14 iun. 2013

„Meciul“ Ponta-Turcescu, de la B1 TV, minut cu minut

     Primul-ministru Victor Ponta a participat în premierǎ, joi seara, la B1 TV, la Robert Turcescu în emisiune. Anunţul prezenţei sale acolo ne-a dus cu gândul la un episod asemǎnǎtor, petrecut în august 2012. Atunci, în plinǎ loviturǎ de stat, în plin scandal legat de numǎrǎtoarea populaţiei dupǎ referendum, liderul USL a acceptat, tot la B1 TV, un interviu cu Dan Tǎpǎlagǎ. Cu toate cǎ avea mult mai multe subiecte de discuţie cu care sǎ-l punǎ pe interlocutorul sǎu în dificultate, jurnalistul de la hotnews.ro, surprins nepregǎtit, s-a înmuiat încǎ de la început la replicile tǎioase pe care le-a primit dupǎ întrebǎrile sale şi nu şi-a mai revenit, astfel încât nu ar fi fost de mirare pentru nimeni dacǎ cineva din spatele sǎu ar fi aruncat simbolic, în toiul emisiunii, un prosop. Joi seara, Robert Turcescu a dovedit cǎ are ceva mai multǎ experienţǎ, iar Victor Ponta a fost mult mai reţinut. Dincolo de pronosticurile fǎcute înainte de emisiune, verdictul membrilor redacţiei „Info Sud-Est” a fost „meci nul”. Iatǎ cele mai importante momente ale confruntǎrii Turcescu-Ponta, în comentariul nostru:
______________________________________________________________________________
Pronosticurile redacției „Info Sud-Est“, înainte de emisiunea din 13 iunie:
„1” - Robert Turcescu îl va pune în dificultate pe Victor Ponta
„X” - meci nul;
„2” - victorie în deplasare a premierului

Andreea Pavel - „2“
Cristian Leonte - „2“
Gabriel Manea - „1”
Georgiana Ţǎranu - „2”
Metin Omer - „X”
Adrian Herţa - „2”
Florin Anghel - „Aleg varianta nr. 4 - «Nu mǎ uit pentru cǎ pe cei doi îi despart 70%, calculaţi în mandate şi în preferinţele alegǎtorilor!»”
______________________________________________________________________________

21:00
Începe emisiunea. Robert Turcescu anunţǎ televotul - „Sunteţi mulţumit de activitatea guvernului Ponta?”. Victor Ponta spune prompt cǎ ar vota „nu”, cǎ mai are atâtea de fǎcut. Practic, din acest moment, rezultatul zdrobitor care urmeazǎ sǎ fie anunţat la finalul emisiunii este ca şi anulat.
21:04
Premierul gestioneazǎ cu abilitate subiectul ordonanţelor de urgenţǎ.
21:06
Victor Ponta evitǎ sǎ discute lǎmurit despre evenimentele de vara trecutǎ, legate de suspendarea preşedintelui Traian Bǎsescu. Robert Turcescu nu insistǎ.
21:07
Discuţii despre referendumul din 2009. Realizatorul B1 TV îl întreabǎ pe primul ministru cu ce drept îl ignorǎ. Victor Ponta îi dǎ o replicǎ slabǎ. Robert Turcescu scoate Constituţia şi citeazǎ din ea.
21:09
Fazǎ memorabilǎ. Robert Turcescu cǎtre Victor Ponta: „Dumneavoastrǎ sunteţi doctor în drept”; Victor Ponta: „V-am înţeles ironia”; Robert Turcescu: „Nu e o ironie”
21:10
Victor Ponta se eschiveazǎ la întrebǎrile despre modificarea Constituţiei şi solicitǎ întrebǎri
despre activitatea guvernului.
21:15
Robert Turcescu îi cere insistent lui Victor Ponta sǎ numeascǎ trei calitǎţi majore ale lui Crin Antonescu. Premierul refuzǎ un rǎspuns la obiect.
21:16 
Primul ministru face precizarea cǎ nu-l intereseazǎ o candidaturǎ la prezidenţiale anul viitor.
21:17
Începe discuţia despre activitatea Guvernului.
21:25
Victor Ponta declarǎ cǎ susţine categoric varianta evaluǎrii şi exploatǎrii gazelor de şist. Aduce explicaţii. Invocǎ exemplul Statelor Unite ale Americii. Invocǎ, de asemenea, posibilitatea independenţei energetice a României.
21:26
Subiectul Roşia Montanǎ.
21:29
[(Publicitate): Pânǎ acum Robert Turcescu a punctat de mai multe ori. Premierul a pǎrut însǎ, în cea mai mare parte a timpului, ceva mai relaxat.]
21:36
Reîncepe emisiunea cu subiectul auditurilor din ministere. Apoi, vin întrebǎrile despre Bechtel.
21:39
Poşta Românǎ, CFR Marfǎ, Oltchim.
21:41
Subiectul managerilor privaţi ai companiilor de stat. Victor Ponta evitǎ sǎ intre în detalii. Este vizibil cǎ tema nu-i convine.
21:45
Victor Ponta vorbeşte despre activitatea Institutului Cultural Român sub conducerea lui Andrei Marga. Spune cǎ existǎ acolo unele „disfuncţionalitǎţi grave”.
21:46
Se discutǎ despre numirea lui Lucian Duţǎ în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurǎri de Sǎnǎtate. Vine şi poate prima ştire importantǎ a serii. Ponta anunţǎ cǎ preşedintele CNAS, Doru Bǎdescu, şi-a prezentat demisia şi vorbeşte despre viitoarea sa pro-punere pentru aceastǎ funcţie: europarlamentarul PNL Cristian Buşoi.
21:49
Premierul precizeazǎ cǎ nu are în vedere, în acest moment, o remaniere guvernamentalǎ.
21:50
Moderatorul emisiunii deschide subiectul plagiatului. Victor Ponta evitǎ întrebǎrile puse tranşant de Robert Turcescu. Face, în schimb, precizarea cǎ, în opinia sa, meritǎ în continuare titlul de doctor, cu toate cǎ, practic, nu i-a folosit la nimic în carierǎ. „A fost o bǎtǎlie politicǎ”, a conchis premierul.
21:52
Finalul. Robert Turcescu încheie urât o emisiune pe care a ţinut-o cât de cât onorabil: scoate un abţibild pe care scrie „Golan. Jos Iliescu!” şi şi-l pune în piept! Îşi invitǎ interlocutorul sǎ facǎ la fel. Victor Ponta îi rǎspunde cǎ nu ia lecţii de la cei care n-au fost în iunie 1990, refuzându-i, totodatǎ, categoric îndemnul. Rea-lizatorul de la B1 TV aratǎ ca Mihai Gâdea. Se prǎbuşeşte în penibil.


O secvenţă relevantă a confruntării Tăpălagă-Ponta, august 2012

D.Tǎpǎlagǎ: „Discuţia domnului Rus cu domnul Dobre, foşti miniştri în guvernul Ponta, se referea la acţiuni – la acţiuni, nu la presiuni, atenţie! – pe care ei le considereau ilegale, acţiuni cerute de Guvern.”
V.Ponta: „Asta ştiţi dumneavoastrǎ. Eu nu ştiu! Dumneavoastrǎ şi procurorii, sigur.”
D.Tǎpǎlagǎ: „Ştie toatǎ ţara cǎ sunt publice chestiile astea!”
V. Ponta: „E în regulǎ. Chiar nu le ştiu. Recunosc. Vǎ supǎraţi pe mine pentru asta, cǎ nu vǎ citesc blogul? Nu-l citesc!”
D.Tǎpǎlagǎ: „Nu citiţi nici mǎcar ştirile?”
V. Ponta: „Nu!”
D. Tǎpǎlagǎ: „Nu? Sunteţi un premier dezinformat înseamnǎ...”
V. Ponta: „Dupǎ cum aţi vǎzut, în cazul legilor, sunt mai informat decât dumneavoastrǎ!”
D. Tǎpǎlagǎ: „Asta depinde cum le interpretaţi...”
V. Ponta: „Legile nu pot fi interpretate dupǎ cum vrei. Legile sunt legi. Cine a fǎcut anul I de la Facultatea de Drept ştie sǎ le citeascǎ...“

Adrian Herța
adrian.herta@info-sud-est.ro