26 iul. 2013

Feriți-vă de o Europă XXL!     După aderarea Croației la Uniunea Europeană (1 iulie 2013), reacțiile specialiștilor nu au întârziat să apară. Mai ales euroscepticii trag un semnal de alarmă asupra viitorului pe care ar putea să îl aibă o Uniune Europeană „XXL” (așa cum este numită ironic tot mai des în presa internațională), eterogenă și cu probleme economice încă mari. Jurnaliștii de la portalul de știri presseurop.eu au pus cap la cap mai multe reacții în presa europeană, care au apărut imediat după aderarea Croației. Colajul realizat este extrem de interesant și relevant.

Polonia: Europa înseamnă acum mai multă securitate
     Astfel,  „Aderarea Croaţiei la UE este un semn clar de vitalitate a ideii europene, se bucură Rzeczpospolita. Cotidianul din Varşovia constată că în ciuda tuturor problemelor sale, Europa încă mai creşte şi se dezvoltă. Această experienţă care consistă în a transfera idealul de solidaritate europeană de la Comunitatea Cărbunelui şi Oţelului la un universalism mo-dern este în continuare o lecţie importantă pentru regiune şi pentru restul lumii. Intrarea Croaţiei în orbita centrată pe Bruxelles înseamnă, de asemenea, mai multă securitate în Europa şi un pas înainte spre dezarmarea uneia dintre cele mai instabile părţi ale continentului”.

Olanda: UE înseamnă state care nu se mai dușmănesc între ele
     Jurnaliștii de la presseurop.eu aduc în față și opinia jurnaliștilor olandezi care consideră că UE, așa cum arată ea astăzi, este dovada faptului că tensiuni și crize precum cea iugoslavă, s-au stins datorită consolidării uniunii: „Deoarece Croaţia, reaminteşte Trouw din Amsterdam, este “cea de-a doua bucată desprinsă din fosta Iugoslavie care a devenit membru al UE”, după Slovenia, în 2004. Astfel, îngrozitoarea criză iugoslavă, care a izbucnit acum un sfert de secol şi a costat numeroase vieţi, este stinsă în cadrul Europei (…) acest marş, care a început în şase, pe un continent făcut praf şi pulbere, are acum aproape 30 de membri care nu se mai duşmănesc între ei”.

Franța: UE trebuie să-și redefinească țelul
     Jurnaliștii presseurop.eu punctează și opinia cotidianului francez Les Echos. Acesta atrage atenția asupra capcanelor Europei XXL: „În plin euroscepticism” sosirea Croaţiei este un semn că “puterea de atracţie a UE se manifestă în continuare, în ciuda crizei şi a creşterii naţionalismelor”, consideră Les Echos. ”Ştim că această extindere nu este, probabil, ultima. [...] Cu 27 [de membri], Europa este deja în mare măsură imposibil de guvernat. [...] Cum va putea oare, cu peste 30 [de membri] mâine, să reuşească să îşi facă auzită vocea împotriva Americii, a Chinei, a Rusiei sau chair a Indiei? [...] Uniunea Europeană trebuie să se hotărască, în sfârşit, să-şi fixeze limitele şi să-şi redefinească ţelul”, citează jurnaliștii presseurop.eu.

Spania: Dreptul de veto va paraliza procesul decisional. Unanimitatea trebuie să dispară
     Nici cotidianul El País nu lipsește din „colaj”:  ”Aderarea Croaţiei indică faptul că „există mai multă credinţă în Europa în afara ei decât în interiorul graniţelor sale” şi confirmă „existenţa unei cereri persistente vizând Europa”. Dar cotidianul din Madrid consideră că de acum încolo orice extindere ar trebui să fie însoţită sau precedată de abolirea generală a unanimităţii în votarea deciziilor cheie, deoarece dreptul de veto paralizează deciziile unui club atât de numeros”.

Portugalia: Croația se alătură UE pe fondul unei crize economice fără precedent
De la Lisabona, Público se îngrijorează de această „iluzie europeană”. Cotidianul reaminteşte contextul crizei pe fondul căreia Croaţia se alătură Uniunii şi constată că: Angela Merkel, în timp ce face presiuni, la Bruxelles, pentru o reducere a cheltuielilor publice, va trebui să asiste la scurgerea a aproximativ 14 mi-liarde de euro din vistieria europeană către Croaţia, pentru a finanţa proiectele croate de dezvoltare programate până în 2020. În același timp, ţara vecină, Slovenia, care a aderat la “club” în 2004, se luptă pentru a evita să ceară un plan de salvare care să-i evite falimentul. [...]”

sursa foto: presseurop.eu
Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro