14 iun. 2013

CONSULUL GENERAL AL FEDERAȚIEI RUSE LA CONSTANȚA, EXCELENȚA SA MIKHAIL REVA: „Amenințarea teroristă determină statele să conlucreze împotriva acesteia, iar Rusia este un jucător foarte important în asigurarea securității globale”


     Pe 11 iunie, Consulatul General al Federației Ruse la Constanța a organizat, la Restaurantul „Terasa Colonadelor”, o recepție menită să marcheze un eveniment extrem de important în istorie: Ziua Rusiei. La eveniment au participat oaspeți de seamă, atât din rândul diplomaților, cât și din mediul universitar și administrația publică locală. Dintre aceștia îi amintim pe Dănuț Tiberius Epure, rectorul Universității „Ovidius” din Constanța, Florin Anghel (prorector) și Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, pe rectorul Universității „Andrei Șaguna” din Constanța, primarii orașelor Năvodari (Nicolae Matei) și Techirghiol (Adrian Stan), Cristian Darie și Cristinel Dragomir, vicepreședinții Consiliului Județean Constanța etc. Vă invităm să citiți, în rândurile ce urmează, un interviu acordat pentru ziarul „Info Sud-Est” de Excelența Sa Mikhail Reva, Consul general în cadrul Consulatului General al Federației Ruse la Constanța, cu prilejul sărbătoririi Zilei Rusiei.

ISE: Ce semnifică ziua de 12 iunie în istoria Federației Ruse? Cât de importantă este această zi pentru ruși și cum este ea sărbătorită în Federația Rusă? Dar în țările unde există o comunitate mare de ruși?
Mikhail Reva: Această zi este foarte importantă pentru noi, pentru că a dus Rusia spre drumul democraţiei şi a dezvoltării societăţii civile. Ziua Rusiei marchează de asemenea şi drumul evoluţiei statului. Cu toate că Rusia a traversat o perioadă dificilă, o importantă trăsătură a Rusiei moderne este aceea de a stabili legături de prietenie, economice şi culturale cu alte state.

„Rusia și România trebuie să-și dezvolte relațiile, pentru viitorul generațiilor ce urmează”

ISE: Cum ați caracteriza actualele relații dintre Federația Rusă și România? Cum ar putea fi 
consolidate relațiile româno-ruse?
M.R.: Dialogul politic dintre Federația Rusă și România este pe un trend ascendent, iar ambele țări prezintă interes pentru acest lucru. Țările noastre pot dezvolta relații atât în segmentul politic și cultural, cât și în cel economic. Acest lucru trebuie făcut, mai ales pentru viitorul generațiilor ce urmează în România și Federația Rusă. Suntem țări prietene, riverane la Marea Neagră, și trebuie să facem tot ce putem pentru a conso-lida relații bilaterale cât mai bune.

ISE: Cât de important este rolul Consulatului Federației Ruse la Constanța în consolidarea relațiilor bilaterale? Cât de importante sunt acțiunile/activitățile derulate de Consulat împreună cu instituțiile publice, culturale și educaționale din Constanța, în consolidarea relațiilor româno-ruse?
M.R.: Consulatul Ge-neral al Federației Rusia la Constanța are în aria de lucru județele Constanța, Tulcea, Brăila și Galați. Dobrogea este o regiune foarte importantă a României, iar noi încercăm să consolidăm dezvoltarea regională între Dobrogea și regiuni ale Federației Ruse. Există parteneriate de înfrățire între orașele Constanța și Sankt Petersburg, dar și Novorossysk, între Brăila și Kolomna, între Galați și Astrahan. Chiar astăzi am discutat cu primarul orașului Năvodari pentru a pune bazele unui parteneriat de înfrățire între orașul constănțean și orașul Gelendjik din Rusia. Deci suntem implicați într-o colaborare regională foarte mare.

ISE: Care sunt prioritățile politicii externe ruse în prezent și în viitorul apropiat, în zona/regiunea Mării Negre?
M.R.: Colaborăm cu România în regiunea Mării Negre în cadrul Grupului de Coo-perare din Marea Neagră BLACKSEAFOR. Anul acesta a avut loc a doua fază din cea de-a XII-a activare a grupului, iar navele militare ale statelor membre au participat la acest eveniment. Cred că țările din regiunea Mării Negre au rolul cel mai important în asigurarea stabilității și securității zonei, în timp ce implicarea țărilor din afara regiunii Mării Negre nu contribuie la stabilitate.

ISE: Care sunt prioritățile politicii externe ruse în prezent și în viitorul apropiat, pe plan mondial?
M.R.: Rusia joacă un rol foarte important în rezolvarea problemelor glo-bale. Cred că astăzi amenințările globale, precum terorismul, ne unesc și ne determină să lucrăm împreună mai mult pentru eliminarea acestora. Rusia rămâne un jucător foarte important în plan extern, are o poziție de sine stătătoare, fermă, iar noi continuăm astfel. Acestea sunt prioritățile noastre: să contribuim la asigurarea stabilității și securității mondiale și să punem capăt unor amenințări globale precum terorismul.


Primarul din Năvodari și Consulul general au discutat despre înfrățirea orașului constănțean cu un oraș rusesc

     Unul dintre invitații Consulatului general al Federației Ruse la Constanța, la recepția care a marcat Ziua Rusiei, a fost primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei. Acesta a declarat pentru presă că se simte onorat pentru invitația de a participa la recepție și consideră că relațiile româno-ruse sunt extrem de importante și nu trebuie neglijate. Astfel, edilul a deschis calea unei discuții cu Excelența sa Mikhail Reva, pe marginea proiectului de înfrățire a orașului constănțean cu unul rusesc.

Andreea Pavel
andreea.pavel@info-sud-est.ro