8 oct. 2013

Componenta maidaneză a P.I.B.-ului     R.I.P. Ionuț! Dar poate? De mai mult de o lună de zile, stupida și sângeroasa moarte a micuțului perturbă gândirea colectivă. Un om și un câine. Miorița reloaded. Aici, în zona asta a lumii, istoria se repetă cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună. Dar pentru a nu retrăi greșelile strămoșilor (căci, nu e așa, cine nu cunoaște și înțelege trecutul, nu va avea viitor), putem încerca să privim pozitiv această tragedie. De ce să transformăm micuța victimă într-un martir, înțepenit în Panteonul nației, fără trecut și fără viitor, când o putem privi ca pe un erou și un deschizător de drumuri?
     Știu, pare o cruzime, dar gândiți-vă câte resorturi economice s-au pus în mișcare. Zeci, poate sute de oameni din mass-media au fost mobilizați cu această ocazie. Zeci de oameni au reapărut (în special politicieni) sau au debutat pe sticlă. A crescut numărul de invitați - băgători de seamă în studiouri cât și numărul de formatori (inutili) de opinii (inu-tile). De la Elodia încoace nu am mai văzut atâta forfoteală. Ce înseamnă aceasta? Toți acești oameni s-au mișcat, au circulat cu auto proprii sau ale firmei, au consumat benzină, au plătit taxe de drumuri, au dat șpăgi, au mâncat, au socializat la o țigară și o cafea, au plătit T.V.A. Observați ti-mida revigorare economică numai pe acest segment? Asta ca să nu mai vorbim de efectele colaterale - creșterea cantităților de bere la pet și semințe pe cap de consumator media. Și mai mult, cu această ocazie a fost adusă în discuție problema banilor lipsă, a ONG-urilor oneroase și acti-vitatea lor, reacția sau lipsa de reacție a organismelor admi-nistrative ș.a.m.d. Logic ar fi ca banii lipsă din ecuație (de ordinul zecilor de milioane de euro) să reintre în circuit, cel puțin o perioadă, până se va uita totul (căci deh, aici, la Porțile Orientului, nimic nu e durabil, nici măcar o moarte nevinovată). Asta ar însemna investiții (fie și inutile), salarii, vaccinuri de import (că noi, de unde?), crotali pentru urechile maidanezilor, manoperă, poate și firme private de ecarisaj - începuturi timide existând în acest sens, dovadă a naturii întreprinzătoare (pe bani pu-blici) a cetățeanului mioritic. Până aici dublu câștig, sunteți de acord? Aș mai lua în calcul un element: plimbarea mai-danezilor dintr-un oraș într-altul. Dincolo de beneficiile turistice ale acestei activități (căci un maidanez plimbat suportă mai ușor castrarea, fapt dovedit de cercetătorii britanici), mai apar atât be-neficii electorale (rezolvarea problemei maidanezilor în localitatea de origine) cât și economice: se pun în mișcare bani pentru cumpărarea de carburant, cauciucuri, rovignete, țigări și salam pentru șoferii angajați chiar și la negru etc. Iar încrengătura activităților economice generate de această tragedie se poate întinde mult mai mult, dar nu detaliem.


     Așadar, un motoraș nebănuit al creșterii econo-mice a fost pus în mișcare. O componentă canină a P.I.B.-ului pe care nu o bănuiam. Încă două-trei tragedii ca aceasta până la sfârșitul anului, coroborate cu anul bun pentru producția agricolă și ieșim pe plus. Spargem previ-ziunile de creștere economică ale instituțiilor de profil, și asta chiar fără să muncim, doar cu ceva ploaie de la Dumnezeu și tragedii prostești ale locuitorilor din zonă. Ca țară, ne scoatem. Ca nație, nu. Ne mai afundăm oleacă în mocirla penibilului. Dar s-ar părea că ne-am obișnuit.

P.S.: Cum vi s-ar părea s-o punem de-un barter cu China? Și noi, și ei avem câte ceva ce ne prisosește: câini aici, chinezi dincolo.

Aurel Mototolea
aurelmototolea@yahoo.com

1 comments:

Să vezi când o să vină prima zăpadă,atunci creștere economică nu jucărie :)