Universitatea „Ovidius“ din Con-stanța. Diplomatul american va vorbi despre asasinarea fostului președinte al SUA, J.F. Kenne-dy, marcând jumătate de deceniu de la tragicul eveniment.

Cine a fost John Fitzgerald Kennedy?

     J.F. Kennedy a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. Democratul a câștigat alegerile din 1961 și a condus țara până în anul 1963, atunci când a fost asasinat. În scurtul său mandat de doar doi ani, Kennedy a manageriat evenimente importante pentru Statele Unite, cum ar fi Criza Rachetelor din Cuba, sau Războiul din Vietnam.
     A rămas în istorie ca un reformator, politica sa incluzând reforme în educație, sănătatea publică, programul spațial, și abordări ale problemelor constante: șomajul, locuințele și rasismul.
     Pe data de 22 noiembrie 1963, președintele american a fost împușcat mortal în timpul unui tur al orașului Dallas, statul Texas, efectuat cu o mașină decapotabilă, alături de soția sa Jacqueline.
     La scurt timp după atentat, Lee Harvey Oswald a fost arestat, fiind bănuit ca făptaș. La două zile după arestarea sa, Oswald a fost împușcat mortal de Jack Ruby, făcând astfel imposibile procesul și mărturia sa, extrem de așteptate de toți americanii.

Cristian Andrei Leonte
cristian.leonte@info-sud-est.ro