14 oct. 2013

Ancuța Belu a învățat cum să-i împace pe toți: Cu vârstnicii discută la Sfatul Bătrânilor, cu adulții la primărie, iar cu tinerii pe Facebook!

     Nu e ușor să te adaptezi noilor canale de comunicare în era vitezei. Tehnologia și instrumentele acesteia evoluează de la o zi la alta, astfel încât adaptarea devine tot mai greoaie, mai ales dacă faci parte din generația anilor 60+. Pentru cei din administrația publică locală, comunicarea și transparența decizională sunt vitale, mai ales pentru primarii din mediul rural.


     Nu mulți sunt cei care, în prezent, reușesc să-și țină aproape, prin dialog, atât vârstnicii, adulții, cât și tinerii. Facebook este o rețea de socializare care a cunoscut un succes fulminant, mai ales începând cu ultimii trei ani. Această metodă de comunicare a devenit extrem de virală, astfel încât „înghite” rapid până și comunitățile rurale cele mai izolate. Puțini primari au conturi de Facebook, în raport cu numărul utilizatorilor din România. Unii folo-sesc rețeaua mai ales în scopuri personale, dar alții și-au făcut conturile de Facebook exclusiv pentru a crea puntea necesară între administrația locală și tinerii comunității, adesea dezinteresați. Astfel, primarii reușesc prin postările lor să le stârnească interesul și, de ce nu, să îi responsabilizeze pe cei care vor prelua frâiele comunității în viitorul apropiat. Un exemplu de primar din mediul rural care a înțeles rapid că dialogul stă, mai presus de toate, la baza unei legături puternice cu localnicii, este Ancuța Belu, edilul din comuna constănțeană Mihail Kogălniceanu. Evident, în consolidarea relației cu oamenii din comunitate o ajută foarte mult firea optimistă și extrovertă, dar și realul interes de care dă dovadă în problemele sociale.

Sfatul Bătrânilor, inițiativa care s-a bucurat de un succes nebănuit

     Primul pas a fost luarea unei decizii inedite pentru comunitatea pe care o administrează: organizarea unui Sfat al Bătrânilor, care funcționează din luna iunie 2013, și în cadrul căruia toate nemulțumirile și dorințele locuitorilor sunt puse pe tapet chiar de înțelepții comunității. Astfel, primarul Ancuța Belu, periodic, participă la întrunirile noii structuri, unde ia act de dorințele și nevoile localnicilor și unde le răspunde tuturor la întrebări. Întâlnirile s-au bucurat de un succes nebănuit, sediul primăriei fiind adesea neîncăpător pentru zecile de bătrâni interesați să intre în dialog cu cea căreia i-au acordat încrederea în iunie 2012.

Ancuța Belu pe Facebook: dialog, transparență și răspunsuri rapide 

     Al doilea pas a fost deschiderea unui dialog pe Facebook, rețea de socializare agreată mai ales de tineri. Astfel, Ancuța Belu le transmite diverse mesaje, cu diferite ocazii, interacționează direct cu aceștia, sau postează fotografii de la diverse proiecte sau evenimente din localitate. Spre exemplu, cele mai recente fotografii sunt cele prin care primarul arată care este stadiul lucrărilor la Căminul Cultural din Mihail Kogălniceanu.
     Postarea a devenit virală rapid, dovadă a faptului că localnicii se bucură că au acces ușor la astfel de informații, iar albumul cu poze de pe șantier a strâns peste 100 de like-uri și comentarii de mulțumire sau feli-citare, prin care oamenii apreciază „mâna destoinică de femeie” de la cârma primăriei, îi urează „succes și putere de muncă”, sau își arată încrederea că primarul „își va onora promisiunile”.

Pe vremuri nu vedeai așa ceva în Mihail Kogălniceanu: Audiențe zilnice la primărie

     De asemenea, pe lângă Sfatul Bătrânilor și Facebook, primarul Ancuța Belu continuă și programul de audiențe. În fapt, este impropriu să vorbim despre un „program” de audiențe, dat fiind faptul că ori de câte ori este la primărie, holul secretariatului este neîncăpător pentru localnicii care vor să stea de vorbă cu primarul lor. Așa că, fie că doar vă face plăcere să stați de vorbă cu ea, fie că aveți de discutat o problemă, știți unde o puteți găsi pe Ancuța Belu, atunci când nu este la întâlni-rile Asociației Comunelor, pe teren sau la Constanța sau București pentru diverse investiții: la Sfatul Bătrânilor, în primărie, sau pe Facebook. Cert este că, indiferent unde o veți căuta, vă va răspunde!

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro