23 sept. 2013

Voi știți ce fac politicienii voștri pe Facebook?


     În ultimii ani, rețeaua de socializare Facebook a devenit atât de populară și eficientă în dezvoltarea relațiilor interumane, încât aceasta s-a transformat încet dar sigur în instrumentul prin care politicienii fie își fac o permanentă campanie electorală, fie își anunță aparițiile în presă, ori îi țin la curent pe oamenii simpli cu „realizările” lor de la București, sau, fiind în opoziție, îi critică pe cei de la guvernare. Alții, mai relaxați, își înveselesc publicul cu bancuri la limita obscenului, sau postează melodii siropoase și distribuie știri amuzante. Oricum ar fi, politicienii noștri par mai „umani”, mai aproape de noi, mai expuși și mai accesibili de când rețeaua de socializare a devenit atât de virală în rândul românilor. 

Dan Matei Agathon, între glume deocheate și melodii de dragoste

     Unul dintre cei mai activi politicieni de pe Facebook este Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului în perioada 1992-1996 și 2000-2003. Nu este zi în care Agathon să nu posteze pe pagina sa câte un banc, un mesaj civic, ori vreo melodie romantică sau versuri și citate celebre. Acesta se bucură de popularitate pe rețeaua de socializare și are nu mai puțin de 4918 de prieteni virtuali, limita maximă fiind de 5000. Activitatea sa pe Facebook este urmărită de 2889 de persoane, iar comentariile și like-urile încep să curgă după ce fostul ministru mai postează câte ceva. Probabil iritat de constatările unora referitoare la activitatea sa pe Facebook, Dan Matei Agathon a explicat într-o postare de pe 9 iunie a.c.: „Nu am să obosesc să explic că postările nu sunt cu dedicații decât când spun asta. Și nu sunt legate de stări sufletești, angoase, deprimări. NU e stilul meu. Postez doar ce-mi place mie, poezii, melodii, fotografii, videoclipuri, citate, glume. Știu că uneori sunt cinic, ironic, sarcastic… Așa sunt eu!!!!!! Nu fac băi sufletești și dușuri sentimentale pe net. Aviz amatorilor!!!!!!!”.

Sebastian Bodu, „înțepături” amuzante de la Bruxelles

     Total diferit de Dan Matei Agathon, Sebastian Bodu folosește rețeaua de socializare pentru a-și prezenta activitatea în Parlamentul European, ori pentru a-și expune punctul de vedere pe marginea activității actualului guvern, pentru a semnala abateri de la lege, ori pentru a comenta afirmațiile unor lideri politici. Fostul șef al ANAF este adeseori ironic și sarcastic: „Azi am auzit copite de cai pe strada unde locuiesc în Bruxelles. Am sărit la geam, crezând că o să văd țigani în căruță. Erau polițiști călare”, a scris europarlamentarul PDL pe pagina sa de Facebook, pe 19 septembrie. Și referitor la mitingurile din București, Sebastian Bodu  a postat o glumă pe rețeaua de socializare: „Dacă vrei să ieși în oraș cu o fată e posibil să ai mai multe șanse invitând-o nu la o cafea, ci la un miting.”

Ana Birchall, în permanentă campanie electorală 

     Deputatul PSD a înțeles, de-a lungul timpului, că cea mai bună campanie electorală este cea... permanentă. Fără a vrea să fim considerați răutăcioși, nu putem să nu remarcăm faptul că fostul consilier al premierului folosește Facebook doar ca să anunțe în ce emisiuni participă, ca să contracareze atacurile opoziției și ca să își prezinte activitatea de parlamentar. Lucru care nu este rău deloc. Deputatul postează poze de la evenimente la care participă în colegiul în care a fost ales parlamentar, de la interpelările și luările de cuvânt din Camera Deputaților, ori de la alte întâlniri ale PSD. Ana Birchall a „scăpat” totuși pe Facebook și câteva poze personale, alături de fiul și soțul acesteia, alături de care de-putatul radiază de fericire. Iar fanii parlamentarului s-au grăbit să-și arate admirația prin sute de like-uri.  

Elena Udrea, între vacanțe și opoziția virtuală 

     De departe una dintre cele mai populare prezențe de pe Facebook, pagina oficială a Elenei Udrea a strâns aproape 70.000 de like-uri. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Tineretului folosește rețeaua de socializare atât pentru a posta fotografii din vacanțe și din timpul liber, cât și pentru a conduce, se pare, opoziția virtuală. Pe 21 septembrie, aceasta i-a transmis un mesaj dur premierului Ponta, cu privire la comentariile acestuia despre activitatea Elenei Udrea pe Facebook: „Victor Ponta devine, rapid și sigur, primul stand-up comedian al României. Spun asta pentru că, în urmă cu câteva zile, mă acuza pe mine că scriu pe Facebook în timp ce el munceşte pentru ţară. Ce să vezi? Deși în vizită oficială în Turcia, Premierul a avut timp să posteze ieri de vreo patru ori pe pagina proprie de Facebook (…)”.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro