8 oct. 2013

REVOCAREA LUI PAPICI, NECONSTITUȚIONALĂ! IATĂ CE SPUNE LEGEA!


     Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor nu menționează nimic despre încetarea delegării procurorilor. Articolul 57, alin. 7  (Cap. VI – Delegarea, detașarea și transferul) prevede următoarele:

„În interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni”. 

     Astfel, instituția revocării sau încetării delegării nu există! Prin urmare, Lucian Papici fie trebuia să rămână în funcție până la expirarea ordinului de delegare, fie rămânea în funcție până la numirea unei alte persoane prin procedura standard, care implică avizul CSM, numirea președintelui ș.a.m.d.

Oamenii au ieșit în stradă pentru susținerea procurorilor revocați: „Noi votăm DNA! Free DNA!”

     Opinia publică nu a rămas lipsită de reacții după revocarea șefului și adjunctului acestuia de la Secția I din cadrul DNA. Astfel, în mod surprinzător, oamenii au ieșit în stradă, protestând împotriva înlăturării din funcție a celor doi, în fața sediului instituției. Mobilizarea a avut loc pe Facebook, acolo unde organizatorii evenimentului și-au justificat decizia prin dorința de apărare a statului de drept: „În ultimii ani acti-vitatea susținută a procurorilor DNA și a unor complete de judecată libere si curajoase au adus o mare schimbare în bine in societatea românească. Aerul a devenit mai respirabil datorită faptului că politicieni corupți din mai multe partide au fost condamnați pe baza legilor in vigoare. Dar iată ca regimul Ponta a avut în această săptamână o intervenție brutală față de activitatea DNA prin revocarea nemotivată a delegării procurorilor Papici și Alexandru de la conducerea secției I la doar 8 zile după ce fuseseră delegați și în contextul finalizării unui dosar în care este inculpat un membru important al Guvernului. E momentul să ne arătam solidaritatea cu procurorii DNA și să apărăm funcționarea liberă a justiției.Te așteptăm să strigăm din nou împreună: ‘Noi votăm DNA!’ Free DNA!”, este mesajul protestatarilor de pe pagina de Facebook denumită „Protest în fața DNA pentru apărarea statului de drept și a Justiției din Romania”. În aceeași zi, în Piața Universității, de la ora 18, a fost organizat un alt protest împotriva imixțiunii politicului în justiție.
     „Procurorii care s-au ocupat cu dosarele de corupţie, Lucian Papici şi Mariana Alexandru, au fost schimbați din funcţie la intervenţia primului - mi-nistru Victor Ponta, în momentul în care dosarul prim-vicepriministrului PSD Liviu Dragnea, suspectat de fraude la Referendumul din 2012 a fost finalizat. Considerăm imixțiunea lui Victor Ponta ca un atac agresiv asupra statului de drept şi al independenţei justiţiei. Vă invităm pe toţi cei care consideraţi că intervenția lui Victor Ponta este un atac la independenţa justiţiei, la ieşirea în stradă, protest împotriva imixțiunii politicului în problemele justiţiei”, notează organizatorii acestui miting.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro