9 sept. 2013

Dacă ar câștiga două mandate prezidențiale consecutiv, Victor Ponta s-ar „pensiona” politic la doar 52 de ani!

La această vârstă, ceilalți președinți de-abia intrau în politică

-Actualul premier, Victor Ponta, președintele PSD la nivel național, împlinește, pe 20 septembrie 2013, 41 de ani.
-În 2014 va avea 42 de ani și, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, își va fi încheiat primul mandat de președinte la doar 47 de ani.
-La 47 de ani, Emil Constantinescu nu numai că nu știa, dar nici nu îndrăznea să viseze, cu trei ani înainte de revoluție, că va fi candidatul care va câștiga alegerile prezidențiale din 1996.
-La 49 de ani, Traian Băsescu devenea de-abia primarul capitalei și la 53 de ani câștiga primul mandat de președinte.
-Adrian Năstase era numit premier la 50 de ani și avea să candideze prima oară la prezidențiale la 54 de ani.
-Nu mai vorbim de Ion Iliescu, care a câștigat primele alegeri la 60 de ani și s-a pensionat politic la 74 de ani.
-Dacă luăm în calcul și varianta în care Victor Ponta candidează și pierde alegerile (puțin probabil, dar posibil), atunci vorbim despre un Victor Ponta cu o credibilitate greu de recuperat, după modelul Mircea Geoană.
-La doar 42 de ani, Victor Ponta va trebui fie să plece din fruntea partidului, fie să își convingă adversarii din partid că își asumă o opoziție dură, menită să îl propulseze în funcție de președinte la alegerile viitoare.
-În acest context, apar două întrebări:
1. Este Victor Ponta conștient că dacă nu va câștiga și al doilea mandat de președinte (pornind de la premisa că va deveni președinte în 2014), atunci cariera sa politică va atinge apogeul și, în urma unor alegeri ratate, evident, se va sfârși,  la doar 47 de ani? (Și chiar dacă va câștiga și al doilea mandat, 52 de ani rămâne o vârstă la care alții de-abia ajung la maturitatea politică necesară propulsării acestora în cea mai râvnită funcție din România)
2. Dacă este conștient de acest lucru și-l va asuma? Va candida în 2014?

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro