14 iun. 2013

Crin Antonescu, prins între PSD și Biserica Ortodoxă Română


     Crin Antonescu, aspirant la funcția de președinte al României, ne-a arătat, din nou, că nu gândește lucrurile în durata lungă a timpului, în perspectivă, este lipsit de tact, poate chiar și de diplomație.
Prea încrezător în propriul meșteșug al oratoriei, face afirmații și oferă răspunsuri  fie exagerat de elaborate – uneori lipsite de orice substanță logică și imposibil de urmărit – fie extrem de tranșante, dar care îi pot fi dăunătoare în următorul an și jumătate. De data aceasta, Antonescu s-a văzut prins între sprijinul de care are nevoie din partea socialiștilor lui Ponta și prestigiul și influența Bisericii Ortodoxe Române, alegând să facă declarații care să-i mulțumească pe primii. Astfel, el a declarat la postul de televiziune Digi24, că „… deciziile la Constituție (la revizuirea Constituției n. n.) nu le iau în funcție de ce spune Biserica Ortodoxă”.
     Nu discutăm dacă Bise-rica Ortodoxă Română are sau nu dreptul de a face propuneri în perspectiva revizuirii Constituției, dacă amendamentele ei sunt pertinente și potrivite cu actualul moment istoric, dar, în treacăt fie spus, excluderea totală a acesteia din procesul de modificare a legii fundamentale este anormală. Din moment ce a fost organizată o întreagă dezbatere publică și a funcționat un forum constituțional în care societatea civilă și cetățenii și-au exprimat opțiunile, cu atât mai mult și inițiativele Patriarhiei Române ar trebui măcar analizate. Dar problema de fond nu este aceasta, ci aceea că declarațiile lui Crin Antonescu sunt cu totul exage-rate. De altfel, el însuși este conștient de acest fapt, dar a preferat să mai potolească nemulțumirile exprimate de la vârful PSD-ului.
În niciun caz și în niciun moment Biserica Ortodoxă Română nu a pretins ca modificările ce se doresc a fi aduse Constituției să treacă prin filtrul ei sau să primească girul ei. Patriarhia Română a făcut doar câteva propuneri punctuale vizând foarte puține articole ce urmează a fi supuse revizuirii. Este vorba despre un preambul care să recunoască rolul istoric al Bisericii Ortodoxe, ca și al Monarhiei și de amendamentul privind definirea familiei ca întemeindu-se pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Pe lângă acestea, Patriarhia Română și-a mai exprimat o îngrijorare discretă cu privire la introducerea sintagmei de „orientare sexuală” în articolul care descrie egalitatea între cetățeni și interzice discriminarea. Atât și nimic mai mult. De aici și până la a insinua că Biserica își dorește să impună un punct de vedere cu privire la revizuirea în ansamblu a Constituției este distanță mare și este, mai grav pentru Crin Antonescu, o greșeală politică.
     Pe de altă parte, declarațiile președintelui Senatului, care conduce și comisia parlamentară ce se ocupă de modificarea legii fundamentale, sunt de înțeles dacă avem în vedere dina-mica relațiilor din cadrul USL. Intervențiile celuilalt co-președinte al alianței, Victor Ponta, cu privire la definiția familiei și la aspectul modern, european pe care trebuie să îl aibă noua Constituție, i-au dat de gândit lui Crin Antonescu, conștient de faptul că sprijinul PSD-ului îi este indispensabil atât pentru elaborarea și adoptarea noii legi fundamentale, dar, mai ales, pentru îndeplinirea obiectivului său personal, acela de a ajunge președinte al României. Astfel, recentele afirmații îl pot ajuta pe președintele PNL pentru buna funcționare a relațiilor cu socialiștii din USL, dar dacă vrea să se instaleze la Cotroceni și altfel decât interimar, ar putea încerca să nu își pună în cap preoțimea, să fie mai ponderat, chiar mai curtenitor cu Biserica Ortodoxă. În definitiv, nimeni nu îi garantează că PSD-ul nu va avea propriul candidat în 2014.

Gabriel Stelian Manea
gabriel.manea@info-sud-est.ro