26 iul. 2013

BABADAG, FILE DE LEGENDĂPovestea ciobanului care și-a salvat consătenii de la înec

     Dealul care străjuiește orașul Babadag și care pare a se prăvale peste oraș se numește Coium Baba. Deși nu am găsit nicăieri scrisă povestea care înconjoară acest deal, mai mulți oameni de naționalitate turcă au confirmat legenda. Se spune că un cioban pe nume Koium păștea turma sa în zonele Babadagului. Într-una din nopți visează că un izvor extrem de puternic (se pare un fel de gheizer cu apă fierbinte) urma să erupă din vârful dealului, punând în pericol viața locuitorilor. Unii spun că însuși Allah i-a spus ce să facă, cert este că ciobanul și-a tuns oile și cu lâna lor a înfundat gura izvorului. Adevăr sau legendă, în zilele noastre vârful dealului a devenit chiar un loc de pelerinaj pentru musulmani și nu numai. După ce urcă cei 267 de metri ai dealului, pelerinii lasă câte  o bucată de material textil prinsă în ramurile copacilor în semn de respect față de fapta ciobanului Koium. Mai mult, cu sprijinul direct al oficialilor turci, zona din vârf a fost amenajată cum se cuvine.
     Din vremurile în care Dobrogea era ,,o mare stână a ciobanilor ardeleni”, unul dintre aceștia și-a adus turma într-o poiană pe partea dreaptă a drumului care duce de la Babadag la Enisala, aproape de un pârâiaș unde își adăpa oile.
     Într-un an, din cauza secete, acest izvor a secat, spre marea dezamăgire a ciobanului. Dar tot în vis acesta se vede săpând o groapă de unde va izvorî bună apă de băut. Obsedat de vis, chiar a doua zi se apucă de săpat dând într-adevăr de apa atât de necesară. Încurajat de acest fapt, ciobanul construiește o fântână unde au început să-și adape turmele și ceilalți ciobani. Mirați, aceștia îl întrebau cu cine a făcut fântâna. Cum mocanul vorbea cam peltic, le răspundea cu mândrie:
     - SUNGUR am făcut-o!
     Și iată de unde vine nu numai numele fântânii dar și a pârâului din apropiere!

Viorel Crețu