14 iun. 2013

Rromii cu palate din Babadag, furioși pentru că noul primar îi obligă să-și plătească dările la stat. Edilul e amenințat pentru că „nu își vede de treabă”

DATORIILE ACESTORA AJUNGEAU LA DOUĂ MILIARDE DE LEI VECHI! CU O PARTE DIN BANII RECUPERAȚI, GEORGIAN CARAMAN LE-A FĂCUT RROMILOR UN PARC DE JOACĂ PENTRU COPII ȘI DOUĂ TERENURI DE SPORT

     Rromii reprezintă 30% din populația orașului tulcean Babadag. Celebrele case ale acestora, cu turnulețe de metal și geamuri termopan, umbresc deseori modestele case ale românilor.
     Ei bine, dacă v-ați întrebat vreodată de unde au rromii bani să-și construiască ditamai palatele, iar românii se resemnează cu 2-3 camere mititele și o curte unde își cultivă fructele și legumele de bază, răspunsul este simplu și ușor de intuit: O majoritate covârșitoare a rromilor nu își plătește impozitele, taxele și celelalte dări la stat, în timp ce românii își golesc buzunarele lunar pe cărți de muncă, taxe și impozite. Asta pentru că românii lucrează cu carte de muncă, iar rromii, cel mai probabil, nici nu știu ce e aia. Din ignoranță, lene sau frică, fostele conduceri ale administrației publice din Babadag nu și-au bătut capul să recupereze datoriile rromilor, care creșteau de la an la an. În perioada când a fost viceprimar, Georgian Caraman (care acum este primar) a început să ia la „puricat” fiecare familie în parte. În 2012 a preluat frâiele orașului și primul lucru pe care
l-a făcut a fost să îi pună pe rromi în fața faptului împlinit: Fie intră în legalitate și își plătesc taxele, fie le demolează palatele construite ilegal. În fața unei decizii greu de luat, rromii au ales totuși să scoată din buzunare zeci (în unele cazuri sute) de milioane și să-și achite dările la stat. Furioși peste măsură, aceștia s-au revoltat crunt și au început să-l amenințe pe primar din cauză că edilul ”nu-și vede de treabă”.

„Nu sunt dușmanul lor, dar îi voi obliga în continuare să respecte legile și comunitatea. Chiar dacă asta înseamnă că voi avea 30% din localnici împotriva mea”

     Contactat telefonic, primarul Georgian Caraman ne-a declarat: ”Mi-am pus toți rromii în cap la începutul mandatului pentru că i-am obligat să intre în legalitate. Le-am spus că dacă nu își plătesc taxele și impozitele le demolez casele.
     N-aveam însă altă soluție pentru a-i determina să intre în rând cu lumea. În primul rând nu era normal să îi tolerez, iar în al doilea rând nu era corect pentru ceilalți localnici care își plătesc toate ta-xele la timp și care, de cele mai multe ori, au posibilități financiare mai reduse decât familiile de rromi. Datoriile recuperate ajung la suma de două miliarde de lei vechi. Știți ce-am reușit să fac cu acești bani? Tot la ei s-au întors banii, dar indirect: Le-am făcut un parc de joacă pentru copii și două terenuri de sport. Voi continua să îi oblig să-și plătească toate obligațiile la stat chiar dacă asta înseamnă că îi voi avea împotriva mea tot timpul de-acum încolo. Aș vrea însă, să înțeleagă faptul că nu sunt dușmanul lor. Îi rog doar să respecte legea și comunitatea în care trăiesc și să accepte că așa cum au drepturi, au și obligații”, a conchis primarul Caraman.

SCRISOAREA CITITORULUI

Mesajul unui localnic din Babadag despre condiția rromilor din cartierul Bendea

     Ideea acestui articol a pornit de la o scrisoare pe care am primit-o pe adresa redacției, semnată de Viorel Crețu, localnic al orașului Babadag. Acesta și-a exprimat nemulțumirile legate de reacția rromilor în momentul în care Primăria Babadag i-a obligat să-și achite impozitele și taxele. Vă redăm în continuare mesajul localnicului din Babadag și vă așteptăm în continuare mesajele pe adresa redactia@info-sud-est.ro. 

     „Cândva îi auzeai strigând, pe străzi, Sticle goale cumperrrr! Azi nu mai strigă. Femeile plimbă saci de rafie în spinare, pline cu boarfe, noi dar puțind de-ți ia nasul, luate de la ,,Ieuropa” de ăi mai potenți, cu bani. Bărbații sunt cu fierul vechi, au spart în doar câteva zile ce-a mai rămas neluat de lichidator din fosta fabrică de zahăr și-au strâns tot ce reacționa în preajma magnetului. Acum bat la fosta ,,Avicola”. Cei mai spălăței au luat calea ,,Portocaliei” și se întorc p-acasă doar la bairamurile alea mari. Cam astea sun preocupările locuitorilor din cartierul Bendea al Babadagului. Unii îi numesc, direct, țigani turci, alții mai atenți la directivele și urechile ciulite ale uniunii, rromi xanaj. Indife-rent de apelative, apucăturile, tradițiile și mirosul acestora nu s-au schimbat de zeci de ani. Și nu cred, în ciuda tuturor acțiunilor diverselor organizații, să se schimbe vreodată!

