14 oct. 2013

Copilașii din Albești i-au „îngenuncheat” pe toți la Festivalul Internațional „Dance of the pearls”!Ansamblul „Plai de Dor”, un motiv pentru a fi mândri că suntem români 

     A V-a ediție a Festivalului Inter-național „Dance of the pearls” (”Perlele Dansului”) nu a trecut fără semnificație pentru ansamblul dobrogean ”Plai de Dor”. Dacă anul trecut cei mari au făcut senzație și au adus marele trofeu la Albești, anul acesta cei mici sunt cei care nu s-au lăsat mai prejos!
     Evenimentul a fost organizat de Primăria Armutalan și reprezintă o activitate culturală aprobată și recunoscută de UNESCO. Copilașii, elevi ai Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Albești, și îndrumați în cadrul ansamblului de profesorul Ion Niță, au făcut senzație la ediția festivalului din acest an, care s-a desfășurat în perioada 1-4 octombrie 2013.  

Primarul, despre  ospitalitatea turcilor: „La ei există mai puțină răutate și sunt foarte sufletiști, veseli și primitori”

     Am stat de vorbă cu primarul Moldovan, care s-a declarat extrem de fericit şi încântat de felul în care delegaţia română a fost primită în Turcia: „A fost o vizită care a marcat un schimb cultural, în cadrul Festivalului Internaţional „Perlele Dansului”. Gazdele noastre ne-au primit foarte frumos, iar noi eram la fel de încântaţi pe cât păreau ei când ne-au vizitat în 2012 și anul acesta. Îi așteptăm cu mare drag și în 2014.  Ne-am împrietenit repede şi ne face mare plăcere să fim parteneri în astfel de proiecte. Cel mai mult
mi-a plăcut simplitatea, naturaleţea şi ospitalitatea lor, sunt oameni primitori, sufletişti şi veseli. Ne-au cazat la un hotel de 5 stele şi am avut un program plin, în cadrul căruia am participat la evenimente foarte frumoase. Nu am decât cuvinte de laudă. Acolo totul e normal, liniştit, pus la punct. E cu totul altă lume, la fel cum mi-aş dori să fie şi pentru noi. Cu regret trebuie să spun că nu ne comparăm cu turcii, cu stilul lor de a percepe viaţa şi de a o trăi. Şi ei au pro-bleme, şi ei se confruntă cu necazuri, dar la ei parcă totul e mai liniştit, mai ordonat şi există mai puţină răutate”.

Săptămână de vis la Armutalan
Evenimente inedite, oferite de turci: de la scufundări, la croaziere

     Nu degeaba delegația română s-a întors atât de impresionată de primirea pe care au organizat-o gazdele, dar și de săptămâna de vis pe care turcii le-au oferit-o oaspeților. În perioada 29 septembrie-5 octombrie, cele 30 de ansambluri din 11 țări participante (din care enumerăm câteva: Rusia, Georgia, Bulgaria, Germania etc) au avut ocazia să viziteze obiective extreme de interesante, să facă scufundări sau să meargă în mini-croaziere. Toți cei 700 de copii au primit diplome și au fost răsfățați de gazde. Presa locală a acordat spații largi mediatizării evenimentului, lucru care confirmă spusele primarului, conform cărora, pentru administrațiile locale din Turcia, astfel de manifestări culturale, mai ales cele întreprinse de copii, sunt prioritare.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro

2 comments:

Felicitari copilasilor si mii de multumiri pt.doamna directoare ,domnului primar si nu an ultimul rand domnului profesor de dans ,care au facut posibila aceasta actiune.Mult respect si multumiri si pentru faptul ca se comporta cu acesti copilasi ca niste adevarati parinti.

MULTUMIM DOMNISOAREI ANDREA PT.PROFESIONALISMUL DE CARE A DAT DOVADA DE FIECARE DATA CAND A FOST ORGANIZAT CATE UN EVENIMENT AN COMUNA ALBESTI