29 iun. 2013

Surse din administrațiile locale susțin că mai mulți primari constănțeni nu vor mai candida în 2016. Vezi care sunt motivele!     Surse din administrațiile publice locale din județul Constanța susțin că o majoritate covârșitoare a prima-rilor nu mai vrea să candideze în 2016! Ce-i drept, încă dinainte de alegerile locale din 2012, în județul Constanța existau destule voci nemulțumite din rândurile primarilor care susțineau că nu mai vor să audă de primărie și nu mai au de gând să candideze.
     Nu știm dacă din obligație pentru partid, din „reflex”, ori din cauza „dependenței” de primărie căpătată după două, trei sau patru mandate, primarii și-au călcat pe inimă, au uitat cele spuse și au candidat din nou. O mare parte dintre ei a și câștigat un nou mandat. Mulți dintre „veteranii” din administrația constănțeană, la doar câteva voturi...
     Contextul în care ne aflăm acum, la un an după noua învestitură, este unul critic. Pornind de la vestea uluitoare anunțată de surse din administrația publică locală, un sondaj Info Sud-Est realizat în rândurile primarilor a creionat cinci motive principale, general valabile, din cauza cărora multor edili le este lehamite de primărie și se gândesc foarte serios să nu mai candideze la alegerile locale din 2016. Condiția impusă de primarii care au acceptat să participe la sondajul nostru a fost păstrarea anonimatului. Prin urmare, vă invităm să citiți și să percepeți rândurile ce urmează asemenea unei constatări de ansamblu a situației în care se află administrațiile locale, situație care este, cel mai pro-babil, valabilă în toate județele țării:

1. Lipsa banilor și a investițiilor, la pachet cu nepăsarea și incompetența instituțiilor 

     Cei mai mulți dintre primari sunt nemulțumiți, așa cum era de așteptat, de lipsa banilor. Există primari care consideră că stau la primărie doar ca să semneze hârtii și să aibă unde veni dimineață, când pleacă de acasă. Bani de investiții nu au, iar în cele mai grave situații unii dintre ei nu au bani nici de salarii. Culmea e că până și cei care au primit bani frumușei pentru investiții, de-a lungul anilor, se plâng de lipsa finanțărilor și a investițiilor. În cele mai grave cazuri, avem de-a face cu primari care de-abia dacă au reușit să repare un gard, o școală, o sală de sport, ori să amenajeze un parc și care acum se află cu un picior în groapa insolvenței. Problema este agravată și de nepăsarea și incompetența instituțiilor deconcentrate ori a ministerelor, ne-au mai declarat edilii. Birocrația excesivă, legile numeroase, stufoase și adesea contradictorii i-au determinat pe primari să devină proprii avocați sau juriști în anumite situații. Investițiile blocate și tot mai multe prevederi legislative, care au de cele mai multe ori efecte negative asupra comunității, i-au adus pe unii dintre edili în pragul disperării. De asemenea, lipsa de reacție de care dau dovadă mai marii țării la problemele stringente ale comunităților pe care edilii le semnalează ori de câte ori este cazul, îi determină pe unii primari să spună că nu vor să mai audă nici de politică, nici de primărie.

2. Investitorii își restrâng sau își retrag activitățile

     Cei mai norocoși edili sunt cei care au investitori pe raza comunelor pe care le administrează. Dar și aceștia consideră că sunt acum „pe linia de plutire”, dat fiind faptul că investitorii fie nu vor să își plătească taxele și impozitele, fie stagnează, fie își restrâng sau, în unele cazuri, retrag activitatea. Vorbim aici, în principal, de investitorii în energie eoliană care în unele localități refuză să își plătească dările, pro-fitând de ambiguitatea Codului fiscal. Tot investitorii în parcurile eoliene au înștiințat anumite primării că „pentru moment nu vor demara activitatea”. Asta înseamnă zero lei la bugetul primăriilor. Pe lângă aceștia mai sunt ceilalți investitori care fie extrag piatră, nisip, ori care activează în industria alimentară. Nici în ce-i privește, situația nu este roz.

3. Bătrânețea și problemele de sănătate ale primarilor

     O bună parte dintre primarii constănțeni nu au probleme exclusiv profesio-nale, în ce privește îngreunarea actului administrativ din cauza lipsei banilor ori a investitorilor. Primarii aflați la al patrulea ori al cincilea mandat sunt aproape de vârsta pensionării, mulți dintre ei vorbindu-ne de asemenea despre problemele de sănătate cu care se confruntă în ultimii ani. Fie că este vorba de probleme cardiace ori gastrice, colesterol crescut ori hipertensiune, edilii susțin că, pe lângă înaintarea în vârstă, tensiunile, nervii, oboseala dar și supărările cu care s-au confruntat de-a lungul anilor în primărie și-au adus „contribuția” cu vârf și îndesat în șubrezirea organismului și în deteriorarea sănătății. Sunt cazuri în care, din această cauză, soțiile ori copiii edililor au pus piciorul în prag și le-au cerut soților, respectiv taților să nu mai candideze în 2016.

4. Revolta localnicilor, „ținută în frâu” doar prin promisiuni

     Un alt motiv din cauza cărora o parte dintre primarii constănțeni nu își mai doresc să candideze este reprezentat de creșterea nemulțumirilor din comunitățile pe care le administrează. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă dar și a investițiilor i-au făcut pe localnici să își piardă încre-derea până și în cei cărora le-au acordat votul la alegerile locale. Puțini înțeleg faptul că motivele din cauza cărora aceștia nu le pot crește salariile, ori nu le pot asfalta drumurile nu depind de primari. Tocmai de aceea poate, în campania electorală din 2012, cei mai mulți dintre primari nu au mai promis nimic punctual. S-au rezumat la a-și prezenta activitatea și realizările din mandatele trecute, dar, parcă intuitiv, au decis să nu își ia angajamente pentru mandatul 2012-2016. În multe localități nemulțumirile oamenilor ating pragul revoltei, iar edilii sunt obligați să dea ochii zi de zi cu sătenii cărora nu le pot garanta nimic. Le pot doar promite că fac tot posibilul ca să le repare una-alta, să le asfalteze drumul, să le construiască o biserică sau o grădiniță.

5. Apocalipsa după ANI și drumurile la DNA

     Ca și cum problemele enumerate mai sus nu erau de ajuns, noul mandat le-a adus primarilor o altă pacoste: zeci de edili constănțeni sunt anchetați de Agenția Națională de Integritate și își așteaptă verdictele. Și asta nu oricum, ci în condițiile în care un coleg de-al lor a fost deja eliberat din funcție, fiind declarat incompatibil. Cel mai probabil acestea vor veni în 2015, cu un an înainte de încheierea mandatului și nu vor mai avea posibilitatea să candideze în 2016.  Unii dintre ei s-au resemnat cu ideea, deși consideră că sunt acuzați pe nedrept, dintr-o prostie ori dintr-un abuz, iar alții nu vor să accepte că vor fi eliberați din funcție. Pe lângă pacostea cu ANI, alți primari sunt părți în procese civile ori penale, ori dau cu subsemnatul la DNA în diverse dosare. Aceștia consideră că sunt victime într-un război politic fără sfârșit, ori că sunt victimele răzbunării foștilor candidați. ANI și drumurile în instanțe sunt două lucruri care le-au pus capac unor edili și care îi determină să spună în 2016: „Pas!”.  

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro