21 iun. 2013

EXCLUSIV! Ce amintiri cu Inna au foştii profesori ai vedetei, de la Facultatea de Istorie şi Științe Politice

CUM ȘI-A RATAT CÂNTĂREAȚA CARIERA POLITICĂ, PE VREMEA CÂND ERA STUDENTĂ LA „OVIDIUS“?

     Inna. Mai are rost să facem o introducere prin care să ne străduim să o prezentăm? Cu siguranţă nu. Cântăreaţa constănţeancă este celebră atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Atât în
România, cât şi la nivel internaţional.
     Pentru cei care nu au auzit încă de Inna, există Wikipedia. Enciclopedia virtuală vă pune la dispoziţie o pagină dedicată Innei, ca la carte, prin prezentarea biografiei acesteia, împărţite atent pe capitole şi subcapitole care fac referire la anii copilăriei, debutul şi primele succese ale artistei, la simţul artistic, imaginea publică şi discografie. Notele de subsol nu lipsesc, autorul biografiei Innei prezentând-o asemenea unei personalităţi româneşti de marcă, cum ar fi un scriitor, un sportiv sau un istoric celebru.

Ce legătură există între Inna şi greşelile de pe Wikipedia?

     Printre altele, Wikipedia ne anunţă că Inna (pe numele său Elena Alexandra Apostoleanu) „şi-a început activitatea universitară în Constanța, unde a absolvit Facultatea de Științe Politice”. Fals. (Dragi liceeni şi studenţi, fie că sunteţi sau nu fani ai Innei, vă sfătuim pe toţi să nu vă mai lăsaţi îndrumaţi de Wikipedia, pentru că informaţia despre artista româncă, conform căreia ar fi absolvit facultatea este doar una dintre multitudinea informaţiilor greşite de pe enciclopedia virtuală). Inna nu a promovat toate examenele şi deci nu poate fi absolventă a facultăţii, drept pentru care nu şi-a putut susţine nici licenţa. Aceste lucruri însă nu au stat în calea succesului fulminant şi ameţitor de care se bucură cântăreaţa în întreaga lume. Spre exemplu, site-ul enational.ro anunţă că, la începutul lunii iunie a.c., peste 1.500 de mexicani au chiulit de la şcoală ca să poată ajunge la un concert al Innei. Având în vedere că Inna a devenit, de-a lungul timpului, un subiect de interes pentru un public tot mai mare în rândul cititorilor de presă din România (inclusiv pentru publicul care nu prezintă interes pentru presa tabloidă), am decis să realizăm un articol care să includă ceva inedit pentru fanii Innei, mai ales pentru cei care se află încă pe băncile şcolii: în special pentru voi am strâns declaraţiile mai multor profesori ai Innei, despre activitatea şcolară a acesteia, despre cum era artista în anii studenţiei şi despre motivele din cauza cărora artista şi-a ratat cariera de analist sau om politic (Inna a fost studentă la specializarea Ştiinţe Politice, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice – Universitatea „Ovidius” din Constanţa).

Lect. univ. Enache Tuşa: „Era un copil bun, dar avea nişte colege răutăcioase care îi spuneau că nu ştie să se machieze şi că nu are bun gust”

     „Inna era un copil bun. Era o fată modestă şi conştiincioasă, dar îmi pare rău că nu şi-a terminat studiile. Îmi amintesc că îmi spunea că va face mult mai mult decât atât, că are talent şi că vrea să îşi construiască o carieră, chiar dacă multă lume nu avea încredere în ea. Vorbeam adesea despre muzica house, îmi spunea că îi place, îi mai povesteam şi eu despre cunoştinţele mele din genul acesta de muzică. Noi aveam în comun muzica house şi restaurarea maşinilor din anii `70. Eu m-am împrietenit cu ea pentru că era o fată bună, decentă, modestă, cu bun simţ, care nu a întrecut măsura. Încerca să vină la cursuri, deşi îmi spusese că are de rezolvat multe lucruri pentru că impresarii ei începuseră să-i caute concerte. Pe vremea aia încă nu se bucura de succesul din prezent, era la început, cânta la Vibe FM.
     Mi-amintesc şi că unii profesori o mai repezeau pentru că întârzia sau nu ajungea la ore, vorbea la telefon, în şoaptă, în timpul cursurilor, sau ieşea din clasă ca să poată vorbi la telefon. Dar asta pentru că era foarte ocupată şi trebuia să-şi pună la punct multe lucruri. Eu încerc să-mi înţeleg toţi studenţii, mai ales dacă sunt cu bun simţ. În schimb, avea nişte colege răutăcioase care îi spuneau că nu ştie să se machieze şi că nu are bun gust. Am apreciat la ea foarte mult că nu le răspundea niciodată. Probabil erau invidioase pe ea pentru că, după primele concerte, chiar dacă nu devenise cunoscută, reuşise să îşi cumpere un Audi A6 şi venea cu el la şcoală. Am întrebat-o dacă este de părere că se merită şi mi-a spus că este conştientă că nu se merită, dar a fost una dintre marile ei dorinţe să aibă maşina aia şi că este foarte mândră că şi-a cumpărat-o din banii ei, fără nici un ajutor din partea nimănui. Ştiu multe despre ea pentru că am fost apropiaţi, vorbeam mult cu ea. Nu ştiu dacă îşi mai aminteşte de mine, dar dacă aş întâlni-o aş felicita-o pentru succesul de care se bucură. Totuşi, aş sfătui-o să îşi termine studiile pentru că acest lucru îi va fi de folos în viaţă”, ne-a declarat lect.univ. Enache Tuşa, unul dintre profesorii cei mai apropiaţi de celebra cântăreaţă.

Profesoara de engleză a Innei: „Îmi amintesc vag de ea pentru că nu prea frecventa cursurile”

     Profesoara de engleză a Innei, lect. univ. Oana Tătaru, nu îşi aminteşte prea bine de Inna: „Îmi amintesc vag de ea pentru că nu prea frecventa cursurile şi nici nu era genul de student care să iasă cu ceva în evidenţă. Era un copil obişnuit, care n-a făcut lucruri ieşite din comun sau deosebite, ca să îmi fi rămas în memorie vreun episod notabil”.

Florin Anghel, prorector al Universităţii „Ovidius”: „Nu avea calităţile necesare unui viitor analist politic. O invităm să ia în calcul un concert la Balul Bobocilor”

     Conf. univ. Florin Anghel, prorector al Universităţii „Ovidius”, îşi aminteşte despre Inna că... are restanţă la materia pe care i-a pre-dat-o când era studentă. Acesta ne-a declarat că, în opinia sa, studenta Apostoleanu nu avea calităţile necesare unui viitor analist sau om politic. Însă acesta i-a adresat Innei o invitaţie: „O invit să se gândească dacă ar vrea să cânte toamna aceasta, la Balul Bobocilor sau în 2014, la Banchetul de Absolvire. Gratis, evident, pentru că nu avem 30 de mii de euro, sau cât ar costa un concert”.

Decanul facultăţii: „O aştept să-şi termine studiile. Nu va fi favorizată pentru că este vedetă”

     Am discutat şi cu decanul facultăţii, lect. univ. Emanuel Plopeanu, care ne-a declarat că, deşi nu împărtăşeşte aceleaşi gusturi muzicale cu cele ale Innei, o apreciază pentru succesul de care aceasta se bucură. Decanul nu i-a fost profesor, dar cu toate acestea a ţinut să facă o precizare: „O aştept să-şi termine studiile. Mai are cinci ani la dispoziţie să îşi redacteze licenţa şi să susţină examenul”. Întrebat fiind dacă Inna va fi favorizată pentru că este celebră, Emanuel Plopeanu ne-a declarat că acest lucru nu se va întâmpla, iar studenta Elena Alexandra Apostoleanu va beneficia de tot sprijinul şi deschiderea conducerii Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice de care se bucură toţi studenţii instituţiei.
   
     Am încercat să mai stăm de vorbă şi cu alţi foşti profesori ai Innei, care însă nu au dorit să ne împărtăşească amintirile lor cu celebra cântăreaţă, dar care, alături de profesorii citaţi în acest articol (pe lângă faptul că o îndeamnă să îşi promoveze examenele şi să îşi susţină examenul de licenţă), îi urează fostei studente Elena Alexandra Apostoleanu: „Mult succes în cariera muzicală!”

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro

2 comments:

Andreea Pavel esti o proasta

Cam inutil subiectul...