26 iul. 2013

Tulcea dă clasă Constanței! Autoritățile locale de la porțile Deltei atrag turiștii prin punerea în valoare a patrimoniului cultural


     Consiliul Județean Tulcea, în parteneriat cu administrațiile pu-blice locale, demarează o serie de investiții menite să pună în valoare patrimoniul cultural din județul de la porțile Deltei. Se pare că instituțiile de aici au înțeles că promovarea traseelor și monumentelor culturale poate aduce mai mulți turiști (mai ales străini) și, implicit, mai multe avantaje comunităților și autorităților, decât promovarea clubbingului și a turismul de weekend în perioada estivală. 


De ce preferă turiștii să viziteze cetățile tulcene, în detrimentul celor constănțene?  

     Astfel, trei localități tulcene, care se disting și printr-o unicitate peisagistică și o frumusețe de nedescris a locurilor, vor beneficia de o atenție sporită din partea autorităților județene, cel puțin în perioada în care, pe teritoriul acestora, se vor derula lucrările de amenajare și reabilitare a siturilor arheologice. Fondurile necesare vor fi obţinute prin Programului Operaţional pentru Pescuit, pe Axa 3 – Protejarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului natural şi cultural al zonei, coordonată de către Asociaţia Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării. Terenurile aferente siturilor arheologice prinse în proiect vor trece în administrarea Institutului de Cercetări Eco Muzeale Tulcea, instituție ce ar urma să demareze o serie de proiecte pentru conservarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural al acestor zone. Proiectul va fi implementat în comunele Sarichioi, Jurilovca și Murighiol.

Infrastructură și dezvoltare economică

     Cele trei localități au mai multe trăsături comune. În primul rând, în toate comunele menționate există comunități mari de ruși-lipoveni. Apoi, localitățile sunt foarte dezvoltate din punct de vedere economic, prin comparație cu alte comune tulcene și constănțene. Infrastructura bine pusă la punct, natalitatea mare, comunitățile cu un nivel de educație ridicat, infracționalitatea mică,  peisajele superbe și implicarea administrațiilor locale în atragerea investitorilor și promovarea localităților au contribuit la creșterea interesului turiștilor pentru aceste zone. Așa se face că cele trei comune tulcene au lăsat de mult în urmă localități constănțene precum Adamclisi, Topalu și Istria, care se bucură de asemenea de prezența unor situri arheologice de o importanță deosebită: Monumentul Tropaeum Traiani și Cetatea de la Adamclisi, Cetatea Capidava de la Topalu, res-pectiv Cetatea de la Histria.

Pensiuni în regim hotelier și investitori

     În pofida încercărilor administrațiilor locale constănțene de a-și promova comunele, investitorii nu s-au înghesuit să construiască pensiuni, mai ales având în vedere numărul mic de turiști interesați să-și petreacă vacanțele vizitând siturile arheologice constănțene. În schimb, în comunele Sarichioi,
Jurilovca și Murighiol, posibilitățile de cazare sunt numeroase, iar condițiile oferite turiștilor sunt asemenea celor din regimul hotelier. Astfel, nu putem să nu ne întrebăm de ce, dacă au pornit de la același „start”, comunele constănțene au rămas mult în urma localităților tulcene? De ce, spre exemplu, organizatorii Festivalului Pro Istoria au ales Cetatea Enisala și mii de turiști au ajuns la Sarichioi, în detrimentul unui sit arheologic din Constanța?

Cetatea Halmyris și investițiile din Murighiol

     În cadrul proiectului CJT de punere în valoare a patrimoniului cultural, investiția din Murighiol prevede realizarea unui punct de informare turistică cu o zonă expoziţională, grupuri sa-nitare, construcţie de protecţie a bazilicii paleo-creştină, construcţie de protecţie a complexului termal, realizarea unui traseu pentru vizitatori prin intermediul unor rampe şi podine din lemn suspendate, circuit de vizitare, semnalizare, parcaje, loc de recreere pentru turişti. Investiția e mai mult decât bine venită având în vedere gradul de dezvoltare a comunei și nivelul de trai ridicat din Murighiol. Situată la porțile Deltei, comuna s-a bucurat de investiții diverse și importante, în ultimii ani, cele mai importante pentru bugetul local și bunăstarea localnicilor fiind pensiunile turistice. E drept că satele care aparțin de Murighiol nu se bucură însă de aceeași infrastructură și dezvoltare economică (spre exemplu Plopu și Dunavățu de Sus).

Cetatea Argamum și frumusețile din Jurilovca 

     În Jurilovca trăiește o comunitate unită și muncitoare, oamenii sunt gospodari și asta se vede pe străzile curate ale comunei și în fața caselor atent împodobite cu flori. Comunitatea este cu atât mai norocoasă cu cât se află, de asemenea, la poarta Deltei. Turiștii au fost atrași parcă dintotdeauna de aceste meleaguri. Cei cu spirit întreprinzător au simțit asta, iar pensiunile nu au întârziat să apară. La fel și investițiile. Astfel, în vecinătatea Cetăţii Argamum, care se află pe raza comunei, urmează să se realizeze un punct de informare turistică cu o zonă expoziţională la care sursa de energie va fi asigurată de panouri fotovoltaice, grupuri sanitare, punct de observare în interiorul turnului de strajă, semnalizarea cetăţii, iluminat.

Cetatea Enisala și pensiunile turistice din Sarichioi

     Comunitatea din Sarichioi poate fi caracterizată pe scurt ca fiind una tânără și veselă. Petrecăreți din fire, localnicii se bucură de fiecare clipă, dând dovadă de un optimism de invidiat. Nivelul de trai este ridicat, comparativ cu alte localități, iar ”vinovată” de acest lucru este doar hărnicia oamenilor. Parcă veșnic neobosiți, aceștia își găsesc mereu timp să-și îngrijească gospodăriile și să se ajute reciproc ori de câte ori este cazul. Infrastructura pusă la punct și frumusețile zonei au atras tot mai mulți turiști în ultimii ani. Organizatorii festivalului Pro Istoria Fest au fost la rândul lor ademeniți în Sarichioi. În 2012, mii de turiști au împânzit împrejurimile Cetății Enisala acolo unde a fost organizat un eveniment de amploare. Pensiunile tu-ristice în regim hotelier au fost neîncăpătoare, iar condițiile extraordinare de care s-au bucurat i-au determinat pe mulți dintre turiștii de anul trecut să revină la Sarichioi. Astfel, e mai mult decât necesară investiția CJT, care va consta, la fel ca în cazul Cetății Argamum, în realizarea unui punct de informare turistică cu o zonă expoziţională la care sursa de energie va fi asigurată de panouri fotovoltaice, grupuri sanitare, punct de observare în interiorul turnului de strajă, semnalizarea cetăţii, iluminat.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro