8 iun. 2013

Criza fotbalului românesc
PARTEA III: GIANI NEDELCU vs GHEORGHE BOSÂNCEANU

2001
     Gheorghe Bosânceanu preia clubul de fotbal Farul Constanța. Cu o avere estimată la 200 de milioane de euro, investitor în industria navală, turism și media, omul de afaceri constănțean a preluat cea mai iubită echipă de fotbal din Constanța. Au urmat ani plini de succese pentru iubitorii de fotbal de la malul mării. Au fost făcute investiții în baza sportivă, stadionul Farul reușind să aibă standarde internaționale, găzduind me-ciurile naționalei României. Cum cu infrastructura stătea bine, oamenii ce conduceau Farul au reușit să coaguleze o echipă performantă, care se bătea de la egal la egal cu cele mai puternice formații ale țării, fanii fiind prezenți la meciurile de acasă într-un număr foarte mare. Iar dacă la seniori treburile mergeau ca pe roate, pepiniera Farului antrena în jur de 800 de copii, iar echipele de juniori făceau performanță în campionatele naționale la care participau. Mai mult, acești juniori aveau posibiltatea să se călească în competițiile de seniori, jucând la echipa a II-a a Farului, care a evoluat, pe rând, în liga a IV-a și a III-a.

2009
     „Decizia mea este definitivă. Mă retrag din toate funcţiile pe care le deţin la club şi totodată renunţ să mai susţin financiar echipa. Eu nu mai pot. Am preluat echipa în 2001 din Divizia B şi regret că la plecarea mea ea a retrogradat în Liga a II-a“, a declarat Gheorghe Bosânceanu, în momentul în care s-a hotărât să nu mai investească la FC Farul Constanța. Cu greu a reușit să găsească un investitor care să îl înlocuiască, însă în cele din urmă, după mari căutări, acesta a venit.
     Giani Nedelcu, un personaj care a avut contact cu fotbalul, fost investitor la Rocar București și Știința Bacău, a preluat frâiele Farului în 2009. Gurile târgului spuneau că Giani Nedelcu va duce Farul la pierzanie. Și așa s-a întâmplat. De atunci, Farul nu mai găsește lumina ligii I, ba mai mult, se chinuie să nu cadă în bezna ligii a III-a. Centrul de copii și juniori este terminat, copiii s-au împuținat, marea lor parte plecând către Academia Gheorghe Hagi, echipa a doua nu mai există, iar baza sportivă este cosmetizată și îngrijită de Viitorul Constanța, echipă care își dispută me-ciurile pe stadionul Farului. Iar peste toate acestea, datoriile clubului se măresc, ajungând la aproape 1 milion de euro.

„Constanţa, trezeşte-te/ Farul nostru se stinge“2013
     Văzând echipa în pragul falimentului și chinuindu-se prin liga a II-a, suporterii Farului au țipat pe stadion, au ieșit pe străzi și s-au rugat de investitori. Astfel, Asociația Suporterilor F.C. Farul Constanța a trimis două scrisori deschise, cui credeți? Aceluiași Gheorghe Bosânceanu și lui Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța. Prin aceste scrisori, suporterii Farului îi rugau pe cei doi să se gândeas-că la posibilitatea unei colaborări, pentru a putea da o mână de ajutor Farului.
     Se pare că  dragostea pentru Farul nu s-a stins, iar Gheorghe Bosânceanu se gândește să preia din nou echipa de la malul mării, peste care Giani Nedelcu a adus întunericul timp de patru sezoane.

Cristian Andrei Leonte
cristian.leonte@info-sud-est.ro