26 iul. 2013

EXCLUSIV! CE CREDE TATĂL LUI LAURENȚIU DUȚĂ DESPRE SUCCESUL FIULUI SĂU?„Prin fiul meu mi-am împlinit visul. Este un jucător important în muzica românească, în topuri, ca artist și compozitor”

ISE: Faceți parte din generația artiștilor care ne încântau cu șlagăre cu versuri. Azi, pe val sunt melodiile sărace în mesaj, de cele mai multe ori formate din 2-3 versuri și, în general din onomatopee. Cum simțiți această trecere și ce părere aveți de melodiile „noii generații”?
Titi Duță: Eu trăiesc în realitatea muzicală. Ascult frecvent radiourile comerciale și ca atare pot face diferența între piesele care ajung la inima mea și piese de moment care au câteva luni de audiție, după care dispar. O dată cu trecerea timpului e normal ca muzica să se schimbe.

ISE: Fiul dumneavostră a fost membrul unei formații care, deși nu mai există, se bucură și acum de o groază de fani în toată țara. Cum vă simțiți când îl vedeți în concerte și când vedeți că melodiile și artiștii pe care îi lansează se bucură de succes atât în țară, cât și în străinătate? Altfel spus, ce înseamnă și cum îl apreciați pe artistul și compozitorul Laurențiu Duță, pentru dumneavoastră?
T.D.: Prin fiul meu Laurențiu mi-am împlinit visul. 3 Sud Est a fost și va rămâne formația mea de suflet. Am pornit cu băieții de la zero și m-am bucurat de fiecare succes pe care l-au avut. Chiar și ultima apariție a lor la Premiile RMA de la Craiova de anul acesta a demonstrat că 3 Sud Est a fost și va rămâne una dintre cele mai iubite trupe din România. Laurențiu este încă un jucător important în piața muzicală prin faptul că este în topuri ca artist și compozitor.

ISE: Pe vremuri, artiștii consacrați, care făceau muzică și se bucurau de succes erau puțini, îi număram pe degete (și aveau și studii în materie de muzică). Acum, apar peste noapte tot felul de ”vedete”, cu voci mixate prin studiouri și care dispar la fel de repede. Putem vorbi de o evoluție a lumii muzicale, ori, dimpotrivă, de o decădere în mediocritate a acesteia?
T.D.: Pe vremuri exista o selecție rigidă a valorilor muzicale. Nu orice solist avea acces la un post de radio sau TV. Până la urmă astăzi există un public care selectează în funcție de opțiuni. Valoarea câștigă în cele din urmă. Din păcate sunt și multe melodii care nu au un mesaj iar vocile sunt prelucrate prea mult pe computer, pe care eu le numesc piese sintetice.


ISE: Enumerați-ne niște nume din actuala generație de cântăreți, pe care îi putem considera artiști.
T.D.: Elena Gheorghe, Andreea Bănică, Paula Seling, Andra sunt câteva nume care îmi vin acum în minte.

ISE: Artiștii educă publicul și influențează preferințele acestuia în materie de muzică, sau preferințele și opțiunile publicului influențează compozitorii și melodiile artiștilor?
T.D.: Evident că se influențează reciproc.

ISE: Ce mesaj le transmiteți tinerilor care, deși n-au studii muzicale și nici voce, consideră că este la fel de oportun să se lanseze în muzică chiar și prin diverse scandaluri (de obicei cu tentă sexuală) doar din dorința de a deveni „celebri”? De ce ne confruntăm cu o nevoie tot mai mare de celebritate a tinerei generații?
T.D.: Atunci când se gândesc să devină neapărat vedete să se gândescă la modul serios că a face artă nu este la îndemâna oricui. Studiile sunt necesare, altfel publicul va simți superficialitatea și o va sancționa ca atare. Nu sunt adeptul promovării prin scandal. Dar o parte a publicului gustă acest tip de divertisment. Tot ce e strălucitor atrage dar nu e loc pentru oricine. Celebritatea implică multă muncă, dar și mult talent.

A consemnat Andreea Pavel

1 comments:

Succes in continuare Laur . Multa sanatate Familiei Duta . Un apropiat al dumneavoastra . Va apreciez si stimez .