23 sept. 2013

Năvodăreni, fiți fericiți! Voi ați scăpat de coșmarul facturii la căldură!     În timp ce constănțenii se gândesc cu groază la iarna aspră care se anunță și care îi va costa zeci de milioane de lei vechi, năvodărenii se pot încălzi liniștiți, pentru că prețul gigacaloriei în orașul Năvodari nu va crește. Edilul Nicolae Matei a declarat că gigacaloria rămâne la acelaşi preţ, de 178 de lei, adică jumătate față de alte oraşe.
     La Constanţa, spre exemplu, gigacaloria costă 400 de lei. Constănţenii plătesc cele mai mari facturi la energia termică din ţară. Iarna, aceștia ajung să achite până la 1000 de lei pentru un apartament cu două camere. La Năvodari, însă, preţul gigacaloriei este mai mic de jumătate faţă de alte oraşe.„Sunt părinți care au câte doi sau trei copii care încep școala și astfel îi scutim de alte cheltuieli. Le rămân bani să plătească prețul la căldură, care este la jumătate și anul acesta, spre deosebire de alte orașe din județul Constanța și din țară. Orașul Năvodari se află pe mâini bune și fac echipă foarte bună.”, a declarat primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei. Pe lângă preţul scăzut al gigacaloriei, la Năvodari se derulează şi programul inti-tulat „Ideea mea şi norocul tău”. Lună de lună, în urma unor extrageri publice, 300 de familii, racordate la sistemul centralizat de încălzire, sunt scutite de la plata utilităţilor. Singura condiție este ca acestea să fie cu factura la zi la întreținere.

Elevii și profesorii școlii „Grigore Moisil” din Năvodari, în vizită la Krușevo, Macedonia

     În urma înfrățirii din urmă cu doi ani dintre școala Grigore Moisil și o unitate de învăţământ din Krușevo, elevii au făcut schimb de experiență. 10 copii de la Grigore Moisil împreună cu 5 cadre didactice, dar și consilieri ai Primăriei Năvodari, au vizitat școala din Krușevo, Macedonia. Atât cadrele didactice și consilierii cât și elevii au avut posibilitatea să cunoască tradițiile și obiceiurile, dar și modul în care este organizat învățământul în această țară.
     „Ieri dimineață o delegație formată din 10 elevi și 5 cadre didactice s-a întors din Macedonia, din orașul Krușevo. Delegația a participat la un schimb de experiență cu școala Nicolas Karev din Macedonia. Înfrățirea a avut loc acum doi ani, este al doilea an în care elevii noștrii au fost acolo. Ne bucurăm că Primăria Năvodari a putut să ne ajute în această înfrățire prin asigurarea transportului în Macedonia.”a afirmat Ligia Mangri, director Școală Grigore Moisil. Primăria oraşului Năvodari a asigurat transportul spre Macedonia pentru a susţine educația și performanța.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro