8 iun. 2013

Un nou „vechi“ guvern pentru integrare europeană la Chișinău     După o bună perioadă de guvernare interimară legislativă și executivă cauzată de dezintegrarea majorității parlamentare pro europene a AIE II (Alianța pentru Integrare Europeană II), Republica Moldova pune capăt unui nou episod din telenovela crizelor sale politice.
     Elita politică de la Chișinău reușește, într-un final, să formeze o majoritate parlamentară care să poarte pe umerii săi greul vectorului integrării europene, din păcate, unul din ce în ce mai segmentat și mai anevoios. Coaliția pentru Guvernare Pro Europeană statuată prin acordul semnat la 30 mai 2013, se circumscrie, după cum declară unele voci, reflecției versurilor eminesciene ,,alte măști, aceiași piesă, / alte guri, aceiași gamă’’, actorii politici care o compun fiind aceleași fețe care au constituit precedentele majorități pro europene AIE și AIE II, sortite eșecului din cauze interne, mai mult decât externe. Astfel, cele 3 componente ale noii Coaliții reprezentate de Partidul Democrat (PD), Partidul Liberal Democrat (PLDM) și Partidul Liberal (PL), reprezentat de Grupul Reformatorilor, și-au propus continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și implementarea politicilor tangente cu vectorul extern al țării, precum lupta împotriva corupției, reformarea justiției, creșterea economică sau dimi-nuarea șomajului prin crearea noilor locuri de muncă. Acest fapt a fost întărit de Iurie Leancă, care a declarat că „vom reveni la agenda de reforme pentru a asigura funcționalitatea instituțiilor statului, ne vom respecta angajamentele asumate în fața cetățenilor, dar și în fața partenerilor externi’’. Primul pas realizat de noua majoritate parlamentară a fost readucerea stabilității politice prin înlocuirea interimatului la Parlament și Guvern, instituții ce au avut de suferit o lovitură grea la capitolul imagine și autoritate politică, în urma revocării din funcție a ex-speakerului Marian Lupu (lider PD) și a ex-premierului Vlad Filat (lider PLDM). Prin urmare, noul președinte al Parlamentului a fost desemnat reprezentantul PD, Igor Corman, guvernul fiind preluat de Iurie Leancă, ex-ministrul de Externe din fostul Cabinet condus de Filat, prevederile acordului asupra funcțiilor privân-du-i de posturi cheie pe liderii PD și PLDM, 2 personalități influente în politicul de la Chișinău.
     Acordul de creare a Coaliției pentru Guvernare Pro Europeană este important pentru Republica Moldova din două perspective. Pe plan intern, acesta nu a permis agravarea crizei politice ce ar fi putut pune în pericol funcția de președinte al statului. În acest sens, Ion Hadârcă, președintele Grupului Reformator al Partidului Liberal (compus din 7 deputați liberali declarați împotriva viziunii politice promovate de președintele PL, Mihai Ghimpu) afirma că ,,nu am admis desfășurarea alegerilor anticipate care ar fi putut deturna vectorul nostru’’. Pe plan extern, acordul este primordial pentru continuitatea cursului european al Chișinăului, Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie fiind testul de maturitate pentru Moldova și momentul decisiv în ceea ce privește răscumpărarea încrederii și ajutorului UE acordate acestei țări.
Contestată vehement de Partidul Comuniștilor, principala forță de opoziție al vectorului integrării europene, prioritar pentru Coaliția pentru Guvernare Pro Europeană este recâștigarea încrederii societății civile, a cărei poziții schimbătoare în orientarea geopolitică a Republicii Moldova poate fi principalul obstacol în calea visului european.        

Mircea Raicu
mircea.raicu@info-sud-est.ro