1 oct. 2013

SUTE DE CAZURI „ROȘIA MONTANĂ“ ÎN TOATĂ ȚARA! DECLARAȚIA - BOMBĂ A DIRECTORULUI SOCIETĂȚII CARE SE OCUPĂ CU ÎNCHIDEREA MINELOR:

foto: www.aurelm.com

„Este o problemă națională. Sunt mult mai multe zone cu riscuri și mai mari, care sunt nesupravegheate din cauza lipsei banilor”

     Zece mii de protestatari s-au strâns la un moment dat în Piața Universității, susținând că o posibilă exploatare cu cianură la Roșia Montană ar afecta iremediabil mediul înconjurător. Ceea ce nu știu sau nu vor să accepte este faptul că țări europene precum Finlanda (care pun cu adevărat preț pe protecția mediului) folosesc aceeași metodă ce va fi folosită de către investitorul canadian. Trecând peste această controversă, o realitate pe care protestatarii și ONG-urile de mediu sigur nu o cunosc este aceea că, în timp ce ei se zbat și își pierd zilele și nopțile pe străzile din București pentru o cauză ipotetică, în Tulcea, iazul de steril aferent fostei mine de cupru de la Altân Tepe este nesupravegheat de aproape un an dintr-un motiv penibil: Statul român nu are 1000 de lei să plătească salariul unui angajat!
     Omul care monitoriza iazurile de steril de la Baia, aferente fostei mine de cupru de la Altân Tepe (Stejaru) a fost demis pentru că Ministerul Economiei nu are 1000 de lei pe lună să-i plătească salariul, în timp ce directorii firmei de stat care se ocupă cu închiderea minelor și monito-rizarea zonelor au salarii de șapte ori mai mari!
     Astfel, l-am contactat telefonic pe Ion Stamin Purcaru, directorul general al ConversMin, Societatea Comercială de Conservare şi Închidere a Minelor: „Această problemă este una general valabilă, la nivel național. Fondurile pe care le-am primit reprezintă doar 20% față de cele de anul trecut. Sunt mult mai multe zone cu riscuri asociate mult mai mari față de cele de la Altân Tepe. Statul este cel care finanțează lucrările. Atâția bani primim, atâția bani avem. Încercăm, prin personal propriu, să monitorizăm secvențial cele 556 de obiective de care ne ocupăm în acest moment. Facem tot ce putem, dar, din păcate, sunt mult mai multe zone, cu riscuri mult mai mari, lăsate nesupravegheate, din cauza lipsei banilor”.
Iată cum ajungem într-o situație paradoxală și ipocrită: În stradă ies mii de oameni care invocă grija față de mediu într-o situație ipotetică, în timp ce reprezentanții companiei care se ocupă cu închiderea minelor ne atrag atenția asupra unor situații îngrijorătoare, deja existente. Vrem să salvăm Roșia Montană de o presupusă viitoare poluare, dar nu cunoaștem sau nu ne pasă de sutele de cazuri în care iazurile de steril sunt lăsate nesupravegheate din cauza lipsei fondurilor. Mediatizăm până la refuz subiectul Roșia Montană, dar nu ne pasă câtuși de puțin de ce se întâmplă în restul țării, cu obiectivele lăsate de izbeliște care, așa cum susțin și reprezentanții companiei, prezintă riscuri mult mai mari…

În atenția protestatarilor: Știați că uniți, puteți face mai mult decât proteste?


Marcel Bucur, fostul angajat care supraveghea iazurile de steril este conștient de pericol și merge voluntar să verifice iazurile: „Chiar dacă nu îmi mai primesc salariul, mă duc zilnic, pe banii mei, să supraveghez zona, pentru că dacă s-ar întâmpla ceva aș avea mustrări de conștiință toată viața. Cred că pe asta se bazează ei…”

Directorul ConversMin, societatea care se ocupă cu închiderea minelor din România recunoaște că în România sunt mult mai multe zone și mai periculoase, nesupravegheate din cauza lipsei banilor: „Este o problemă națională. Sunt mult mai multe zone cu riscuri și mai mari, care sunt 

nesupravegheate din cauza lipsei banilor”

Nicolae Ianuș, primarul comunei Baia este îngrijorat pentru soarta comuni-tății pe care o administrează: „Nu sunt sănătoși la cap! E foarte periculos! Am dat ordin polițiștilor 
locali să meargă în fiecare zi, să verifice zona. Chiar și eu mă abat de la drum, când văd 

oameni cu animale la iazuri, și le explic de ce nu au voie acolo”.

Ing. șef Victor Pătrășcoiu, reprezentantul Minvest Deva face o declarație halucinantă: „În cazul unor calamități naturale, sau în cazul unor ploi abundente, ar fi într-adevăr o problemă cu iazurile respective. Într-adevăr, legea spune că monitorizarea ar trebui asigurată în continuare, de opt 

oameni. Dar nu prea plouă în zonă...”

Ministerul Mediului aruncă pisica în curtea Ministerului Economiei și se spală pe mâini: „Activităţile de monitorizare post-închidere revin exclusiv SC Conversmin SA (Ministerul Economiei, n.red.). Bugetul alocat SC Conversmin SA și gestionarea acestuia nu intră în atribuțiile noastre”

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro