13 iul. 2013

OCTAVIAN POPA A FOST REALES PREȘEDINTELE PNL TULCEA: „Majoritatea tensiunilor din USL este indusă de grupurile de interese cărora le este teamă de Crin Antonescu, tulceanul nostru, care este un om incontrolabil, fără scheleți în șifonier”      Pe 7 iulie a.c., liberalii tulceni au fost chemați la vot pentru a-și alege noul președinte al partidului. În situația de față este impropriu să vorbim despre un „nou” președinte pentru că alegerile au fost câștigate detașat tot de Octavian Popa, în condițiile în care șansele celor doi contracandidați care au râvnit la președenția PNL au fost „spulberate” de popularitatea deputatului tulcean.
     Se pare că activitatea parlamentarului liberal a fost extrem de apreciată de-a lungul timpului, atât în Camera Deputaților, cât și în fruntea PNL Tulcea, având în vedere că este președintele filialei județene din 2001! La câteva zile după ce a fost reconfirmat în funcție, Octavian Popa a acceptat să ne răspundă câtorva întrebări referitoare la actuala scenă politică și la activitatea și rolul PNL în cadrul acesteia, dar și la întrebări care au punctat viitorul traseului pe care cele mai importante partide din România, PSD și PNL, îl vor parcurge împreună în cadrul USL.

„Ne-am propus 28% la europarlamentare. Dar nu vom fi în competiție cu nimeni, ci doar cu noi înșine”

     „Ne-am propus ca la alegerile europarlamentare să obținem un scor de 28% și vreau să fie foarte clar mesajul nostru: Nu suntem în competiție cu nimeni, suntem în competiție cu noi înșine! Nu voi comenta și nu voi trasa nici o linie pe care PNL trebuie să o urmeze în cadrul alianței, pentru că drumul nostru este trasat de la Centru. E drept, există tensiuni, la fel ca în orice alianță. În orice familie există nemulțumiri sau mici probleme uneori. Dar nu există nici un motiv de îngrijorare și nici un motiv din cauza căruia am putea să vorbim despre probleme în cadrul alianței USL”.

Când se rupe USL?

     Întrebat fiind dacă este de părere că tensiunile tot mai frecvente din cadrul alianței au șanse să se amplifice culminând cu ruperea pactului, Octavian Popa, președintele PNL Tulcea, ne-a declarat: „Cele mai multe dintre aceste tensiuni sunt induse de către rivalii politici sau de către diverse grupuri de interese cărora le este teamă de venirea la președenție a unui om puternic, independent, fără scheleți în șifonier și care nu va fi controlabil. Adică le este teamă de un om așa cum este Crin Antonescu. Crin, tulceanul nostru de care suntem legați mai întâi  sufletește și apoi prin apartenența politică, este un om necontrolabil, care nu este obedient în fața nimănui și care va fi un președinte deasupra partidului și deasupra grupurilor de interese. Tocmai de aceea există multe persoane care privesc cu îngrijorare faptul că el are toate șansele să fie președintele României”.

PNL, subjugat de PSD în alianță? 

     În cadrul PNL există tot mai multe nemulțumiri legate de faptul că, în cadrul USL, liberalii sunt ”vioara a doua” și că social-democrații domină atât deciziile politice cât și pe cele administrative. Întrebat fiind cum comentează acest lucru, liberalul Octavian Popa ne-a declarat: ”Atunci când o melodie sună bine, înseamnă că fiecare instrument are rolul și locul lui și asta e tot ce contează. USL are o largă majoritate și acesta este lucrul cel mai important atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Faptul că în România există o majoritate atât de puternică înseamnă că oamenii au încredere în această alianță și că stabilitatea politică este asigurată. La fel cum, pe plan internațional, este asigurată o bună ima-gine a țării noastre tocmai prin acest echilibru dat de majoritatea largă. Astfel, în condițiile în care există stabilitate politică nu mai contează cine este vioara întâi și cine este vioara a doua. Dacă vom obține un scor bun la europarlamentare, atunci statutul PNL va fi consolidat de la sine, dacă există o opinie generală că acesta trebuie consolidat. Aceste lucruri nu se câștigă bătând cu pumnul în masă, ci se câștigă prin obținând rezultate bune care îți reconfirmă rolul de lider”, a precizat deputatul liberal.

Se amplifică tensiunile în USL dacă PNL câștigă europarlamentarele?

     Acestea fiind spuse nu am putut să nu îl întrebăm pe liderul liberalilor tulceni cum crede că va reacționa PSD în momentul în care, să presupunem, PNL va obține un scor mai bun la parlamentare. Acesta consideră că tensiunile din alianță nu vor fi amplificate, ci dimpotrivă, alianța va fi echilibrată și toată lumea va fi mulțumită: „Nu, sub nici o formă nu se vor deteriora relațiile în cadrul USL în cazul în care PNL va obține un scor mai bun. Ba dimpotrivă, nu vor exista decât motive de bucurie. Relațiile dintre PSD și PNL s-ar deteriora în situația contrară, în care PNL ar obține un rezultat slab. Dar așa, dacă obținem un rezultat bun de ce să continuie tensiunile?”, se întreabă retoric parlamentarul tulcean.

„Sunt nemulțumit de greutatea cu care se derulează proiectele pe care USL le-a prezentat în campania electorală”

     L-am mai întrebat pe Octavian Popa, președintele PNL Tulcea, dacă în ce-l privește, există nemulțumiri legate de USL ori de activitatea alianței de când este la guvernare. Acesta ne-a declarat: „Nu există nemulțumiri politice. Dar dacă vorbim totuși de nemulțumiri, atunci trebuie să precizez, spre exemplu, greutatea cu care se derulează proiectele pe care alianța le-a prezentat în campania electorală. Din cauza asta da, sunt nemulțumit. Unul dintre proiectele la care fac referire este, spre exemplu, cel care prevedea construirea unui pod peste Dunăre. Acesta ar fi unul dintre motivele care îmi provoacă nemulțumire: faptul că proiectele USL prezentate în campanie se desfășoară foarte greu”, a conchis Octavian Popa, deputat liberal și președinte PNL Tulcea.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro