1 iun. 2013

Ion Caramitru a privit spectacolul dedicat aromânilor, alături de rectorul Universității „Ovidius“ și senatorul Puiu Hașotti     Joi, 30 mai 2013, de la ora 19.00, în Aula Magna a Universității „Ovidius” din Constanța (Bdul Mamaia nr. 124) a avut loc spectacolul „O zi din viața aromânilor”. Realizat de Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanța, în colaborare cu Asociaţia Europeană Interaxe, spectacolul are la bază un amplu proiect prin care s-a încercat redescoperirea literaturii clasice a romanităţii sud-dunărene, a muzicii şi a dansurilor specifice.
     Spectacolul „O zi din viaţa aromânilor” s-a născut din dorinţa de a populariza, în locurile în care ei trăiesc, valorile lor autentice, elementele de cultură, tradiţii, muzică, dans și de a explora memorii şi aspecte deosebite din traiul aromânilor din Balcani şi din România.
     Regia spectacolului – Geo Dobre; pregătirea muzicală – conf.univ.dr. Dumitru Lupu și lect.univ.dr. Mirela  Kozlovsky; coordonatori de proiect – conf.univ.dr. Daniela Hanțiu și Steliana Duliu-
Bajdechi; realizat de studenți ai specializărilor Pedagogie muzicală și Arta spectacolului (Actorie) de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța – Eliza Nirlu, Ionuț Dulgheriu, Monica Ilie, Adrian Iosifides, Georgiana Rusu, Ilie Părău, Ana- Maria Anagosti, Loredana Ianca, Alexandru Budacă, Greta Murariu, Elena Taban; după o idee de – Steliana Duliu- Bajdechi; cu participarea Corinei Badea și a ansamblului de dansuri al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (coordonator – Mirela Goga); proiecții film și fotografii – Anthropoesis, Arhiva Frații Manakia – Muzeul Țăranului Român.
     La eveniment au participat Stere Gulea, regizorul filmului „Moromeții“, Dănuț Culețu (fost prefect al județului Constanța, actual lider local al Partidului Forța Civică), senatorul PNL Puiu Hașotti, care este și profesor universitar în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice („Ovidius“) și marele actor și regizor Ion Caramitru. Aceștia au privit spectacolul alături de Dănuț Tiberius Epure, rectorul Universității „Ovidius“ din Constanța. 

Cristian Andrei Leonte