14 oct. 2013

Un film românesc despre gazele de șist a câștigat Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Ecologist

foto: realitatea.net
     În competiție au intrat filme produse în Suedia, Franța, Germania, Oman, Croația, Italia, Australia, SUA, Turcia și România. O producție românească a primit Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film Ecologist „Ecofest” de la Băile Felix, dar şi premiul pentru originalitate. Pelicula „Dobrogea, dragostea mea și blestemul de pe Wall Street”, produsă în studiourile Dobrogea TV, în regia lui Mihai Bărbuliceanu, este un manifest al locuitorilor din Costinești, împotriva exploatării gazelor de șist în zonă. Pe de o parte, mesajul este simplu: fracturarea hidraulică pune în pericol resursele din Dobrogea, rezervele de apă potabilă, viitorul copiilor. Pe de altă parte, pelicula sugerează că în spatele companiei care doreşte exploatarea resurselor naturale se află oameni de afaceri, care ar face orice pentru profit.
     „Nu credeam că un film realizat într-un timp atât de scurt şi cu minim de resurse poate ajunge în top. Ideea ii aparţine domnului Bărbuliceanu, iar montajul l-a asigurat colegul nostru, Alin Stăcescu. Felicitări întregii echipe Dobrogea Tv fără de care, cu siguranţă, filmul nu ar fi câştigat Marele Premiu” – Crina KIBEDI, Director Editorial Dobrogea Tv.
     Dobrogea, dragostea mea și blestemul de pe Wallstreet” a fost realizat în studiourile postului de televiziune Dobrogea Tv. Ideea şi scenariul îi aparțin lui Mihai Bărbuliceanu. Montajul exclusiv a fost realizat de Alin Stăcescu, iar o parte din filmări a fost efectuată de operatorul staţiei Dobrogea Tv, Eduard Bucur.
„Sunt  mândră  de rezultatele echipei Dobrogea TV, iar marele premiu câştigat de acest film, ne onorează ca parteneri. Staţia regională  Dobrogea TV susţine şi se va implica în continuare în realizarea unor proiecte cu impact social pu-ternic” – Ramona SIROTA , Director Executiv Dobrogea TV.
Festivalul Internaţional al Filmului Ecologist s-a desfășurat în perioada 26– 30 septembrie la Băile Felix. La concurs au participat filme produse în Suedia, Franța, Germania, Oman, Croația, Italia, Australia, SUA, Turcia și România.
     „Ecofest” a fost de organizat de Iniţiativa Ecologistă Europeană, ProFamilia şi Primăria Sînmartin, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Autoritatea Naţională pentru Turism şi Centrul Naţional al Cinematografiei, reprezentat prin regizorul Cornel Diaconu, producătorul general al festivalului.
Dobrogea TV este singurul post de televiziune regional din Dobrogea şi emite zilnic pe frecvenţa România Tv. Dobrogea TV este un proiect Media Consulta International. Directorul executiv al postului este Ramona Sirota, iar proprietarul staţiei este omul de afaceri Mihai Craiu.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro