8 iun. 2013

UE susține investițiile în energia verde care vor reduce costurile primăriilorÎN ACELAȘI TIMP, MINISTERUL EDUCAȚIEI BLOCHEAZĂ PROIECTE PE BANDĂ RULANTĂ 

     Pas cu pas, pare a fi deviza primarului comunei constănțene Crucea, Gheorghe Frigioi. Acesta nu se numără printre primarii care vorbesc despre proiectele lor înainte să le implementeze.      În acest caz, primul pas a fost reprezentat de identificarea priorităților, întocmirea documentelor necesare și înarmarea cu multă răbdare pentru a trece cu bine de toate obstacolele birocra-tice. După ce a reușit să ducă la bun sfârșit toate aceste lucruri, Gheorghe Frigioi a dat detalii despre cel mai recent proiect care va fi implementat în localitatea Crucea și va fi finanțat prin fonduri europene: constuirea unei turbine eoliene și a unei instalații de biogaz. Acesta a fost depus spre finanţare pe „Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa 4 DMI. 4.2 - Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice  şi termice, prin valorificarea resurselor regenerabile a biomasei, a resurselor hidroenergetice, solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale şi a altor resurse regenerabile de energie”. Proiectul se bazează pe un sistem hibrid care va produce energie electrică. Acest lucru este cu atât mai binevenit în localitate cu cât facturile la curent ale instituțiilor publice și ale ilumina-tului public vor fi reduse proporțional cu energia furnizată.
      În timp ce administrațiile locale din România continuă să acceseze și să beneficieze de banii europeni, Ministerul Educației ține blocate o groază de proiecte în toată țara. Două dintre localitățile unde proiecte pentru construcția grădinițelor sunt blocate sunt Albești și Crucea. Primarul Gheorghe Frigioi solicită ministerului să urgenteze demersurile pentru începerea lucrărilor la grădinița de la Crucea pentru care, culmea, s-a emis autorizația de construcție de mai bine de trei luni!

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro