5 iul. 2013

IN MEMORIAM RADU VASILE     În noaptea de marți spre miercuri a încetat din viață fostul prim-ministru al României, în perioada 1998-1999, Radu Vasile. Ajuns la 70 de ani, el suferea de cancer la colon, suferind o intervenție chirurgicală în urmă cu trei ani.
     Dincolo de evenimentul regretabil, puțini își mai amintesc de Radu Vasile. Născut în 1942, la Sibiu, era de formație istoric, absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, și lucrând o vreme ca cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În plan politic, după 1989 a devenit membru al PNȚCD, fiind chiar director al ziarului „Dreptatea”. A avut trei mandate de senator, primele două, 1992-1996 și 1996-2000, din partea PNȚCD, iar al treilea, 2000-2004, din partea Partidului Demo-crat. Evident, vârful carierei politice l-a atins în anii 1998-1999, când a exercitat funcția de prim-ministru. De asemenea, Radu Vasile a publicat și poezii folosind pseudonimul Radu Mischiul.
     Mandatul de premier al lui Radu Vasile a fost unul dintre cele mai dificile de după 1989, cu o economie în colaps și fără mari pers-pective de redresare, cu tensiuni politice severe, inclusiv la nivelul coaliției de guvernare și, mai ales, cu tulburări sociale severe, violente, ce riscau să împingă țara într-un soi de război civil. Astfel, cei mai mulți dintre români își a-mintesc cum premierul a avut de făcut față „Mineriadei din 1999” declanșată în urma anunțului făcut de ministrul Industriilor de atunci, Radu Berceanu, că două mine aveau să fie închise. Lovindu-se de refuzul membrilor guvernului de a veni la negocieri în Valea Jiului sau de a li se pune la dispoziție garnituri de tren pentru a ajunge în București (Traian Băsescu, ministru al Transporturilor s-a opus categoric), circa 15.000 de mineri au decis să ajungă cu orice chip la București. Cea mai violentă confruntare cu forțele de ordine a avut loc pe 21 ianuarie, la Costești, unde cei aproximativ 2.000 de jandarmi și trupe DIAS au fost copleșiți numeric, fiind chiar luați ostatici. Minerii  au putut astfel să își continue drumul spre Râmnicu Vâlcea. Confruntați cu perspectiva unei noi năvăliri a minerilor în capitală, președintele Emil Constantinescu a convocat o sesiune extraordinară a Parlamentului, iar pe 22 ianuarie a fost instituită starea de urgență, ceea ce însemna implicarea în conflict și a armatei. Totuși, pentru a evita gene-ralizarea conflictului, premierul Radu Vasile a acceptat să negocieze cu liderii minerilor, cu Miron Cozma, la Mănăstirea Cozia, în zilele de 22-23 ianuarie, beneficiind de medierea Prea Sfințitul Ioan Selejan, Episcopul Covasnei și Harghitei.
     Guvernul a acceptat revendicările ortacilor, a promis că nu va închide minele Dâlja și Bărbăteni și, mai mult, că nu va cere urmărirea penală a lide-rilor minerilor. Premierul Radu Vasile a declarat la final că „Nicio parte nu a câștigat, în schimb a câștigat țara”.
     Pe plan extern, merită menționate câteva momente semnificative. De pildă, în primăvara anului 1999, în acord și cu președintele Constantinescu, guvernul a acordat avioanelor NATO dreptul de a survola teritoriul României pentru a bombarda Serbia, ceea ce a declanșat, la acea vreme, un imens scandal politic și mediatic. De asemenea, Radu Vasile era premier la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, din 7-9 mai 1999, ceea ce a oferit României o vizibilitate internațională binevenită. Încercând să inițieze un program de reforme economice structurale și dureroase, care să pregătească procesul de aderare la Uniunea Europeană, Radu Vasile a avut de suportat proteste puternice, ceea ce l-a determinat pe Emil Constantinescu să îl demită.

Gabriel Stelian Manea
gabriel.manea@info-sud-est.ro