14 oct. 2013

Aceeași situație ca la Eforie! Ce le-a făcut primarul din Babadag rromilor care locuiesc ilegal și nu dau nici un ban la stat?


     Fiecare societate are ostracizații săi, marginalizații, locuitori de maghernițe insalubre, scormonitori ai gunoaielor și resturilor societății de consum. Cantonați în această stază, de ani de zile, promiscuitatea proprie a fost ridicată la rang de tradiție, evident prost înțeleasă, dar motiv de opoziție împotriva tuturor celor care, mânați fie de intenții bune sau proiecte bănoase, încearcă să le schimbe dacă nu măcar pers-pectiva, cel puțin hainele murdare.
     Pomacii. Sunt reprezentanții cei mai de jos ai rromilor de etnie turcă (xoraxaj), dacă e să vorbim de scări sociale, din Babadag. Blamați însuși de propria comunitate, au de zeci de ani de zile același stil minimalist de viață, trăind din resturi și furturi, nu-și trimit copiii la școală, nu plătesc impozite, nu sunt racordați la rețele de apă și electrice, și-au ridicat maghernițe pe domeniul public fără autorizații, încropite din paiantă, rareori chirpici, acoperite cu diverse materiale adunate de la gropile de gunoi sau din obiectivele economice dezafectate. Sunt cazuri în care au ocupat abuziv case abandonate, de la marginea localității, și în care au locuit până când acestea s-au năruit complet, pentru că niciodată nu și-au făcut un titlu de glorie din îngrijirea proprie, darămite a caselor! Și apoi disconfortul pe care îl crează. Scandaluri sau paranghelii, de-o potrivă, sunt trăite la nivel fonic maxim. Nu au norme de conviețuire, nu respectă legi. Zilele trecute doi tineri au intrat peste o bătrână imobilizată la pat și au furat un frigider, ziua la amiaza mare.

Au intrat peste o bătrână imobilizată la pat, ziua în amiaza mare!

     Poate că furau și altceva dar au fost văzuți de agentul de pază din cimitirul central, care a avizat organele de poliție. Prinși asupra faptului, au făcut ce știau, au proferat amenințări cu moartea la adresa celor în drept să-i rețină! Nu beneficiază de ajutorul social pentru că munca le place la fel de mult ca apa sau școala. Te și miri cum reușesc să reziste și să continue și să se complacă la nesfârșit în același stil de viață!


     Fidel principiului de res-pectare a legilor și datorită faptului că până și ceilalți rromi comentau negativ la adresa pomacilor, primarul Caraman le-a impus  să demoleze construcțiile ridicate ilegal pe domeniul public. În schimb, le-a pus la dispoziție, prin hotărâre de consiliu local, câte 200 de metri pătrați, cu titlu gratuit timp de zece ani, pentru 10 familii. Terenul aflat la marginea localității, a fost amenajat și protejat iar primăria, din fondurile proprii, a turnat fundațiile, urmând ca rromii să-ți ridice singuri clădirile cu materialele recuperate din demolările fostelor bordeie ilegale. De ce așa? Probabil că e timpul să ne dăm seama că toate ,,pomenile” acordate după revoluție ca forme de ajutor social nu au făcut altceva decât să încurajeze nemunca. Vrem să schimbăm ceva cu adevărat? Atunci e cazul să punem osul la treabă! Și să respectăm legea... ,,Am declarat de atâtea ori, toată lumea trebuie să respecte legile, bune, rele, așa cum sunt acum. S-a terminat vremea favorurilor față de cetățenii de etnie rromă, eu unul nu mai închid ochii la relele pe care le fac aceștia în numele unui vot electoral dat atunci când trebuie! Vor să trăiască alături de noi, într-un orășel civilizat, trebuie să se comporte ca majoritatea locuitorilor, să se încadreze în normele sociale și morale ale comunității. Văd că până și Franța alege expulzarea țiganilor, ei așa le spun, în loc să aplice mult trâmbițatele indicații pe care ni le dau când vine vorba de integrarea rromilor. Măsura luată de noi, în legătură cu pomacii, este cea mai bună. Cei care au ceva de comentat sunt invitați să coabiteze măcar câteva zile prin
preajma lor și după aia să vorbească. Și mai fac o precizare. Din fondurile primăriei s-au amenajat doar fundațiile și s-a protejat  terenul. Construcția casei îi privește, eu nu fac pomeni la nesfârșit care să fie apoi bătaie de joc!”, ne-a declarat primarul Caraman.

Viorel Crețu
redactia@info-sud-est.ro