28 oct. 2013

Petrecere de zile mari la Babadag!


     O comunitate este definită, printre altele, de tradiții instaurate de-a lungul anilor, păstrate peste generații, dezvoltate odată cu trecerea anilor și adaptate vremurilor prezente. Dacă nu le ai, le poți fundamenta, pornești la drum pe cărări și cu metode cunoscute apoi, odată cu trecerea anilor, îți poți găsi propriul drum. Dacă înainte de 1989 Babadagul avea aceleași manifestări ca și toată țara, gen ,,Cântarea României”, nici după treburile n-au stat mai bine. De fapt cam nimic n-a stat mai bine în acest orășel din inima Dobrogei, dar despre subiect am mai discutat și o vom mai face.
     Odată cu câștigarea alegerilor și ocuparea postului de primar de  către Georgian Caraman, brusc, din bugetul local s-au găsit bani nu numai pentru diferitele lucrări ci și pentru fundamentarea a două evenimente locale. Despre ce a fost astă vară, la ,,Florile de Tei” am scris la timpul respectiv, iată că acum, în 25 și 26 octombrie, Babadagul și-a serbat zilele cu o serie de manifestări, unele dintre ele premiere absolute pentru locuitorii micului orășel. În prima zi, festivitățile au început cu cele dedicate zilei Armatei Române, cu depuneri de coroane de flori la monumentul eroilor și defilarea militarilor din unitățile garnizoanei. Au urmat cele prilejuite de ziua liceului din localitate, inaugurarea oficială a lucrărilor făcute la școala generală nr.1, apoi vernisajul expoziției de pictură aparținând artistului plastic amator Costel Cehan, constând în portretele a 12 personalități marcante ale  vieții sociale, culturale și sportive locale. Ziua s-a încheiat cu spectacolul de gală, pe scena amplasată în zona centrală unde au evoluat Ansamblul folcloric de muzică populară veche bulgărească din Kavarna (oraș înfrățit cu Babadag), Ansambul folcloric ,,Sălcioara” din localitate, trupele locale de dans modern, Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Nicu Paleru, Corina și trupa Compact. Focul de artificii a fost și el inclus în program.
     Ziua de 26 a fost dedicată hramului bisericii ,,Sf. Dumitru” iar apoi pe ringul amplasat în aceeași zonă centrală s-a desfășurat gala de box ,,Memorialul Toma Aurel”.