13 iul. 2013

BAC IN PROGRESS?     Cea mai recentă ediție a bacalaureatului național pare a fi, la prima vedere, un progres față de precedentele dacă ne luăm după procentele care exprimă numărul celor care au trecut examenul de absolvire a liceului și au deschise porțile învățământului superior. Județul Tulcea nu face excepție de la regulă ba chiar, cu 57,85% este peste Constanța și Călărași, rata de promovabilitate fiind cu 15% mai mare decât cea din iulie 2012.
     Pe județ, lider al eficienței este Liceul Teoretic ,,Grigore Moisil” cu un procent de 97,5% iar codașul Liceul Tehnologic din Măcin cu doar 3,33% reușiți. Liceul ,,Dimitrie Cantemir” din Babadag se află pe la mijlocul clasamentului, peste 32% dintre cei înscriși reușind, la finalul examenelor, să obțină o ,,generală” de 6.00. Un singur elev, dintre cei înscriși la nivel de județ, a fost evacuat din sala de examen pentru că a avut telefonul mobil asupra sa.
     Declarativ, oficialitățile de la Inspectoratul Școlar Tulcea se arată foarte mulțumiți de rezultatele obținute la nivelul județului, în special de mediile mari obținute de tinerii absolvenți, existând chiar doi lideri absoluți (unul din Tulcea și unul din Măcin) care au realizat 10 pe linie. La Liceul din Babadag cea mai mare medie de absolvire a fost de 9,31, existând în palmares două note de 10, una la Geografie și una la Biologie. Primarul Georgian Caraman ne-a declarat că dorește să aducă liceul din Babadag în topul celor mai bune unități de învățământ din județ printr-o colaborare eficientă atât cu Inspectoratul Școlar Județean cât și cu profesorii și factorii de decizie locali.
     Cât privește negativiștii care se grăbesc să descopere apa caldă sau să arunce primii cu piatra în aceste rezultate, trebuie să știe că o parte din vină le aparține. De fapt, nouă tuturor!

Viorel Crețu