21 iun. 2013

Situație tensionată pe Nistru. Tiraspolul își trasează ,,frontiera’’TRANSNISTRIA CONTINUĂ SĂ DETURNEZE MOLDOVA DIN DRUMUL SĂU EUROPEAN

     După un șir de crize politice profunde, Chișinăul are o nouă bătaie de cap care atentează la stabilitatea și chiar integritatea teritorială a Republicii Moldova. Este vorba despre așa numitul decret emis săptămâna trecută de către liderul separatist din Transnistria, Evghenii Șevciuk, prin care localitatea Varnița, aflată sub jurisdicția Chișinăului, a fost inclusă în pretinsul hotar al Transnistriei. Contrar cursului progresiv al rundelor de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, sub egida OSCE, pentru reglementarea conflictului transnistrean, decizia unilaterală întreprinsă de separatiștii transnistreni a făcut ca apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului să fie mai imposibilă ca oricând. ,,Decretul’’ lui Șevciuk nu numai că a desenat o frontieră ilegală, dar a și atentat la integritatea Republicii Moldova, producând un furt teritorial condamnabil.

Reacția Chișinăului și a partenerilor externi

     Autoritățile moldovenești, fără a ieși din limita tradiției de condamnare a deciziilor inacceptabile ale Tiraspolului, au decis organizarea unei ședințe cu ușile închise a Parlamentului pentru examinarea noii situații agravante. Este de așteptat ca poziția Chișinăului să fie și de data aceasta una de concesie, din moment ce Republica Moldova este intimidată de prognozele analiștilor politici din Moldova și Rusia asupra probabilității declanșării unui conflict armat pe Nistru. Astfel, analistul politic moldovean Oazu Nantoi declara că ,,vreau să-i mulțumesc domnului Dughin (analist politic rus) că mă amenință cu un război dintre Rederația Rusă – Republica Moldova, pe teritoriul țării mele, în timp ce a venit acasă la mine’’. Același analist afirmă că ,,Rusia este unicul stat care sfidează cinic suveranitatea Republicii Moldova și care susține acest regim (de la Tiraspol) falimentar și xenofob în regiunea de est a țării’’.
     O atitudine care vine să exprime sprijin pentru Republica Moldova o reflectă Ucraina, țara vecină fiind direct interesată în rezolvarea problemei transnistrene. Deținând președinția OSCE, Kievul e decis să vocifereze o poziție mai mult pro-ucraineană decât anti-rusească în ceea ce privește Transnistria. Ca urmare a creșterii tensiunii de pe Nistru, ambasadorul ucrainean de la Chișinău, Serghei Pirojkov, a declarat că decizia unilaterală a Tiraspolului agravează situația în zona de securitate, subscriind totodată poziției Chișinăului privind înlocuirea militarilor pacificatori ruși cu o misiune internațională. Nici ambasada SUA de la Chișinău nu a întârziat să reacționeze, potrivit acesteia, Washingtonul îndeamnă părțile la
rezolvarea non-violentă a diferendului cu oferirea unui statut special Transnistriei în cadrul granițelor
suverane ale Republicii Moldova.

CE E TRANSNISTRIA?

     Transnistria reprezintă regiunea din stânga Nistrului asupra căreia Republica Moldova încearcă să-și legitimeze suveranitatea începând cu anii ’90. Populația dominantă de origine slavă (în special, ruși și ucrainieni) a proclamat la 2 septembrie 1990,  la est de Nistru, așa numita Republică Moldovenească Nistreană, regim separatist susținut intens de Moscova și securizat de fosta Armată Sovietică a XIV-a pe parcursul Războiului de pe Nistru, din 1992. După acest conflict armat, practic, Republica Moldova și regiunea ei estică, nerecunoscută ca republică independentă de comunitatea internațională, au evoluat diferit. În timp ce în dreapta Nistrului s-a manifestat constant o aspirație pro-europeană, regiunea transnistreană și-a văzut întotdeauna viitorul alături de Rusia, actualmente, în cadrul Uniunii Eurasiatice.
     Conflictul înghețat de pe Nistru ca vestigiu al destrămării URSS este cel mai elocvent exemplu de demarcație a intereselor geopolitice. Republica Moldova joacă rolul unei zone tampon a cărei tendințe de integrare în Uniunea Europeană deranjează Kremlinul. Prin urmare, embrionul de ,,pseudo-stat’’ creat artificial la Tiraspol de către Moscova continuă să-și îndeplinească funcția de deturnare a Moldovei din drumul său european și de includere a Chișinăului în zona de influență a Rusiei.

Mircea Raicu
mircea.raicu@info-sud-est.ro