4 nov. 2013

BALUL BOBOCILOR, ÎNECAT ÎN ALCOOL ȘI TUTUN

Afacere de milioane pentru cluburi, pericol de moarte pentru minorii liceeni

     Au apus vremurile când în cluburi și discoteci se făceau „razii“. Dacă nu aveai împlinită vârsta de 18 ani și reușeai, cu greu, să treci de bodyguarzii cluburilor de noapte, aveai mari șanse să ajungi la poliție, datorită controalelor dese făcute de autorități în astfel de locuri. Acum, Balurile Bobocilor au devenit evenimente foarte profitabile pentru localurile de noapte și minorii s-au transformat în consumatori de lux. Iar alcoolul este principala atracție pentru proaspeții posesori de buletin.
     Cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani, elevii își sărbătoresc începerea activității educaționale la liceu, printr-un eveniment devenit tradiție, Balul Bobocilor. Gazdele acestor evenimente au devenit cluburile de noapte. Mai mult, managerii acestora au preluat frâiele organizării, și fără moralitate, simț parental sau, până la urmă, bun simț, încearcă să atragă minorii prin oferte la alcool. Pe toate afișele de organizare a balurilor (care sunt puse la vedere, în locuri publice, chiar în instituțiile de învățământ) poți vedea generozitatea cluburilor, exprimată prin oferte 2 în 1 la sticlele de whisky, sau la o sticlă de vodkă, 4 cola gratuit. Dar se pierde din vedere faptul că celor cărora li se înaintează aceste oferte sunt minori, copii abia trecuți de 14 ani, în plină pubertate.
     Mirajul luxului, senzațiile „tari“ oferite de aburii alcoolului și ocazia de a te face cunoscut oferă tinerilor liceeni ingredientele perfecte pentru a participa la un astfel de eveniment. Aceste „momeli“ sunt puse la punct de organizatorii balurilor până în ultimul detaliu: cluburile sunt frumos aranjate, băuturile „zâmbesc“ complice din baruri, muzica tare și în trenduri răsună din difuzoare. Ce mai!, un moment propice pentru a petrece prima noapte din postura de licean. Ne întrebăm dacă în cazul unei tragedii soldate cu decesul unui micuț, din cauza unei „doze“ de alcool prea mare pentru vârsta de 14 ani, reprezentanții acestor cluburi vor fi acuzați de crimă cu premeditare…
     Dacă analizăm relația cluburi-minori, am putea acorda circumstanțe celor dintâi, gândindu-ne că simțul mercantil și „foamea“ de bani poate uneori să dezumanizeze un manager de club, însă nu putem să găsim scuze autorităților competente, în speță poliția și protecția consumatorului, care, de ani buni, închid ochii și nu fac nimic pentru a opri acest fenomen. Iar semnale cutremurătoare sunt trase toamnă de toamnă.

Fete de 14 ani, la un pas de comă alcoolică, pe targă la Spitalul Județean Constanța

     În dimineața zilei de 1 noiembrie a.c., la secția de copii de la etajul 8 al Spitalului Județean Constanța au ajuns, pe targă, în stare de inconștiență, două fetițe minore, de 14 ani, aduse direct de la Balul Bobocilor. Aranjate cochet, cu tocuri înalte și machiajul scurs pe față, fetele au fost salvate în ultimul moment, fiind pe pragul de a intra în comă alcoolică.
     Motivul: o seară de pomină petrecută la Balul Bobocilor, unde alcoolul din abundență le-a făcut cu ochiul. Și dacă tot era la discreție și nimic nu le împiedica să se înfrupte din sticlele ce erau până acum interzise, de ce să nu o facă?
     Rezultatul: Niște părinți disperați, plângând lângă tărgile pe care zăceau fetele lor de doar 14 ani, la un pas de tragedie.
     Însă acest eveniment a fost trecut, din nou cu ve-derea. Dacă lucrurile s-au rezolvat și fetițele și-au revenit, de ce să facă cineva ceva?
     Ca și în cazul lui Ionuț, copilul omorât de câinii maidanezi, măsurile vor fi luate după ce decesul unui copil va cutremura, din nou, societatea românească.
     Oare moartea unui micuț va închide ușile cluburilor pentru minori? Poate că da, însă va fi prea târziu…

Carmen Șerbănescu, purtător de cuvânt IPJ: 

     „Colaborăm cu Inspectorarul Școlar Județean, pentru rezolvarea situațiilor de acest gen și prevenirea lor. Continuăm raziile în cluburi și localuri de noapte, nu numai în timpul balurilor, ci în toată perioada anului. Prin lege este prevăzut clar că minorii nici măcar nu au voie să intre în cluburi și baruri, fără a fi însoțiți de către un adult. Ca să nu mai vorbim de vânzarea de alcool și tutun către minori. Întreaga responsabilitate le revine profesorilor sau celorlalți adulți ce îi însoțesc pe minori.“ 

Cristian Andrei Leonte
cristian.leonte@info-sud-est.ro