26 iul. 2013

Exploatarea politică de la Roșia Montană. În „dulcele” stil românesc: Două decenii de campanie electorală și demagogie

SCURT ISTORIC: CUM S-AU HĂITUIT POLITIC OPOZIȚIA ȘI PUTEREA ÎN CAZUL ROȘIA MONTANĂ

 1. Tuturor politicienilor aflați la Putere le-a fost teamă să își asume un proiect atât de controversat și singurul lucru la care s-au gândit când au amânat proiectul a fost propriul capital electoral. Toate partidele și partiduțele care au guvernat România după Revoluție și-au iscălit acordul pe proiectul de exploatare minieră, dar nici unul nu a îndrăznit să îl ducă la bun sfârșit.

 2. Apoi, cei care erau la Putere, în momentul în care ajungeau în Opoziție deveneau brusc opozanții proiectului minier, ațâțau electoratul împotriva „monștrilor” de la RMGC care vor să ne fure aurul și arătau pisica noilor veniți la Putere.

 3. Și tot așa au făcut schimb de roluri timp de două decenii și s-au exploatat politic, în loc să exploateze minele. Pentru că exact în momentul care preceda asumarea proiectului, începea campania electorală.

 4. Și știm cu toții că nimeni nu își asumă nici o măsură controversată în campania electorală. În fapt, am avut 2-3 care și-au asumat reforme și măsuri dure din punct de vedere economic și au fost „decapitați” fără drept de apel de Opoziție. Așa s-ar fi întâmplat și în cazul în care proiectul minier ar fi fost asumat în anii precedenți. 

5. Când ai însă o majoritate parlamentară de 80%, ai 80% dintre primării, ai și Guvernul și ești conștient că proiectul trebuie demarat, uiți declarațiile făcute pe vremea când erai în Opoziție și găsești o soluție prin care te și speli pe mâini: Să hotărască Parlamentul, o instituție și-așa detestată și blamată de români, fără credibilitate și fără legitimitate.


Cel mai elocvent exemplu

     Declarațiile contradicatorii ale lui Victor Ponta (când era în Opoziție, respectiv la Putere) nu mai au nevoie de nici un comentariu. Redăm opiniile acestuia despre proiectul minier al RMGC, citate în presa națională:

 PONTA, ÎN OPOZIȚIE

 Mediafax, 6 octombrie 2011

     „<<Aş vrea să îl parafrazez pe preşedintele Traian Băsescu, care a spus că din 1997 proiectul este blocat pentru că politicienii au fost laşi. Eu spun că din 1997 este blocat şi va fi în continuare pentru că nu toţi politicienii pot fi cumpăraţi, aşa cum e cumpărat preşedintele Traian Băsescu, cum sunt cumpăraţi alţii din toate partidele. Proiectul de la Roşia Montană e despre interesul naţional al României, despre viitorul României, despre riscurile pe care România trebuie sau nu trebuie să şi le asume. Nu e un proiect pentru pensia preşedintelui Traian Băsescu, nu e un proiect prin care plătim datoriile din campanie ale nimănui, nu e un proiect ca să câştig cinci voturi la Alba Iulia>>, a spus Ponta, în discursul susţinut la lansarea viziunii USL pe Mediu”.

 PONTA, LA PUTERE

Evenimentul Zilei, 12 iulie 2013

     „Potrivit premierului, proiectul exploatării zăcămintelor aurifere de la Roşia Montană trebuie să fie demarat. În opinia sa, 13 ani de când „se plimbă prin diverse structuri guvernamentale” sunt suficienţi. El a anunţat că decizia va fi luată în Parlament, la începutul viitoarei sesiuni a Legislativului. Premierul Victor Ponta s-a pronunţat ieri în favoarea deblocării proiectelor Deva Gold şi Roşia Montană. <<Treisprezece ani de când Roşia Montană se plimbă prin diverse structuri guvernamentale sunt de ajuns>>, a afirmat şeful Guvernului în conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria, dedicată prezentării „Planului naţional de investiţii strategice şi de creare a locurilor de muncă”.


     Dacă vă imaginați că dragilor voștri politicieni le pasă de protecția mediului, de procentul din profit care va reveni statului în urma exploatării, sau de miile de locuri de muncă de care ar putea beneficia localnicii județului Alba, vă înșelați amarnic. În ultimii ani, am documentat, am ascultat și am citit cu interes știrile despre proiectul companiei canadiene Roșia Montană Gold Corporation. La fel cum am ascultat și am citit și declarațiile mai marilor țării pe tema exploatării. Am ajuns la o concluzie tristă, cu care mulți dintre voi sunteți de acord. Nimănui nu îi pasă cu adevărat de avantajele sau dezavantajele proiectului, ci de câte voturi va pierde la următoarele alegeri, dacă ar aproba proiectul.

Scindarea opiniei publice și împărțirea voturilor în campania electorală

     Opinia publică este scindată: o majoritate insuficient informată se opune proiectului, iar minoritatea care trăiește acolo abia așteaptă ziua în care se va începe exploatarea.
     Se explică astfel: minoritatea, care susține cu tot dinadinsul proiectul, este formată din mineri și familiile acestora. Ei au exploatat minele cu aur și cupru, din tată în fiu, decenii întregi, folosind cianură (cuvântul care îi sperie atât de tare pe cei care formează majoritatea și care trăiesc la sute de kilometri depărtare de locul exploatării), sau alte metode mult învechite. Și ei știu că nimeni nu moare subit de la cianură, că n-au născut copii malformați și nici n-au pescuit pești cu trei ochi și șapte picioare.

Cine și de ce se opune?

     Majoritatea opozantă „se informează” prin declarațiile politice ale liderilor români și prin mesajele oengiștilor de ocazie, care nici nu erau născuți pe vremea când România era în topul țărilor care exportau aur (extras tot cu ajutorul cianurii), pe vremea lui Ceaușescu. Dacă vreți, vă spun eu ce vor să salveze oengiștii de carton, pentru că am fost acolo și am ascultat atât părerile celor care se opun, cât și pe cele ale oamenilor care susțin proiectul. În Roșia Montană sunt două familii care se opun și care vorbesc urât una despre alta. Una dintre ele a încasat bani frumoși, ani de zile, din chiria pe care RMGC a plătit-o până când propriul sediu a fost finalizat. După ce investitorii n-au mai stat în chirie, familia respectivă a trecut brusc în tabăra opozanților. Cealaltă familie este reprezentată prin vocea unui nene care a fost miner „pentru că așa erau vremurile” și care nu are argumente concrete atunci când încearcă să explice de ce se opune proiectului. Nu-i pasă de consătenii în rândul cărora șomajul atinge 90%: „Să se descurce”, așa mi-a răspuns atunci când l-am întrebat de ce nu se gândește la majoritatea zdrobitoare din comună care n-are ce să pună pe masă și care vrea să se reia mineritul.

Pe cine salvează oengiștii?

     Oengiștii vor să salveze, deci, oameni precum cei de mai sus și mai vor să păstreze și să salveze o comunitate săracă care, culmea, consideră că singura salvare poate veni doar prin redeschiderea minelor. Deci, despre care și a cui salvare vorbim? Asta ca să nu intrăm în polemici despre persoanele și companiile străine care finanțează acti-vitatea „voluntară” a ONG-urilor altruiste și iubitoare de natură... Pe de altă parte, atunci când vine vorba de nivelul de trai din România, opinia publică (cum spuneam, insuficient informată) arată cu degetul spre țări precum Finlanda, Norvegia, Canada etc. Fie această opinie publică se scaldă în ipocrizie, fie la ea încă n-a ajuns informația conform căreia în toate minele din lume se extrage aurul prin cianurare, inclusiv în Finlanda! Dar asta este atitudinea aceleiași opinii pu-blice majoritare de fiecare dată: se plânge în permanență că în România nu vin investitori, că nu există locuri de muncă, dar când aceștia vin cu tot cu locuri de muncă, ridică din sprânceană și se uită chiorâș la ei: „Aaa, au venit să ne fure! Hoții! Să plece din țara noastră, noi nu vrem bani, vrem să protejăm mediul!”. Asta e atitudinea opiniei pu-blice insuficient informate, care nu trăiește în mijlocul celor pe care vrea
să-i „salveze” și care ar salva orice pe bloguri, pe Facebook, prin mitinguri și dezbateri online. Fără să înțeleagă însă ce, pe cine și de ce salvează?

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro

5 comments:

Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

catre autor: marii "salvatori" se vad si aici la comentarii, si-au trimis postacii sa puna acelasi comentariu pe toate platformele pe care a fost preluat acest articol! ca pe ei ii intereseaza doar sa perpetueze starea actuala de incertitudine, si-au facut un business din a lupta impotriva mineritului si ar face orice pentru a-si pastra acest business! nici nu le pasa ca incertitudinea vine mana in mana cu saracie si cu somaj pentru oamenii din zona, nici nu le pasa ca incertitudinea asta inseamna amanarea celei mai mari investitii private din tara noastra de pana acum!

Conținutul comentariului semnat „flesh“ a fost eliminat întrucât acesta lansa jigniri și acuze neprobate la adresa unor persoane. Rugăm cititorii Info Sud-Est să nu interpreteze decizia noastră ca fiind o măsură de cenzură și să înțeleagă faptul că politica editorială a ziarului nu ne permite să publicăm și să promovăm afirmații acuzatoare, insulte sau calomnii.

Parerea mea este ca exploatarea pe care vrea sa o faca Rosia Montana Gold Corporation S.A. este o activitate criminala.
Motivele mele pentru a fi impotriva exploatarii RMGC sunt, in ordinea importantei:
1. despadurirea zonei, distrugerea solului si potentialul de poluare grava cu cianuri;
2. distrugerea patrimoniului cultural existent la Rosia Montana;
3. faptul ca aceste minereuri, aceste bogatii subterane, vor ajunge sa imbogateasca persoane private straine care sunt deja bogate si nu vor imbunatati cu nimic viata noastra, a romanilor (cu exceptia catorva sute de locuri de munca pe o perioada de aproximativ 15 ani), deci va duce la accentuarea diferentelor de clasa;
4. dezbinarea si dezradacinarea oamenilor care locuiesc acolo pentru a face o exploatare care nu este nici in interesul lor, nici in interesul national;
5. metodele machiavelice folosite de Rosia Montana Gold Corporation S.A. pentru a-si atinge scopul, care au adus stres si au scurtat viata multor oameni care locuiesc sau au locuit acolo.
Probabil ca ordinea importantei este alta pentru cei care locuiesc acolo. Eu nu locuiesc in Rosia Montana, dar incerc sa-i inteleg.
La felul cum stau lucrurile acum in relatia dintre RMGC, stat si politicieni, cred ca profitul obtinut de stat din afacerea asta va fi minim. Sunt multi care se imbogatesc chiar in timp ce eu scriu aici din contracte de consultanta cu RMGC (trafic de influenta, cred eu). Profitul va fi obtinut de smecherii din spatele RMGC si de smecherii din politica romaneasca, iar la noi, oamenii de rand, nu va ajunge mai nimic. Vom ramane cu poluarea.

CNA a interzis reclamele RMGC!
Ce înseamnă să se alăture şi Eugenia Vodă acestei lupte!
Îi aşteptăm şi pe alţi oameni de caracter să ridice vocea pentru salvarea Roşiei Montane.

Uniţi salvăm Roşia Montană!