14 oct. 2013

ROMÂNIA CUTREMURATĂ

Cutremurul din societate, sau cel din subteran? Care face mai multe victime?


     Chiar dacă nu suntem în Japonia și nici în California, românii sunt destul de obișnuiți cu permanente cutremure, este adevărat, nu numai cutremure de pământ. Mișcările seismice românești afectează domenii de activitate și sfere ale vieții pu-blice dintre cele mai diverse, de la politică și justiție, până la economie și social, iar pentru relaxare și amuzament avem parte de alte zguduiri tectonice în sport sau printre protagoniștii vieții mondene autohtone.
     După tiparul cutremurelor din localitatea Izvoarele, județul Galați, și cauzele cutremurelor politice, sociale sau econo-mice pare a rămâne un mister pentru un om cu un discernământ de bun simț, dar, în aceeași măsură și tot întocmai ca fenomenul de la Izvoarele, acest tip de seisme pare să exercite o adevărată fascinație pentru români, după cum arată audiențele televiziunilor, numărul de afișări de pe site-urile specializate în știri, ziare și blog-uri sau comentariile din spațiul virtual.  Impresia generală este aceea că interesul nostru este cu atât mai mare cu cât magnitudinea seismului este mai mare; simțim o voluptate, tăinuită sau afișată, pentru mișcările bruște și surprinzătoare, pentru zarvă și agitație, pentru scandal și haos; ne hrănim din ele. Ordinea și stabilitatea ne plictisesc, firescul nu ne atrage, purtarea cumpătată nu este profitabilă. Nu ne-ar deranja dacă am trăi un seism perpetuu.
     Și iată că, în ultima vreme, ni s-a dat după cum ne este pofta, la tot pasul, în orice direcție privim găsim și savurăm sau îndurăm câte un cutremur. În sfera politică seismul pare că are două epicentre, corespunzătoare unor tensiuni mult timp acumulate și care ies spre suprafață mai violent sau mai potolit. În coaliția de guvernământ ciocnirea intereselor dintre PSD și PNL, un început de rivalitate – chiar de natură electorală – între Victor Ponta și Crin Antonescu au fost foarte aproape să producă o ruptură preconizată sau așteptată de unii, negată de alții. Dacă tensiunile din USL sunt mai noi, între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu este o zonă seismică cu o activitate intensă și de mult timp cunoscută. Ultima răbufnire, de acum câteva zile, a fost pe punctul de a rupe un document care asigura, cel puțin în aparență, o oarecare stabilitate între cei doi protagoniști. Traian Băsescu a amenințat că denunță pactul de coabitare, iritat de faptul că premierul încearcă să subjuge justiția și nu a ezitat să deplângă faptul că România are un prim-ministru care este un mincinos de factură patologică.
     De altfel, trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea, în dosarul fraudelor de la re-ferendum, și revocarea din funcție a procurorului Lucian Papici, cel care lucrase la întocmirea dosarului de urmărire penală, au zgâlțâit serios USL-ul în momentul în care Crin Antonescu a declarat răspicat că premierul nu are căderea și dreptul de a se pronunța cu privire la activitatea procurorilor. Acest seism a avut replici imediate, ele fiind simțite în București unde mai mulți manifestanți au protestat împotriva ingerinței politicului în actul de justiție.
Pe plan social, cel  puțin trei teme de interes general au agitat spiritul public în ultimele luni. Prima dintre ele, poate cea mai intens dezbătută, cea care a produs o adevărată falie între români, este cea a exploatării miniere de la Roșia Montană. Argumentele celor care susțin proiectul și cele ale contestatorilor lui sunt așa de îndepărtate unele de altele, lipsite de orice punct de legătură, încât distanța care le separă, asemenea unei falii tectonice, pare imposibil de străbătut într-o direcție sau alta.
     Situația este aproape identică în privința problemei câinilor comunitari care, la fel, a împărțit societatea românească în două. De data aceasta, în termeni seismologici, comparația cea mai potrivită este aceea a două plăci tectonice care se ciocnesc cu o energie potrivită pentru o cauză mai demnă și care produc un cutremur social de magnitudine pe care tema în discuție nu o merită. Atât de înverșunați sunt iubitorii de câini, atât de indignați sunt cei care cer eutanasierea lor, încât contrele dintre ei și tensiunile acumulate au explodat violent și, din păcate, au avut ca element declanșator moartea unui copil.
     Dar mai este un lucru pe care românii îl apreciază, căruia îi acordă atenție și îl urmăresc cu maxim interes; este vorba de preziceri și prezicători, de falși profeți și înainte-văzători. Așa că, ce ne oprește să preconizăm că următoarele seisme vor fi provocate de adoptarea unor modificări la codul rutier, de prețul indecent al gigacaloriei în unele orașe ale țării, de ratarea calificării la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia sau de moartea unui artist?

Gabriel Stelian Manea
gabriel.manea@info-sud-est.ro