21 nov. 2013

CAMPIONATUL DE FOTBAL AL JUDEȚULUI TULCEA, ÎNTRE BERE ȘI ȘAMPANIE....


     Nebuloasa fotbalului românesc începe de la eșaloanele inferioare, de acolo unde meciurile seamănă, de cele mai multe ori, cu serbările câmpenești, indiferent dacă vorbim de tribune (când acestea există) sau de câmpul de joc (e chiar bună și obiectivă formularea!), încheiate, uneori, cu scandaluri, înjurături sau zmardoieli de mahala. O amiază de duminică, petrecută la un astfel de eveniment, îți încarcă nu numai bateriile, dar și vocabularul cu noi invective ,,adrisate” combatanților de către spectatori.
     Ei, și ca să pun paie pe foc, prefer neaoșismul satelor și exprimarea brută a locuitorilor în locul ,,vrăjitoriei” politice sau a tocșoiștilor partizani! Mai bună o înjurătură cinstită, cu năduf, unei min-ciuni indescifrabile.
     Pe bune acum, ediția 2013-2014 a campionatului județean de fotbal, aflat aproape de sfârșitul turului, are câteva coordonate deja stabilite. Tur-retur, primele patru clasate vor juca un play-off în sistemul 1 cu 4 și 3 cu 2, apoi învingătoarele, într-un meci final și, astfel, se va stabili campioana ce va participa la barajul de promovare în liga a treia. Cum spuneam,  aproape de mij-locul ediției, locul întâi este ocupat (e drept cu un meci mai mult) de Granitul Babadag, echipa resuscitată de primarul Caraman, echipă care după mai bine de șapte ani se află din nou la vârful performanței județene. Cu o infuzie de sponsorizări, lotul Granitului a fost completat de jucători de valoare, jucători cu experiență chiar și din primul eșalon al fotbalului românesc. Cel mai cunoscut nume rămâne cel al lui Dorel Zaharia, fost component al echipei Steaua, jucând acum mai mult pentru menținerea  condiției fizice însă și pentru a marca goluri pe bandă rulantă. De semnalat și aportul lui Guliu, care la 45 de ani încă mai poate coordona nu  numai antrenamentele, dar și jocul echipei atunci când intră pe teren. Nu trecem cu vederea  locul primarului Caraman, de obicei din a doua repriză, care punctează  când chiar este nevoie! A se vedea meciul derby, din etapa a opta, cu Delta 2013 Tulcea (echipa creditată cu cele mai mari șanse la promovare) când la scorul de 2-1 pentru Delta, Caraman intră pe teren și înscrie de două ori, producând astfel prima și singura înfrângere a Deltei!
     Delta 2013 e noua echipă fanion a municipiului Tulcea. Dacă până anul trecut defuncta ,,Delta” a cochetat chiar cu promovarea în prima ligă, închiderea robinetului cu bani de la primărie a însemnat și retragerea echipei din toate competițiile. Pentru că nu se făcea ca municipiul să rămână fără ,,coledzi”, Consiliul Județean, prin chiar președintele său, Horia Teodorescu, pune bazele unui nou club înscris de la ,,zero” în circuitul fotbalistic. Cu jucători tineri și cu câțiva rămași de la vechea trupă (Pantelie e cel mai cunoscut nume), struniți de antrenorul Iamandi (alt nume cu rezonanță în fotbalul tulcean), se dorește ca etapele promovării să fie ,,arse” cât mai repede, iar Tulcea să revină urgent cel puțin în liga a doua fotbalistică.
Celelalte două echipe pretendente la locurile de play-off județean sunt Razim Jurilovca și Noua Generație Măcin,  plasate, amândouă, la 3-4 puncte față de lideri. De altfel, Razim e singura echipă care a bătut Granitul în chiar debutul de campionat, însă, pentru a avea pretenții la promovare, în condițiile în care Delta și Granitul au ,,setea” și puterea scorurilor fluvii..., e nevoie de mult mai multe!
     Restul clasamentului e istoria repetată a unor inimoși din localitățile respective (Topolog, Sarichioi, Frecăței, Horia, Somova, Mihail Kogălniceanu, Niculițel, Slava Cercheză, Baia și Cerna) care, duminică de duminică, fie acasă fie în deplasare își fac cunoscute nu numai propriile ambiții ci și numele localităților lor. Iar dacă întâmplările sportive se încheie cu un grătar și mai multe beri, eu chiar nu am nimic împotrivă! Bravo lor, dacă șampania o beau alții, noi cu ,,bere și grătar, să trăiască domn primar!”.

Viorel Crețu
redactia@info-sud-est.ro