„Își trimit copiii la școală doar pentru bani și pentru permisul auto”

     La școală n-au prea mers, nu merg și nu vor merge decât dacă există interese financiare sau, pentru băieți, posibilitatea obținerea permisului auto. Fetele lor de-abia dacă apucă patru clase, iar după aceea, deja sunt scoase la vânzare precum vitele tinere. Cert este că profită de aceleași legi care încurajează nemunca în România iar după 18 ani solicită ajutoare sociale. Anacronic, îți bați joc de cele 10 clase oferite gratuit de societate după care, te trezești asistat social de parcă asta ți s-ar cuveni. Bun, există legi în sensul ăsta, dar există legi care protejează copiii, iar în cazul rromilor turci nu se aplică. Îi vezi iarna desculți sau cu parodii din plastic, cel mult, în picioare, îmbrăcați sumar, cu mucii-n gură și nici o autoritate care să-i deranjeze... Și de ce i-ar deranja, pentru că dacă o faci chirăielile și agresivitatea lor le întrec pe cele ale unor specii din junglă. Dacă vrei musai să scapi cu viață din mijlocul lor (aplicând legea!) musai să mergi cu mascații și jandarmii cu armele la vedere...

„Fosta administrație nu îi punea să plătească taxe și impozite. Iar rromii votau <<cum trebuie>> când veneau alegerile”

     E drept, după decembrie 1989 ai fi spus că se schimbă ceva. Au început să apară așa zisele palate însă majoritatea dintre ele s-au dovedit expresia megalomaniei, a lipsei de predicție și a toleranței administrațiilor locale față de autorizațiile de construcție, aspecte pentru care au rămas neterminate. Conectați la rețeaua de apă potabilă au fost „omiși” la plata contravalorii serviciilor. Toate, cu un singur scop, o dată la patru ani trebuia ca spiritul civic să-i dea afară din case, spre urnele de votare. Da, dar doar la alegerile locale, în rest, iahabibi! Probabil este vina organizațiilor care nu le-au explicat că mai există și alegeri parlamentare, prezidențiale și europarlamentare (ia uite o idee pentru accesare de fonduri...).
     Obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie demnă de cauze mai bune. Bărbații merg înainte, cu mâinile-n buzunare, femeile în urmă, cu sacii-n spinare și copiii atârnați de șalvarii jegoși. Masculii au schimbat țoalele cu niște chinezării mai la modă, femeile... poate doar niște fuste lungi dar care arată tot a șalvari. În lumea lor încă sunt urme de sclavagism, cei cu bani și care aduc marfa, o vând prin intermediul cărăușilor care primesc te miri ce pentru munca lor. Fac comerț, dar și evaziune fiscală. Nu plătesc nimic la buget însă li se pare mai mult decât normal, să primească. Din păcate pentru ei, din fericire pentru o democrație bolnavă ce încearcă să revină la firesc, odată cu numirea lui Georgian Caraman ca viceprimar, rromii au fost siliți să intre în legalitate. În doar câteva luni, aceștia au achitat peste 200 de mii de lei noi la bugetul local, sume datorate la serviciul de apă curentă sau ca taxe pentru autorizații de construcții. Șase dintre ei au crezut până în ultima clipă că nu s-a terminat cu favoritismele și s-au ales cu hotărâri judecătorești definitive pentru demolarea construcțiilor ilegale. Ce e cert, Caraman a devenit ,,persona non gratta” în comunitatea lor iar asta s-a văzut la alegerile locale. În circumscripțiile unde rromii erau majoritari a obținut mai multe voturi tot fostul primar, în detrimentul actualului primar care i-a pus să-și plătească datoriile. Ca naiba, și pentru ei și pentru fostul, ceilalți locuitori au hotărât că e nevoie de schimbare, iar schimbarea a venit! Ce-o fi fost înainte de comunism, habar n-am. Au trecut 40 de ani de epocă de aur peste ei. Au mai venit 24 de democrație iar stilul de viață al rromilor turci din cartierul Bendea al Babadagului s-a schimbat prea puțin. Ce-ar trebui să facem ca să-i aducem în limitele noastre, în normalitatea noastră... mda..., stau și mă întreb dacă ar fi bine“.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro