26 iul. 2013

Vezi ce cred primarii municipiilor Tulcea și Călărași despre viitoarele capitale de regiuni
SUNT ADVERSARI POLITICI, DAR AU ACELEAȘI IDEI DESPRE REGIONALIZARE!

     Nu de multe ori se întâmplă ca doi oameni din administrația publică, care fac parte din structuri politice diferite (în cazul de față chiar adversare), să gândească la fel într-o situație. Excepție fac Constantin Hogea (foto), primarul municipiului Tulcea (PDL) și Daniel Ștefan Drăgulin, primarul municipiului Călărași (PNL).
     Aceștia consideră că viitoarele capitale de regiuni trebuie stabilite în municipiile reședințe de județ care se află în curs de dezvoltare și nu în centrele de greutate economică și demografică, pentru ca viitoarea regiune să fie echilibrată și fezabilă. După modelul Washington – New York. Și dacă doi oameni din administrația publică locală, cu viziuni politice diferite, au totuși aceeași viziune atunci când vine vorba de un proces administrativ complex cum este regionalizarea, atunci probabil or fi având dreptate.

Argumentul-cheie: echilibrarea regiunii

     În cadrul unei conferințe de presă, primarul tulcean a declarat că deciziile legate de procesul regionalizării nu trebuie luate pripit, ci, dimpotrivă, în urma unei lungi și complexe reflectări asupra tuturor criteriilor. Acesta consideră că regiunea Dobrogea, incluzând doar județele Constanța și Tulcea, este ideală. De asemenea, primarul Constantin Hogea este de părere că centrul regiunii trebuie stabilit în sensul creării unui echilibru regional. Astfel, având în vedere că județul Constanța este centrul de greutate economic și demografic, atunci ca-pitala viitoarei regiuni trebuie să fie județul Tulcea, pentru ca regiunea Dobrogea formată din cele două județe să fie fezabilă și echilibrată.

După modelul Washington - New York: Capitala de regiune la Călărași, nu la Ialomița

     Autoritățile locale din Călărași au avut ocazia să își exprime punctul de vedere cu privire la regionalizare în timpul emisiunii „Raport de țară”, difuzate de televiziunea Digi 24. În cadrul acesteia, senatorul PNL Liviu Ștefan Tomoiagă, Viorica Enache, reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului, Ion Ciulinaru, președintele Asociației Cultivatorilor de cereale și plante și Marian Neagu, directorul Muzeului „Dunărea de Jos” au dezbătut plusurile și minusurile celor două județe aflate în competiție pentru capitala regiunii: Călărași și Ialomița. Printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Primăriei Călărași, primarul Daniel Ștefan Drăgulin (foto) și-a exprimat la rându-i punctul de vedere. Argumentul acestuia este același cu cel al primarului municipiului Tulcea: „Capitala de regiune trebuie să fie la Călărași tocmai mergând pe principiul că, prin regionalizare, trebuie acordate șanse orașelor cu potențial de dezvoltare, nu să se facă investiții în orașe dezvoltate. Exact principiul american pe care ar trebui să îl luăm în calcul: chiar dacă New York este un oraș foarte dezvoltat din toate punctele de vedere, capitala SUA se află la Washington D.C. pentru că o centralizare de resurse duce la o dezvoltare corespunzătoare”, a declarat primarul municipiului Călărași.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro