21 iun. 2013

În loc să-l ajute, instituţiile judeţene i-au făcut scandal şi l-au ameninţat cu plângeri penale pentru că a salvat gospodăriile sătenilor într-un mod inedit!


AMINTIRILE PRIMARULUI VRABIE DIN INFERNUL APELOR

     Pe 11 iunie a.c., peste localnicii din comuna Peștera au venit puhoaiele care au distrus tot ce au găsit în cale. Primăria, grădinița, terenul de fotbal, parcul din centrul localității, dispensarul, căminul cultural, poșta, drumul comunal 28 și puntea pietonală care permitea accesul elevilor la școală au fost grav afectate de șuvoaiele de apă care au venit dinspre comuna Ciocârlia.
     Ca şi cum nu era de ajuns, la doar câteva zile după aceea, comunitatea din Peştera a mai primit o lovitură: apele au inundat din nou localitatea, de data aceasta mult mai rău. Au urmat apoi nopţi nedormite pentru săteni, inclusiv pentru cei din administraţia publică, mai ales din cauza faptului că gospodăriile trebuiau salvate urgent, iar localnicii se aflau în imposibilitatea de a comunica, pentru că apele distruseseră totul în cale, inclusiv reţeaua de telefonie mobilă. În aceste condiţii însă, comunitatea din Peştera a dat dovadă de o organizare exemplară. Astfel, mica localitate năpăstuită de soartă a devenit sinonim pentru cuvântul „solidaritate”.
     Contactat telefonic, primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, ne-a povestit prin ce calvar a trecut comunitatea în timpul inundaţiilor ce au înecat localitatea a doua oară, în foarte scurt timp după primul incident. „A fost ceva de nedescris. A fost mult mai rău decât prima oară. Imaginaţi-vă în ce situaţie eram dacă nu puteam comunica! Totul a fost instinctiv, fiecare localnic a ştiut precis ce are de făcut. Eu cred că Dumnezeu ne-a pus la încercare ca să ne confirmăm cât de puternici suntem. Incidentul este şi un test prin care trebuie să trecem ca să devenim o comunitate şi mai unită. Nimeni, absolut nimeni nu ne-a ajutat. Nici măcar nu au dat un telefon ca să vadă dacă mai trăim”, a declarat primarul Valentin Vrabie.

„A doua oară am fost nevoiţi să salvăm comunitatea instinctiv, fără să comunicăm între noi, pentru că inundaţiile au distrus tot, inclusiv reţeaua de telefonie”

     Edilul ne-a mai povestit o secvenţă imposibil de catalogat în cuvinte pe care le-am putea publica într-un articol de presă: „Când au venit apele, una dintre primele măsuri pe care le-am luat a fost să blocăm drumul care leagă Medgidia de Peştera pentru ca inundaţiile să nu distrugă casele oamenilor, să nu le ia agoniseala de o viaţă şi să deviem cursul apei către o zonă nelocuită. Şi ce credeţi că mi s-a întâmplat? În loc să ne sune ca să ne întrebe dacă avem nevoie de ajutor, m-au sunat cei de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri să mă ia la rost că am blocat drumul. După mintea lor trebuia să sesizez problema, apoi să facă ei o constatare şi să intervină ei. Păi, până se întâmplau lucrurile astea, vă daţi seama că apele nenoroceau zeci de familii? Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la fel: M-au pus să fac o situaţie de constatare, să fac un raport cu pagubele, cu urgenţele şi alte lucruri de genul acesta, ca să aibă o bază de date şi aşa mai departe. Pe ei asta îi interesa atunci, scriu hârtii, nu să salvez oameni şi gospodării”, a conchis primarul Valentin Vrabie.

„Nici un telefon să vadă măcar dacă mai trăim”

     Acesta ne-a mai declarat că în zilele ce au urmat celei de-a doua inundaţii, nimeni din primărie nu a primit nici măcar un telefon de la reprezentanţii instituţiilor locale şi judeţene prin care aceştia să îşi arate interesul pentru situaţia critică din Peştera. Nici o instituţie nu i-a oferit ajutorul: „Suntem doar noi, cei din administraţie, şi localnicii. Nu avem nici un ban pentru reconstrucţia comunei, dar ne vom descurca. Aşa cum ne-am descurcat şi până acum, ne vom descurca şi de acum încolo, tot singuri. Împreună vom construi comuna de la zero şi vom fi o comunitate şi mai unită decât până acum”, a conchis primarul comunei Peştera.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro