14 iun. 2013

DE CE TREBUIE OPRITĂ CONSTITUȚIA REVIZUITĂ


Sunt câteva argumente pentru care forma revizuită a Constituţiei, aşa cum se prefigurează acum, trebuie oprită cu orice preţ.
1. Dezbaterea s-a făcut pe repede înainte într-un aşa-zis forum constituţional cu uşile închise.
2. Modificările par a fi propuse mai degrabă de nişte
amatori decât de profesionişti.
3. Revizuirea a început fără niciun fel de obiective. O facem de dragul de a o face.
4. Deşi Preşedintele rămâne ales direct de către cetăţeni îi sunt scăzute semnificativ atribuţiile, ceea ce îl transformă
într-un Preşedinte de paie.
5. Constituţia nu include voinţa românilor exprimată la
referendumul din noiembrie 2009: 300 de parlamentari şi
parlament unicameral.
6. Prevederea vizând obligativitatea oricărui cetăţean de a da socoteală în faţa unor comisii parlamentare încalcă princi-piul separaţiei puterilor în stat. Oricând un magistrat poate fi chemat pentru intimidare în faţa unor parlamentari care au
interesul să influenţeze justiţia.
7. Actuala revizuire pare a fi un târg într PSD şi PNL: îl susţinem pe Antonescu la funcţia de preşedinte doar dacă cedează din prerogativele de Preşedinte.

Pentru a fi siguri că această Constituţie va trece de votul românilor, parlamentarii au modificat şi cvorumul pentru
referendum de la 50% la 30%. Deocamdată această modificare este dezbătută de Curtea Constituţională. Dacă va trece de Curtea Constituţională, atunci proiectul de revizuire ar putea fi validat doar cu votul unei treimi din români, deşi legea fundamentală afectează în mod egal viaţa tuturor românilor. De noua Constituţie depinde modul în care vor funcţiona instituţiile: în interesul tuturor cetăţenilor sau în interesul unui grup restrâns. De noua Constituţie depind drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului. Ele pot fi extinse sau pot fi restrânse.
Constituţia revizuită în forma în care se prefigurează poate fi oprită în mai multe moduri:
-O poate opri plenul Parlamentului care nu a dat încă votul final.
-O poate opri Curtea Constituţională printr-un aviz negativ.
-O pot opri românii prin votul la referendumul de validare: prin neprezentarea la referendum sau printr-un vot masiv de respingere.
E greu de crezut că actuala majoritate va respinge proiectul întrucât el satisface interesele personale ale multor membri ai Parlamentului.
Speranţa rămâne la Curtea Constituţională. Această instituţie s-a mai pronunţat o dată în 2012 asupra obligativităţii referendumului din 2009. În mod normal ar
trebui să respingă o Constituţie fără 300 de parlamentari şi parlament unicameral.
Dacă nici asta nu se va întâmpla, atunci doar o majoritate a românilor va putea să stopeze o Constituţie construită împotriva voinţei lor.

Sebastian Lăzăroiu